Αν σας αρέσει το καλό φαγητό, τότε η Ζυρίχη θα σας ενθουσιάσει! Η πόλη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, όπου η παραδοσιακή ελβετική κουζίνα συναντά τη μοντέρνα γαστρονομική δημιουργικότητα. Από ιστορικές ταβέρνες μέχρι βραβευμένα εστιατόρια και street food, η Ζυρίχη έχει γεύσεις για κάθε ουρανίσκο. Η Ζυρίχη επίσης έχει και εξαιρετική κουλτούρα καφέ.
Η εστιατορική σκηνή της πόλης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καλύπτει κάθε γούστο. Από fine dining εστιατόρια μέχρι παραδοσιακά η πόλη έχει άριστη σχέση με το φαγητό! Εδώ συγκεντρώσαμε κάποια από τα καλύτερα εστιατόρια αλλά και μπαρ της πόλης ώστε αν επισκεφτείτε την πόλη να ξέρετε που να πάτε αλλά και παρακάτω θα δείτε τα πιάτα παραδοσιακής κουζίνας που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Τα καλύτερα εστιατόρια και μπαρ
1.Zum Krop
Tο ιστορικό zum Kropf που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, έχει καθιερωθεί εδώ και 120 χρόνια ενώ πάντα ενημερώνεται με τις νέες τάσεις. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν έναν γευστικό συνδυασμό παραδοσιακής κουζίνας της Ζυρίχης. Το Kropf είναι γνωστό παντού για την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρά του, η οποία ταυτόχρονα εκπέμπει χαρούμενη θαλπωρή. Θα απολαύσετε νόστιμο φαγητό σε μπαρόκ ατμόσφαιρα εδώ.
Το μενού στο Restaurant zum Kropf σερβίρει signature και κλασικά πιάτα όπως και εποχιακά.Τα τραγανά Züri-Bürli είναι το απόλυτο must taste. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τυπικές και νόστιμες σπεσιαλιτέ, όπως βραστό κόντρα φιλέτο ή το θρυλικό μοσχαρίσιο κρέας Ζυρίχης σε φέτες με ρόστι. Σύμφωνα με το μπαρόκ στιλ της βαυαρικής μπυραρίας, σερβίρονται επίσης bratwurst και σπιτική σούπα me συκώτι. Σε ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στη φιλόξενη βεράντα, ένα Vitello Tonnato μπορεί να είναι η σωστή επιλογή. Η λίστα κρασιών ταιριάζει καλά με τη χορταστική, σπιτική κουζίνα και προσφέρει κρασιά υψηλής ποιότητας σε λογικές τιμές, επίσης σε ποτήρι.
2.KLE Restaurant
Η Zineb “Zizi” Hattab είναι η γυναίκα πίσω από το vegan εστιατόριο KLE της περιοχής 3, το οποίο άνοιξε το 2020. Το όνομά του προέρχεται από το γερμανικό “Saurklee” – ένα φυτό που χρησιμοποιείται στους περισσότερους σημαντικούς πολιτισμούς για χιλιετίες. Γεννημένη στην Ισπανία από Μαροκινούς γονείς, η σεφ κέρδισε τους μαγειρικούς της επαίνους δουλεύοντας σε εστιατόρια όπως το Osteria Francescana του Massimo Bottura στη Μόντενα και το μεξικάνικο Cosme στη Νέα Υόρκη. Στο 40-cover KLE, παρουσιάζει ένα μενού έκπληξης τριών έως πέντε πιάτων που περιλαμβάνει φρέσκα, τοπικά βιολογικά προϊόντα (με συστατικά που αναφέρονται ως “Seasonal Protagonists” στο μενού). Τα πιάτα τοποθετούν τις δυνατές μαροκινικές και μεξικανικές γεύσεις στο επίκεντρο, υποστηριζόμενα με έξοχα βιοδυναμικά κρασιά και επιδόρπια που αψηφούν τις προσδοκίες (η μους σοκολάτας δεν πιστεύεις ότι μπορεί να είναι vegan!) Το brunch του Σαββατοκύριακου προσφέρει σπιτικές granola, αφράτες τηγανίτες, τυρί κρέμα με κάσιους σε ένα ζεστό μπέιγκελ. | Μέση τιμή ανά άτομο €100
3.Rosi Restaurant
Ενώ το παραδοσιακό φαγητό θα ήταν πιθανότατα ευπρόσδεκτο σε αυτό το φιλικό, χαλαρό εστιατόριο στη δημιουργική συνοικία Kreis 4 της Ζυρίχης, το βαυαρικό φαγητό στο μενού έχει μια ξεκάθαρα σύγχρονη ατμόσφαιρα, με πιάτα όπως λουκάνικο σαλάτα, obatzda (μια λιχουδιά με βάση το τυρί) και σνίτσελ με αστακό. Η επανερμηνεία των παραδοσιακών πιάτων με τα οποία μεγάλωσε είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για τον σεφ Markus Stöckle, γεννημένο στο Allgau, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στο Fat Duck του Heston Blumenthal με τρία αστέρια Michelin στο Bray για πέντε χρόνια. Ήταν ίσως εκεί που αλίευσε το παιχνιδιάρικο στυλ του, που είναι εμφανές σήμερα σε πιάτα του μενού όπως ένα ορεκτικό «καφέ και κέικ», στο οποίο η υπέροχη, οκτώ στρώσεων torte είναι, στην πραγματικότητα, αλμυρή και ο «εσπρέσο» αποδεικνύεται κονσομέ καπνιστών μανιταριών. Το brunch του Σαββατοκύριακου σε βαυαρικό στιλ, επίσης αξίζει την επίσκεψη. | https://rosi.restaurant/en | Μέση τιμή ανά άτομο €70
4.The Dolder Grand Restaurant
Αναζητήστε την πειραματική κουζίνα του επίλεκτου Γερμανού σεφ Heiko Nieder στο πυργίσκο The Dolder Grand της Ζυρίχης. Η τραπεζαρία αστράφτει σε πλούσιες χρυσές αποχρώσεις που διακρίνονται από κόκκινο βελούδινο καθιστικό, ενώ η καλοκαιρινή βεράντα προσφέρει θέα στην πόλη, τη λίμνη και τις Άλπεις. Ο Nieder – ο μόνος σεφ με δύο αστέρια Michelin της Ζυρίχης – παρουσιάζει μενού γευσιγνωσίας έξι και δέκα πιάτων εμπνευσμένα από τα ταξίδια του: συκώτι καβουριών και χήνας από τη Γαλλία, char από την Ισλανδία, Kagoshima wagyu από την Ιαπωνία… Το μεσημεριανό μενού amuse-bouche είναι ένα εξαιρετικό σημείο εισόδου στον εξαιρετικό χειρισμό των συστατικών του σεφ, από αφρούς έως λουλουδένιες γαρνιτούρες. Μέση τιμή ανά άτομο €120
5.Widder Restaurant
Μια ανοιχτή κουζίνα φωτίζει τη μοναδική τέχνη του Stefan Heilemann. Το λεξικό του έχει εύκολα ανιχνεύσιμες ρίζες: πειραματισμός βασισμένος στην κλασική τεχνική, προσεκτική επιλογή προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και ακεραιότητας και παραλαβές από τα ταξίδια του που οδηγεί σε μια χαρακτηριστική νότα οξύτητας σε όλη τη διάρκεια. Βρίσκεται στο αειθαλές Widder Hotel της Παλιάς Πόλης και θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ζυρίχης. Είτε βρίσκεστε στην καλλιτεχνικά εκλεπτυσμένη τραπεζαρία είτε στο τραπέζι του σεφ, μπορείτε να περιμένετε μια γαστρονομική περιπέτεια τεσσάρων έως έξι πιάτων. Αυτό μπορεί να είναι τόνος και ισλανδικοί αχινοί με χαβιάρι, γλυκοπατάτα και φρούτα του πάθους, ή φρέσκο καρπάτσιο μοσχαρίσιο κρέας με κρεμμύδι ή δαμάσκηνα Bühler με φιστίκι, κακάο και κόκκινο shiso. Τα ευρωπαϊκά – κυρίως ελβετικά και γερμανικά – κρασιά συμπληρώνουν την εμπειρία, αλλά μην αφήσετε αυτό να σας εμποδίσει να ολοκληρώσετε την επίσκεψη και με ένα ποτό στο εξαιρετικό μπαρ του ξενοδοχείου μετά. | www.widderhotel.widder-restaurant | Degustation menu από €200
6.Bar am Wasser Bar & Restaurant
Όπως υποδηλώνει το όνομα, το Bar am Wasser βρίσκεται στη λίμνη της Ζυρίχης και προσφέρει όμορφη θέα. Αυτός ο ολοήμερος χώρος είναι ελαφρύς και ευάερος, με αριστοκρατική, διαχρονική αίσθηση – ιδανικό για καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας ή οποιαδήποτε στιγμή για την εκλεκτή ποικιλία από σνακ μπαρ, από πιατέλα αλλαντικών μέχρι ταρτάρ μπριζόλα Angus. Αλλά είναι τα ποτά που προσελκύουν πραγματικά τα πλήθη εδώ, ξεκινώντας από την υπέροχα φωτισμένη, διώροφη οθόνη με μπουκάλια πίσω από το μπαρ και οδηγώντας στην πρωτοποριακή επιλογή από μενού κοκτέιλ πολλαπλών πιάτων. Ο καταξιωμένος μπάρμαν Dirk Hany, σύμφωνα με την πεποίθησή του ότι τα καλά κοκτέιλ μπορούν να γεμίσουν μια βραδιά όπως και το φαγητό, δημιούργησε δύο μενού, No & Low Volume και High Volume, το καθένα με επιλογή από τρία ή πέντε πιάτα και το καθένα οδηγεί από το απεριτίφ στο mains και το digestif. Τα ίδια τα κοκτέιλ είναι εφευρετικά και σύγχρονα – πάρτε το απεριτίφ High Volume Hakuna Tomata, για παράδειγμα, με μπέρμπον, ντομάτα, ξηρό κουρακάο και βερμούτ. | Μέση τιμή κοκτέιλ €18
7.Kronen halle Bar & Restaurant
Το Kronenhalle λειτουργεί στην πόλη από το 1924! Και τα χρόνια που μεσολάβησαν είδαν διάσημους καλεσμένους όπως η Coco Chanel, ο Yves Saint Laurent, ο Pablo Picasso και ο James Joyce να επισκέπτονται το μπαρ. Το εσωτερικό έχει την κλασική ατμόσφαιρα του ευρωπαϊκού Grand Café, με ξύλινη επένδυση και προσωπικό με λευκά σακάκια. Η λίστα αποτελείται από παλιά πρότυπα, νέες δημιουργίες και ακόμη και μερικές συνταγές που επινοήθηκαν για τους τακτικούς καλεσμένους του μπαρ, με ένα μικρό νεύμα που δίνεται σε καθέναν από αυτούς στο μενού. | Μέση τιμή κοκτέιλ €20
8.Bar Lupo
Μια άσκηση στην απλότητα και την ποιότητα, αυτό το δημοφιλές σποτ της Ζυρίχης βασίζεται στην ιδέα της ιταλικής ώρας aperitivo ως έμπνευση και στη συνέχεια συνδυάζει τρία συστατικά: ζυμαρικά, φυσικό κρασί και κοκτέιλ. Το αποτέλεσμα μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε και τα τρία αυτά να ήταν διαθέσιμα παντού. Ο κατάλογος των κοκτέιλ είναι συνοπτικός, με μερικές ευρηματικές απόψεις για τα κλασικά ιταλικά απεριτίβο. Η υπογραφή του Lupo στο Negroni προσθέτει ρόδι και περγαμόντο στο πρωτότυπο, για παράδειγμα. Στο μέτωπο του φυσικού κρασιού, υπάρχουν περίπου 140 μπουκάλια για να διαλέξετε, τα οποία είναι ιδανικά για συνδυασμό με ζυμαρικά Lupo’s, μια συμπαγής επιλογή που περιλαμβάνει pappardelle ai funghi, συνοδευόμενη από μερικές άλλες επιλογές, όπως τυρί και αλλαντικά. Δημιουργημένος από τρεις γνωστούς εστιάτορες, ο χώρος είναι cool και casual, με ξύλο και παστέλ αποχρώσεις σε αφθονία. | Μέση τιμή κοκτέιλ €18
9.Old Crow Bar
Το εσωτερικό του Old Crow είναι απλό, κάτι που αναδεικνύει το πραγματικό αστέρι της παράστασης: μια τεράστια συλλογή από οινοπνευματώδη ποτά, που αριθμούνται σε 1.600 φιάλες, με ιδιαίτερη έμφαση στο ουίσκι και με μερικά ειδικά ποτά εμφιαλωμένα μόνο για το μπαρ. Αυτά αξιοποιούνται κατάλληλα σε ένα ολοκληρωμένο μενού κοκτέιλ, με βάση μια πληθώρα κλασικών, καθώς και μερικές πρωτότυπες δημιουργίες. Απολαύστε τα είτε στο μπαρ, με το δάπεδο σκακιέρας ή στην υπαίθρια μπιραρία. | Μέση τιμή κοκτέιλ €20
10.Tales Bar
Βασικός άξονας της κοκτέιλ σκηνής της Ζυρίχης την τελευταία δεκαετία, το Tales Bar βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, προσφέροντας ένα θερμό καλωσόρισμα σε έναν εξαιρετικά άνετο χώρο. Με άφθονο ξύλο και ζεστούς τόνους παντού, φωτισμένο από πολλά κεριά, αυτό είναι ένα μέρος για να πάτε τη μέρα και τη νύχτα, κάτι που είναι εύκολο να το κάνετε όταν το μπαρ παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 3 το πρωί και σερβίρει φαγητό στο μπαρ μέχρι το κλείσιμο. Ανοίγοντας τη λίστα με τα κοκτέιλ είναι ξεκάθαρο πού βρίσκεται η εστίαση, με έναν συνδυασμό κλασικών και σύγχρονων ποτών που προσφέρονται χρησιμοποιώντας τα καλύτερα συστατικά – συν μια εκτεταμένη ποικιλία αλκοολούχων ποτών – και με σύγχρονες τεχνικές. Ταξιδέψτε πίσω στο χρόνο με μια επιλογή από τα Early Age of Mixed Drinks ή επιλέξτε κάτι πιο φρουτώδες από την ενότητα The Rising of the Tiki. Οι low και χωρίς καθόλου αλκοόλ προτάσεις καλύπτονται επίσης, με πολλές επιλογές για να διαλέξετε. | Μέση τιμή κοκτέιλ €20
11. Widder Bar
Οι μπάρμαν πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια σκάλα στο μπαρ για να φτάσουν στα ανώτερα όρια αυτής της αριστοκρατικής προθήκης πίσω, που είναι γεμάτη με ποτά. Είτε είστε γνώστης του ουίσκι, είτε είστε τζιν geek είτε σπασίκλας με ρούμι, εδώ θα εξυπηρετηθείτε άψογα, με περίπου 1.000 μπουκάλια αλκοολούχων ποτών στο χέρι. Τοποθετημένο στο καταπράσινο ξενοδοχείο Widder στην Παλιά Πόλη της Ζυρίχης, ο χώρος κάποτε φιλοξενούσε το πιο hot τζαζ μπαρ της πόλης, κάτι στο οποίο το μπαρ αναβιώνει και σήμερα, με τa ανοιξιάτικα και φθινοπωρινά events της Τρίτης να καλωσορίζουν στη σκηνή μερικά από τα κορυφαία ονόματα του παιχνιδιού στον κόσμο. Με ένα μενού κοκτέιλ χωρισμένο σε inhouse – Experimental, Luxury, Martini, Tiki και ούτω καθεξής – περιμένετε να δείτε εκ νέου εφευρέσεις των κλασικών, με μερικές εμπνευσμένες παρασκευές και κάθε τεχνική on-trend. Παραδείγματα; Το Huay Chivo είναι μια μοντέρνα επιλογή με κατσικίσιο γάλα με mezcal strega, άλμη ελιάς και σιρόπι σύκου ή ίσως ένα Port 75 – λευκό πόρτο, Frangelico, χυμός αχλαδιού, λεμόνι, αλάτι και σαμπάνια. WidderBar | Μέση τιμή κοκτέιλ €25
Παραδοσιακή κουζίνα – Τι να δοκιμάσετε οπωσδήποτε στη Ζυρίχη
Σχετικά με την παραδοσιακή κουζίνα στη Ζυρίχη έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη Βέρνη — αφού και οι δύο πόλεις βρίσκονται στη γερμανόφωνη Ελβετία και μοιράζονται την ίδια γαστρονομική βάση. Όμως, η Ζυρίχη έχει μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ που αξίζει να δοκιμάσεις, όπως αυτές που θα δεις παρακάτω:
Zürcher Geschnetzeltes:Τοπικό πιάτο-υπογραφή της Ζυρίχης: λεπτοκομμένο μοσχαρίσιο φιλέτο, σωταρισμένο με κρέμα γάλακτος, λευκό κρασί και μανιτάρια. Συνήθως σερβίρεται με Rösti, δηλαδή τραγανές πατάτες σε μορφή “τηγανίτας”. Πολύ νόστιμο, πολύ comfort food!

Rösti: Το κλασικό συνοδευτικό ή και κυρίως πιάτο σε όλη την Ελβετία. Πατάτες τριμμένες και τηγανιτές σαν χοντρό πατατοκέικ. Μπορεί να το βρείτε με αυγό, μπέικον, λουκάνικο ή λιωμένο τυρί. Το βρίσκεις και στη Βέρνη, αλλά κάθε περιοχή έχει τη δική της “εκδοχή” στη συνταγή.
Eintopf:Ένα ζεστό, χειμωνιάτικο στιφάδο – μπορεί να περιέχει λουκάνικα, μοσχάρι, πατάτες και λαχανικά. Δεν είναι αποκλειστικά τοπικό, αλλά συχνό σε εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα στην πόλη.
Zürcher Tirggel: Παραδοσιακό μπισκότο με μέλι, ιδιαίτερα δημοφιλές τα Χριστούγεννα. Είναι πολύ λεπτό και σκληρό, με σκαλιστά σχέδια που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή στην πόλη.
Birchermüesli: Το πασίγνωστο ελβετικό πρωινό από νιφάδες βρώμης, γάλα ή γιαούρτι και φρέσκα φρούτα. Εφευρέθηκε στη Ζυρίχη από τον Dr. Bircher-Benner – κι εδώ θα το βρεις σε πολλές παραλλαγές, από καφέ μέχρι ξενοδοχεία.
Δοκιμάστε επίσης το Salsiz, είδος παραδοσιακού σαλαμιού των Άλπεων, το Älplermagronen, παραλλαγή των μακαρονιών με τυρί – με κρεμμύδι, πατάτα, μήλο και κρέμα και ελβετικά λουκάνικα (π.χ. Kalbsbratwurst).
Σε σχέση με τη Βέρνη, θα βρεις πολλές κοινές βάσεις (όπως τα Rösti, το fondue, το raclette), αλλά στη Ζυρίχη υπάρχει ένα πιο έντονο αστικό-κοσμοπολίτικο twist στην παραδοσιακή κουζίνα. Οι συνταγές συχνά αναβαθμίζονται, π.χ. μπορεί να βρεις το Zürcher Geschnetzeltes με τρούφα ή μαγείρεμα sous-vide!
Δείτε επίσης