Από τα Ζαγοροχώρια ως την Ξάνθη και από εκεί στην Έδεσσα και τα Γρεβενά, οι ωραιότερες αυτοκινητο-διαδρομές στη Βόρεια Ελλάδα.

- Advertisement -

Ένα από τα ωραιότερα road trip που μπορείς να κάνεις στην Βόρεια Ελλάδα είναι τα 111 χιλιόμετρα του Έβρου, από το Δέλτα ως την Αδριανούπολη. Κακή εποχή ο χειμώνας για να το κάνεις. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τον ελληνικό βορρά συλλήβδην. Οι λάτρεις των μεγάλων αυτοκινητο-διαδρομών, των χειμωνιάτικων τοπίων, των παγωμένων λιμνών και των σπιτικών φαγητών που σερβίρονται πλάι σε αναμμένα τζάκια θα βρείτε στις διαδρομές που ακολουθούν τον παράδεισό σας.

Το Ηπειρώτικο
Ιωάννινα – Ζαγοροχώρια – Μαστοροχώρια 
Χιλιόμετρα: από 150 έως 300, αναλόγως πόσα (Ζαγορο)χωριά θέλετε να δείτε
Ενδεικτικός χάρτης εδώ

Ζαγοροχώρια: Διαλέξτε χωριό και σας βρίσκουμε τους πιο χουχουλιάρικους ξενώνες!

Διαδρομή που ξεκινά με city break σε μια από τις πιο ζωντανές φοιτητουπόλεις του βορρά, και (παγωμένες) βόλτες στις όχθες της λίμνης της. Συνεχίζει προς βορράν, με μια στάση οπωσδήποτε στο σπήλαιο του Περάματος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα, και ανηφορίζει προς τα δυτικά ή κεντρικά Ζαγοροχώρια.

Τάσος Δούσης: Σας παρουσιάζει ένα διαμάντι στα…Ζαγοροχώρια!

Το δύσκολο εδώ είναι να επιλέξετε ένα απ’ όλα για βάση σας –η δική μας ψήφος εμπιστοσύνης πηγαίνει στο Μονοδέντρι και τον Βίκο, αν μας ρωτάτε, καθότι έχουν την ευκολότερη πρόσβαση στο φαράγγι.

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο: Τι καινούριο ανακαλύψαμε στα πιο δημοφιλή Ζαγοροχώρια;

Ο Τάσος Δούσης ταξιδεύει στα Ζαγοροχώρια και ανακαλύπτει το παραδοσιακό κατάλυμα 200 ετών που έχει 9,6 στη booking και έχει ξετρελάνει Έλληνες και ξένους

Συνεχίζοντας… όλο επάνω, θα κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στην Κόνιτσα (αφενός για το υπέροχο γεφύρι της, αφετέρου για το υπέροχο φαγητό στο Καπνισμένο Τσουκάλι) πριν πάρετε το δρόμο για την Πυρσόγιαννη και τη Βούρμπιανη, τα δύο μεγαλύτερα –ίσως και ωραιότερα– από τα σταματημένα στον χρόνο, και εντελώς πέτρινα, Μαστοροχώρια.

Φαγητό οπωσδήποτε στη Βούρμπιανη, στο ομώνυμο ταβερνάκι, για ονειρεμένο αγριογούρουνο στιφάδο. Έχει και ωραιότατα δωμάτια πάνω από το ταβερνάκι, για την περίπτωση που θέλετε να μείνετε κάπου… μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Αλλιώς, κατηφορίζετε τις πλαγιές του Σμόλικα, για να επιστρέψετε στα Ζαγοροχώρια, εξ ανατολής αυτή τη φορά, και να μείνετε μερικές μέρες στην πανέμορφα Βωβούσα, στις όχθες του Αώου.

«Μνημείο» της Αθήνας: Ο 108 ετών,παραδοσιακός φούρνος που φτιάχνει την πιο ξακουστή, χειροποίητη, βουτυράτη τυρόπιτα κουρού

Το Δυτικό
Γρεβενά – Καστοριά – Φλώρινα – Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια
Χιλιόμετρα: 268
Χάρτης εδώ

Σύντομη διαδρομή, με πολλές σούπερ ενδιαφέρουσες στάσεις: Τι γαστρονομία (στα Γρεβενά με τα μανιτάρια τους), τι λίμνη και παλιά πόλη στην Καστοριά, τι κρύο και χιόνια στο πιο παγωμένο σημείο της Ελλάδας (χαράς ευαγγέλια για τους χειμωνολάτρεις), απ’ όλα έχει εδώ. Και για το τέλος, μια από τις αγαπημένες μας πόλεις του ελληνικού βορρά, η Βέροια, με έναν από τους ατμοσφαιρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, η Βεργίνα, δίπλα της. Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» της διαδρομής το πάρκο των καταρρακτών στην Έδεσσα, τα επισκέψιμα οινοποιεία γύρω από τη Νάουσα, για να δοκιμάσετε τα εκλεκτά κρασιά της, και για φαγητό τα 12 Γράδα στη Βέροια, το Αυλαίς στα Γρεβενά και τα Γράδα (σκέτο) στην Καστοριά.

Το Ανατολικό
Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη – Πομακοχώρια
Χιλιόμετρα: 263
Χάρτης εδώ

Διαδρομή που ξεκινά με city break και καταλήγει σε έναν εντελώς άλλο χωροχρόνο. Τα Πομακοχώρια μοιάζουν σταματημένα σε προηγούμενο αιώνα, και γι’ αυτό είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη που θα δείτε ποτέ –εντάξει, όχι μόνο γι’ αυτό, και για το καλύτερο γιαουρτλού κεμπάπ εντός ελληνικών συνόρων που θα φάτε στην Κοττάνη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Έψαχνες την ευκαιρία να πας στη Κωνσταντινούπολη; Τη βρήκαμε! Προσφορά για 4ήμερο ταξίδι ΜΟΝΟ 350 ευρώ!
Ενδιάμεσα, η Καβάλα και η Ξάνθη, δύο πόλεις-μπιζουδάκια, η μία στη Μακεδονία η άλλη στη Θράκη, η πρώτη επάνω στη θάλασσα, η άλλη χτισμένη στις όχθες ενός ποταμού. Και οι δύο με τις παλιές τους γειτονιές, την πολυπολιτισμική κληρονομιά τους, τις βόλτες σε πλακόστρωτα δρομάκια και το φαγητό που είναι και απίστευτο και πάμφθηνο (για τα αθηναϊκά δεδομένα). Μιλώντας για λεφτά, αν έχετε περιθώριο για μια εξτραβαγκάντζα, το Ιμαρέτ της Καβάλας είναι πιθανότατα ένα από τα συγκλονιστικότερα –και πιο ιστορικά φορτισμένα– ξενοδοχεία που μπορείτε να μείνετε στην Ελλάδα (τιμές και κλάμα για τους μη κατέχοντες, εδώ).

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ