Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου

Στο Κράσι Μαλίων, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μ, σε απόσταση 46 χλμ βορειοδυτικά από το Ηράκλειο της Κρήτης στους πρόποδες του όρους Σελένα(1559μ) βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα… 2400 χρόνια (!) καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια.

Γνωρίστε το πολύχρωμο χωριό της Κρήτης που η φήμη του είναι γνωστή στην Ευρώπη!

Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, σε έναν ορεινό παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης

Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου.

Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ήταν ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου βρίσκεται στην Ελλάδα, σε έναν ορεινό παραδοσιακό οικισμό της Κρήτης

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος όμως όπως είναι φυσικό είναι ο εν λόγω πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος, όπως τον λένε, που εκτός από γηραιότερος είναι και ο μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Διαβάστε ακόμα:  Κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι στα 10 πιο πολύχρωμα μέρη του κόσμου!

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες.

Ο μνημειακός αυτός πλάτανος βρίσκεται ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011.

Λίγα ακόμα λόγια για το χωριό

Το Κράσι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης, ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό πάνω από την Σταλίδα και μόλις 8 χλμ μετά από τον Μοχό στον δρόμο για το Οροπέδιο Λασιθίου. Ο επισκέπτης, ανεβαίνοντας τον ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο με κατεύθυνση το Κράσι, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πανοραμική θέα της βόρειας ακτογραμμής του Δήμου Χερσονήσου.

Στα βορειοανατολικά του χωριού, στους πρόποδες του όρους Σελένα ,συναντάμε ένα δάσος που αποτελείται κυρίως από αζιλάκους και σπάνιους πρίνους που απαντώνται κυρίως στην Κρήτη. Το δάσος είναι επισκέψιμο μέσω μονοπατιών που ξεκινούν από το Κράσι αλλά και τα Μάλια. 

Δείτε στο βίντεο το χωριό αλλά και τον πλάτανο!

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ