Σεβίλλη

Σύντομα θα πρέπει να πληρώσετε για να δείτε ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Σεβίλλης. Ο λόγος για την εμβληματική πλατεία – σήμα κατατεθέν της πόλης, την Plaza de España.

Ωστόσο το σχέδιο της Σεβίλλης να χρεώσει εισιτήριο για την εμβληματική πλατεία πυροδοτεί αντιδράσεις.
Η επιβλητική πλατεία χτίστηκε αρχικά για την Ibero-American Exhibition του 1929 και σχεδιάστηκε για να παρουσιάσει τα καλύτερα της Ισπανίας στην αρχιτεκτονική και την κεραμική της.

Οι επισκέπτες της νότιας ισπανικής πόλης της Σεβίλλης θα πρέπει σύντομα να πληρώσουν για να επισκεφθούν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της.

Η πολυτελώς διακοσμημένη Plaza de España ήταν πάντα το επίκεντρο της πόλης και χρησιμοποιήθηκε ως χώρος γυρισμάτων για ταινίες Star Wars.

Το δημαρχείο λέει ότι η είσοδος θα διατεθεί για την προστασία της ιστορικής πλατείας.
Ωστόσο, η ανακοίνωση, που έγινε στο Χ, έχει δεχτεί κριτική από κατοίκους και πολιτικούς.

Η Σεβίλλη θα χρεώνει τους επισκέπτες για να εισέλθουν στην Plaza de España…
«Σχεδιάζουμε να κλείσουμε την Plaza de España και να χρεώσουμε τους τουρίστες για να χρηματοδοτήσουν τη διατήρησή της και να διασφαλίσουν την ασφάλειά της», έγραψε ο δήμαρχος της Σεβίλλης , Χοσέ Λουίς Σανζ, στο X νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Συνόδευσε την είδηση ​​με ένα βίντεο που δείχνει σπασμένα πλακάκια και κιγκλιδώματα, σκουπίδια πεταμένα στο έδαφος και πωλητές αναμνηστικών με εμπορεύματα εκτεθειμένα στις σκάλες.

Στον ευρύ χώρο της πλατείας κυριαρχεί στη μία πλευρά μια σαρωτική ημικυκλική στοά σε κόκκινη πέτρα με δύο πολυτελείς γωνιακούς πύργους σε νεομαυριτανικό στυλ.

Τέσσερις γέφυρες με κιγκλιδώματα ντυμένα με εντυπωσιακά κεραμικά πλακίδια διασχίζουν μια τάφρο που τρέχει μπροστά από το κτίριο.

Ο θεαματικός χώρος διπλασιάστηκε ως σκηνικό για το Palace of Theed στον πλανήτη Naboo στην ταινία του 2002 Star Wars: Episode II – Attack of the Clones.

Χιλιάδες διεθνείς επισκέπτες συρρέουν πλέον στην πλατεία καθημερινά, είτε τριγυρνώντας με τα πόδια είτε κάνοντας μια βόλτα με άμαξα.

Η πλατεία βρίσκεται επίσης στην καρδιά της ζωής της πόλης, φιλοξενώντας συναυλίες, επιδείξεις μόδας και θεατρικές παραστάσεις για τους κατοίκους της Σεβίλλης.

Η τιμή εισόδου της Σεβίλλης στη διάσημη πλατεία προκαλεί οργή

Ο δήμαρχος Sanz διευκρίνισε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι κάτοικοι της Σεβίλλης , όσοι ζουν στην επαρχία και όσοι γεννήθηκαν στην πόλη της Ανδαλουσίας , θα εξακολουθούν να μπορούν να επισκέπτονται την πλατεία «ελεύθερα και χωρίς κόστος» – αλλά η ανακοίνωσή του προκάλεσε κριτική.

«Ο τουριστικός φόρος για ΟΛΟΥΣ τους επισκέπτες προκαλεί λιγότερη συζήτηση και παράγει περισσότερα έσοδα. Ακούστε τον κόσμο, όχι τους ξενοδόχους», έγραψε ένας χρήστης του X.

«Αυτό που θέλει ο κόσμος από εσάς είναι ένας τουριστικός φόρος και γενική ρύθμιση του μαζικού τουρισμού που καταστρέφει την πόλη μας», απάντησε ένας άλλος.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Antonio Muñoz περιέγραψε την πρόταση του Sanz ως «κλοπή δημόσιου χώρου», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα σκεφτόταν καν να κλείσει την πλατεία San Marco στη Βενετία ή την Plaza de Mayor στη Μαδρίτη».
Ο Sanz δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει το τέλος, αλλά είπε ότι τα έσοδα θα βοηθήσουν στην πληρωμή της 24ωρης επιτήρησης στην πλατεία.

Η Σεβίλλη είναι η τρίτη πόλη με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ισπανία και υποδέχθηκε περισσότερους από τρία εκατομμύρια τουρίστες το 2023.

Δεν είναι η πρώτη πόλη – “hotspot” που επιβάλλει τέλη στα μνημεία της με τις περισσότερες επισκέψεις.

Η Ρώμη χρεώνει τώρα 5 ευρώ για να επισκεφθεί κάποιος το αρχαίο Πάνθεον, ενώ η Βενετία θα ξεκινήσει μια δοκιμαστική χρέωση για την είσοδο στο ιστορικό νησί κάποιες μέρες από την άνοιξη.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ