Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
20.5 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΤι είναι τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας και γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο...

Τι είναι τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας και γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε παράνομο το σχέδιο και το απαγόρευσε

Το σχέδιο «χρυσού διαβατηρίου» της Μάλτας είναι παράνομο, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ
Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι το πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα άλλο από «εμπορευματοποίηση» της ιθαγένειας.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα «χρυσού διαβατηρίου» της Μάλτας, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει στους ανθρώπους να «αγοράζουν» υπηκοότητα.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε νομικά βήματα κατά της Μάλτας το 2022 σχετικά με το σχέδιό της που χορηγούσε σε αλλοδαπούς μαλτέζικο — και επομένως διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης — σε αντάλλαγμα για μια εφάπαξ επένδυση ύψους τουλάχιστον 600.000 ευρώ και διαμονή στη Μάλτα.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από «εμπορευματοποίηση» της ιθαγένειας, παραβίαζε την «καλή πίστη» και την «αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ και «παραβίαζε το δίκαιο της ΕΕ».
Ενώ η Μάλτα ανέστειλε το πρόγραμμα για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους πολίτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στους δικαιούχους πριν από την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης περιλαμβάνονταν Ρώσοι επιχειρηματίες που είχαν υποστεί κυρώσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης .

Η κυβέρνηση της Μάλτας δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση και θα ενημερώσει τους νόμους της αναλόγως, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Όπως πάντα, η κυβέρνηση της Μάλτας σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. «Αυτή τη στιγμή οι νομικές επιπτώσεις αυτής της απόφασης μελετώνται λεπτομερώς, έτσι ώστε το κανονιστικό πλαίσιο για την ιθαγένεια να μπορέσει στη συνέχεια να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές που περιγράφονται στην απόφαση».

Η κυβέρνηση της Μάλτας πρόσθεσε ότι οι προηγούμενοι δικαιούχοι του προγράμματος δεν θα επηρεαστούν και δήλωσε ότι το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής χαιρέτισε την απόφαση. «Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια δεν πωλείται», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Αναμένουμε από τη Μάλτα να συμμορφωθεί με αυτήν την απόφαση και να την εφαρμόσει αναλόγως». Ο εκπρόσωπος ζήτησε επίσης την κατάργηση όλων των παρόμοιων προγραμμάτων στην Ένωση. Η Κύπρος και η Βουλγαρία έχουν αναστείλει τα δικά τους προγράμματα χρυσών διαβατηρίων, με τη Λευκωσία να ανακαλεί ορισμένα από τα διαβατήρια που είχε εκδώσει, κυρίως σε Ρώσους.

Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε και από τις ΜΚΟ. «Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να εμπορευματοποιήσουν την ιθαγένεια της ΕΕ και να εφαρμόσουν απερίσκεπτα προγράμματα χρυσών διαβατηρίων», δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Transparency International, Maíra Martini .

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος εισήγαγε το πρόγραμμα το 2014, χαρακτήρισε την απόφαση πολιτικά υποκινούμενη και κατηγόρησε την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ότι «εργάζεται εναντίον της χώρας μας» σε μια ανάρτηση του όταν βγήκε η απόφαση στο Facebook. Ο Μουσκάτ διώκεται επί του παρόντος στη Μάλτα για φερόμενη διαφθορά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

- Advertisement -

Follow us

110,023LikesΚάντε Like
88,248 FollowersΑκολουθήστε
196,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ