Ένας άτυχος Ολλανδός τουρίστας πιστεύει ότι μάλλον έπεσε θύμα απάτης αφού πλήρωσε 100 φορές το σωστό ποσό για δύο ποτά και μια σακούλα πατατάκια ενώ βρισκόταν στο Μεξικό – και η τράπεζά του αρνείται να του επιστρέψει τα χρήματα.
Ο Ολλανδός υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πληρώσει 310 μεξικανικά πέσος, που ισοδυναμούν με 12 λίρες για το σνακ και 2 ποτά. Αλλά κατά λάθος προστέθηκαν δύο «0» στο ποσό, ανεβάζοντας το σύνολο στα 31.000 πέσος ή 1.200 λίρες, δηλαδή 1.485 ευρώ!
Ο ίδιος επιμένει ότι έλεγξε το ποσό στο μηχάνημα καρτών πριν εισάγει τον κωδικό PIN του και εγκρίνει το ποσό – και τώρα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είτε το μηχάνημα ήταν ελαττωματικό είτε ότι εξαπατήθηκε από τον πωλητή.
Αλλά η Rabobank δήλωσε ότι δεν θα τον αποζημιώσει, επειδή «ενέκρινε» την πληρωμή εισάγοντας τον αριθμό PIN του – ακόμα κι αν έγινε «με ψευδείς προφάσεις».
Τώρα, η Kifid, η ολλανδική αρχή που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση οικονομικών διαφορών, αποφάνθηκε υπέρ της τράπεζας, ανέφερε η De Telegraaf . Στην απόφασή της, η Kifid δήλωσε: «Είναι κατανοητό ότι ο καταναλωτής θεωρεί την ποσό πολύ υψηλό για δύο ποτά και ένα σακουλάκι πατατάκια και δεν θα είχε ποτέ συμφωνήσει με αυτό αν το γνώριζε».
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμφωνήσει νομικά με την πληρωμή.»
Ο τουρίστας υποστήριξε ότι η τράπεζα θα έπρεπε να είχε επισημάνει μια τόσο μεγάλη πληρωμή που προήλθε από τον λογαριασμό του ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό, αλλά ο συνήγορος του πολίτη δήλωσε ότι η τράπεζα δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το περιστατικό.
Πρόσθεσε: «Το απλό γεγονός ότι η συναλλαγή μπορεί να ήταν ασυνήθιστη για τον καταναλωτή δεν σημαίνει ότι η τράπεζα το γνώριζε και θα έπρεπε να είχε παρέμβει».
Δυστυχώς για τον τουρίστα, δεν θα δει ούτε δεκάρα πίσω από το ποσό που πλήρωσε.
Ο Ολλανδός είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ακόμη και ο πιο προσεκτικός ταξιδιώτης μπορεί να αιφνιδιαστεί από έναν απατεώνα.
Άλλες απάτες στις οποίες έχουν πέσει θύματα οι τουρίστες περιλαμβάνουν οδηγούς ταξί που ισχυρίζονται ότι το ταξίμετρό τους είναι χαλασμένο πριν χρεώσουν ένα υψηλό αντίτιμο, καθώς και υπερπληρωμές σε νόμισμα με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένοι πωλητές.
Οι τουρίστες έχουν επίσης αναφέρει τακτικές απόσπασης της προσοχής, όπως το να τους πλησιάζει κάποιος σε ένα εστιατόριο με ένα χειρόγραφο σημείωμα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι το τηλέφωνό τους ή άλλα τιμαλφή τους έχουν κλαπεί καθώς γυρνούν να το διαβάσουν.
Κάποιοι έχουν επίσης αναφέρει ότι αγόρασαν εισιτήρια για μια εκδρομή με σκάφος ή μια ημερήσια εκδρομή, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν ότι ο «διοργανωτής» δεν εμφανίστηκε ποτέ στο καθορισμένο σημείο συνάντησης.
Δείτε επίσης