Καταστρώνοντας σχέδια για την καθιερωμένη Κυριακάτικη μας βόλτα στα πέριξ της Αττικής, το “μάτι” μας αιχμαλώτισε τα νοτιότερο σημείο της Αττικής και ειδικότερα το Σούνιο.

- Advertisement -

Απέχοντας μόλις 68 χλμ. από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη οικογενειακή εκδρομή, καθώς συνδυάζει την επίσκεψη στο μοναδικού κάλλους αρχαιολογικό χώρο με τη σαγηνευτική θέα στο καθάριο Αιγαίο Πέλαγος.

Διακοπές δίπλα στην Αθήνα σε μαγευτικά τοπία με μόλις 13€ τη μέρα; Κι όμως, γίνεται!

Η παραλιακή διαδρομή για Σούνιο είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές που θα μπορούσε να κάνει ο επισκέπτης εντός λεκανοπεδίου καθώς διασχίζει και απολαμβάνει όλες τις παραλίες που “αγκαλιάζουν” την Αττική. Γλυφάδα Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λεγρενά, τοπία που ξεκουράζουν το μάτι από την πολύβουη καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Μπορείτε να κάνετε σύντομες στάσεις σε όποια από τα παραλιακά μέρη επιθυμείτε ούτως ώστε να “κλέψετε” στιγμές για να αποφορτίζεστε όταν το άγχος της εβδομάδας χτυπάει κόκκινο.

cape-sounio-beachΦτάνοντας στο Σούνιο θα δείτε τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα. Παράλληλα με την ανέγερση του Παρθενώνα, ξεκίνησε και αυτή του ναού του Ποσειδώνα, το 444 π.Χ. Σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 440 π.Χ. ο ναός ήταν έτοιμος. Ο ναός χωρίζεται σε τρία μέρη, τον πρόναο, το σηκό, με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τον οπισθόδομο, όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα και το “ποσειδωνιακό χρήμα” από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Ο πρόναος και ο οπισθόδομος καταλήγουν σε δύο κίονες μεταξύ παραστάδων.

12 απομονωμένοι προορισμοί για το επόμενο ταξίδι σας

DSC_0333

Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι η έλλειψη εσωτερικής κιονοστοιχίας στο σηκό. Το ύψος των κιόνων είναι 6,12 μ.. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν οι ραβδώσεις που είναι μόνο 16, αντί για είκοσι που ήταν το συνηθισμένο. Πάνω στα κιονόκρανα των κιόνων στηριζόταν το επιστύλιο και ακολούθως οι μετόπες και τα τρίγλυφα. Καμία από τις μετόπες δεν ήταν διακοσμημένη. Ανάγλυφη παράσταση υπήρχε στο εσωτερικό χώρο που σχηματιζόταν ανάμεσα στην είσοδο του προνάου και την εξωτερική κιονοστοιχία και καταλάμβανε και τους τέσσερις τοίχους. Τα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και είχαν ως θέμα τη Γιγαντομαχία, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Θησέα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα περισσότερα ανάγλυφα έχουν φθαρεί. Ό,τι έχει διασωθεί φυλάσσεται στο Μουσείο του Λαυρίου.

Μια άγνωστη παραλία με τυρκουάζ νερά μόλις 50 λεπτά από την Αθήνα

Ποιο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για κυριακάτικη βόλτα στην όμορφη Αθήνα;

 

Περιηγηθείτε με τα παιδιά στον αρχαιολογικό χώρο και αδράξτε την ευκαιρία να τους μιλήσετε για την ελληνική μυθολογία και τα ηρωικά κατορθώματα που έχουν συνδεθεί με την ιστορικότητα της περιοχής. Δείξτε τους την όμορφη πλευρά αυτής της πόλης που βρίσκεται καλά κρυμμένη σε επίγειους παράδεισους εκτός του κέντρου και περιμένει να την ανακαλύψουμε!!

dscn7434

Ολοκληρώστε την εκδρομή σας με ένα γεύμα στις ψαροταβέρνες τις περιοχής που φημίζονται για τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες που κάνουν τον περιηγητή να τις νοσταλγεί κάθε φορά που η σκέψη του ταξιδεύει στο Σούνιο.

Η Χιλιαδού είναι ο κατάλληλος προορισμός κοντά στην Αθήνα! Βρίσκεται στην Εύβοια, αλλά ξέρετε πώς να πάτε;

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ