Σούνιο
DCIM100MEDIADJI_0042.JPG

Τώρα που μπορούμε να ταξιδέψουμε ξανά, θα κάνουμε τις πρώτες κοντινές μας αποδράσεις στην Αττική απολαμβάνοντας την… ελευθερία και προετοιμάζοντας μεθοδικά τις επόμενες εκδρομές και τα ταξίδια μας. Δείτε, λοιπόν, έναν πασίγνωστο προορισμό για να πάρετε το αυτοκίνητό σας και καλή παρέα και να πάτε εκεί για μπάνιο, βόλτα, φαγητό και καφέ απολαμβάνοντας παράλληλα ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα… εκτός της Αθήνας αλλά εντός Αττικής.

Παραλιακός δρόμος Αττική

Μιλάμε φυσικά για το υπέροχο Σούνιο…το νοτιότερο σημείο της Αττικής!

Απέχοντας μόλις 68 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας είναι ιδανικός προορισμός για μια μονοήμερη οικογενειακή εκδρομή, καθώς συνδυάζει την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με τη σαγηνευτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Όταν ο καιρός είναι καλός, φυσάει θαλασσινός αέρας και ο ήλιος λάμπει η πυξίδα δείχνει νότια, ειδικά το Σαββατοκύριακο που για τους περισσότερους υπάρχει ελεύθερος χρόνος! Από το Φάληρο µέχρι τo Σούνιο, η Αθήνα είναι προικισµένη µε ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια µέτωπα µήκους 56χλµ. και µόλις 30’ από το κέντρο της πόλης! Η παραλιακή διαδρομή για Σούνιο είναι μια από τις πιο όμορφες διαδρομές που μπορεί να κάνει κάποιος εντός λεκανοπεδίου καθώς διασχίζει όλες τις παραλίες που “αγκαλιάζουν” την Αττική. Γλυφάδα Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα, Αγία Μαρίνα, Λαγονήσι, Ανάβυσσο, Σαρωνίδα, Λεγρενά, τοπία που ξεκουράζουν το μάτι από την πολύβουη καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Μπορείτε να κάνετε σύντομες στάσεις σε όποια από τα παραλιακά μέρη επιθυμείτε ούτως ώστε να “κλέψετε” στιγμές για να αποφορτίζεστε από το άγχος και το τρέξιμο της εβδομάδας. Εδώ θα κάνετε βόλτα στην «Αττική Ριβιέρα», απολαμβάνοντας τον καλό καιρό, τον ήλιο, τη θάλασσα και ωραίο φαγητό από το Παλιό Φάληρο μέχρι το Σούνιο!

Παραλιακή, Αττική

Ο Ναός του Ποσειδώνα

Φτάνοντας στο Σούνιο θα δείτε τον επιβλητικό Ναό του Ποσειδώνα. Παράλληλα με την ανέγερση του Παρθενώνα, ξεκίνησε και αυτή του ναού του Ποσειδώνα, το 444 π.Χ. Σε τέσσερα μόλις χρόνια, το 440 π.Χ. ο ναός ήταν έτοιμος. Ο ναός χωρίζεται σε τρία μέρη, τον πρόναο, το σηκό, με το λατρευτικό άγαλμα του θεού και τον οπισθόδομο, όπου φυλάσσονταν τα αφιερώματα και το “ποσειδωνιακό χρήμα” από τα μεταλλεία του Λαυρίου. Ο πρόναος και ο οπισθόδομος καταλήγουν σε δύο κίονες μεταξύ παραστάδων.

Διαβάστε ακόμα:  Όλυμπος: Ταξίδι στα 5 πιο γραφικά χωριά του «βουνού των θεών»
Ναός Ποσειδώνα, Σούνιο

Επίσης ο πρόναος και ο οπισθόδομος χωρίζονται από το σηκό με τοίχο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ναού είναι η έλλειψη εσωτερικής κιονοστοιχίας στο σηκό. Το ύψος των κιόνων είναι 6,12 μ.. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελούν οι ραβδώσεις που είναι μόνο 16, αντί για είκοσι που ήταν το συνηθισμένο. Πάνω στα κιονόκρανα των κιόνων στηριζόταν το επιστύλιο και ακολούθως οι μετόπες και τα τρίγλυφα. Καμία από τις μετόπες δεν ήταν διακοσμημένη. Ανάγλυφη παράσταση υπήρχε στο εσωτερικό χώρο που σχηματιζόταν ανάμεσα στην είσοδο του προνάου και την εξωτερική κιονοστοιχία και καταλάμβανε και τους τέσσερις τοίχους. Τα γλυπτά ήταν κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο και είχαν ως θέμα τη Γιγαντομαχία, την Κενταυρομαχία και τους άθλους του Θησέα. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα περισσότερα ανάγλυφα έχουν φθαρεί. Ό,τι έχει διασωθεί φυλάσσεται στο Μουσείο του Λαυρίου.

Σούνιο δημοφιλής προορισμός για ξένους στην Ελλάδα
Ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο στέκεται επιβλητικός στην άκρη του βράχου
Ναος του Ποσειδωνα Ηλιοβασίλεμα

Ούτε 1, ούτε 2 αλλά 14 προορισμοί εντός Αττικής μάς περιμένουν για να πάρουμε το… αμάξι και να τρέξουμε μετά το lockdown!

Περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με την ελληνική μυθολογία και τα ηρωικά κατορθώματα. Απολαύστε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και χαλαρώστε δίπλα στη θάλασσα ή κάντε τις βουτιές σας αν ο καιρός το επιτρέπει σε έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο!

Ολοκληρώστε ιδανικά την εκδρομή σας με ένα γεύμα στις ψαροταβέρνες τις περιοχής που φημίζονται για τους εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες!

Kape Sounio- H υπέροχη «κρυφή» παραλία της Αττικής που ελάχιστοι γνωρίζουν
Σούνιο
ΚΑΠΕ Σούνιο

Διαβάστε επίσης:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ