Τιμισοάρα ΡΟυμανία

Η Τιμισοάρα, η οποία αναδείχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023 είναι ίσως η πιο όμορφη πόλη της Ρουμανίας και σίγουρα το αντίπαλο δέος για το Βουκουρέστι, αν και είναι πολύ διαφορετικές. Βρίσκεται στη δυτική Ρουμανία, στον Ποταμό Μπέγκα και θεωρείται η ανεπίσημη πρωτεύουσα του ιστορικού Βανάτου.

Με μεγάλη ιστορία, που χάνεται στους αιώνες, η ρουμανική αυτή πόλη είναι ιστορικά περισσότερο γνωστή καθώς ήταν η πρώτη πόλη που επαναστάτησε (το 1989) κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου, όπως και η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε μία εβδομάδα αργότερα και ανακηρύχθηκε η πρώτη Ελεύθερη Πόλη στις 20 Δεκεμβρίου 1989.

Με το προσωνύμιο «Μικρή Βιέννη» ή «Πόλη των Λουλουδιών», η Τιμισοάρα είναι γεμάτη πολύχρωμες γωνιές, έχει αργούς πιο χαλαρούς ρυθμούς και φιλικούς κατοίκους ενώ είναι γνωστή για το μεγάλο αριθμό ιστορικών μνημείων και τα 36 πάρκα της και χώρους πρασίνου. Τα θέρετρα ιαματικών λουτρών Μπούζιας και Μπάια Καλάτσεα βρίσκονται σε απόσταση 30 και 27 χλμ. αντίστοιχα από την πόλη και αναφέρονται από τη ρωμαϊκή εποχή για τις ιδιότητες των ιαματικών νερών τους. Μαζί με την Οράντεα, η Τιμισοάρα αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δρόμου Αρ Νουβό. Είναι επίσης μέλος των Eurocities (Ευροπόλεων, από την Ελλάδα μέλη είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη).

Η κεντρικότατη Πλατεία Ελευθερίας

Η Τιμισοάρα έχει μια ενεργή πολιτιστική σκηνή λόγω των τριών κρατικών θεάτρων της πόλης, της όπερας, της φιλαρμονικής και πολλών άλλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η πόλη ήταν το 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μαζί με το Βέσπρεμ της Ουγγαρίας και την Ελευσίνα της Ελλάδας.

Η Τιμισοάρα είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά κέντρα της Ρουμανίας, με περίπου 40.000 φοιτητές στα έξι πανεπιστήμια της πόλης. Όπως πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας η Τιμισοάρα είναι πάροχος υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, ειδικά για οδοντιατρική φροντίδα και αισθητική χειρουργική ενώ στην πόλη έχουν γίνει αρκετά επιτεύγματα της ρουμανικής ιατρικής.

Η περίφημη Union Square στην καρδιά της πόλης

Ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2023 , η Τιμισοάρα ξεχειλίζει από μουσεία, γκαλερί και καλοδιατηρημένα ιστορικά κτίρια. Αλλά δεν είναι μια πόλη με αποπνικτικά παλιά μουσεία. Κάθε κτίριο έχει ένα ζωντανό χρώμα, το οποίο συναγωνίζεται μόνο το ουράνιο τόξο της «Οδού Ομπρέλας» που δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιάσει οποιονδήποτε επισκέπτη.

Χαρακτηριστικό κτήριο στην Πλατεία Ελευθερίας

Η Τιμισοάρα δεν θυμίζει τίποτα το Βουκουρέστι και επίσης σε τίποτα την παραδοσιακή Τρανσυλβανία. Είναι διαφορετική από την υπόλοιπη Ρουμανία. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πολύ οικονομική πτήση συνήθως από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναδεικνύεται στασιακά σε must visit προορισμό.

Η Τιμισοάρα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Ρουμανίας, μόλις 4 ώρες από τη Βουδαπέστη και 5 ώρες από τη Βιέννη . Για το λόγο αυτό, είναι συχνά η πρώτη στάση για ταξιδιώτες από τη Δυτική Ευρώπη όταν επισκέπτονται τη Ρουμανία.

Η Τιμισοάρα είναι το πιο δυτικοποιημένο μέρος της Ρουμανίας. Εδώ θα βρείτε σύγχρονες επιρροές και συμπεριφορές που είναι λιγότερο διαδεδομένες στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας. Βασικά, οι ντόπιοι είναι ένα ανοιχτόμυαλοι, φιλικοί και η ζωντανή πόλη είναι γεμάτη πολιτισμό.

Γύρω από την Πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της πόλης

12 πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τιμισοάρα

Στην Τιμισοάρα δεν ωρειάζεται να βιαστείτε για να δείτε όλα όσα προσφέρι το μέρος. Ακολουθήστε τους λιγότερο αγχωτικούς ρυθμούς της πόλης, απολάυστε τον καφέ, το ποτό και το φαγητό σας, απολάυστε την ενέργεια και την ατμόσφαιρα της πόλης και αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας για να δείτε και να κάνετε τα καλύτερα στην πόλη! Εδώ συγκεντρώσαμε όσα πρέπει να δείτε και να επισκεφτείτε σε ένα city break ακόμα και λίγων ημερών στην όμορφη αυτή ρουμανική πόλη.

Piata Unirii (Union square) Timisoara

1.Union Square (Piata Unirii) – Πλατεία Ομόνοιας

Ξεκινήστε τις περιπέτειές σας στην Τιμισοάρα με μια βόλτα στην πλατεία Union Square, που ονομάστηκε έτσι το 1919 στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχουν τρεις κεντρικές πλατείες στην Τιμισοάρα, αλλά αυτή είναι υπέροχη!

Τα κτίρια που το περιβάλλουν είναι όλα τόσο πολύχρωμα και ασυνήθιστα, συν το ότι είναι ένα υπέροχο μέρος για να καθίσετε με ένα ποτό το καλοκαίρι. Είναι επίσης η πολιτιστική καρδιά της Τιμισοάρα με τον Σερβικό Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό και τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου να βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο.

2.Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Χτισμένος σε στυλ μπαρόκ από έναν Αυστριακό αρχιτέκτονα, αυτός ο καθεδρικός ναός χρειάστηκε 18 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αντιπροσωπεύει μόλις το μισό του θρησκευτικού φάσματος της Ρουμανίας: τον Ρωμαιοκαθολικισμό, ο οποίος εδώ και καιρό βρίσκεται δίπλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι πιο διαδεδομένος στην Ανατολική Ευρώπη.

3.Casa Bruck

Το Casa Bruck είναι το κορυφαίο αξιοθέατο της Τιμισοάρα. Αυτό το ασυνήθιστο κτίριο θα τραβήξει αμέσως το βλέμμα σας όταν φτάσετε στην Union Square. Το Casa Bruck είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Τιμισοάρα, χτισμένο σε στιλ αρ νουβό.
Μπορεί να έχετε παρατηρήσει έναν περίεργο αριθμό φαρμακείων στη Ρουμανία, προφανώς λόγω έλλειψης κανονισμών για τα φάρμακα. Ένα πρώιμο φαρμακείο βρισκόταν σε αυτό το σημείο στις αρχές του 1800, το οποίο ανήκε σε μια πλούσια οικογένεια.

Αγοράστηκε το 1910 από έναν αρχιτέκτονα που ονομαζόταν Salomon Bruck, ο οποίος το ξανασχεδίασε και του έδωσε το όνομά του. Υπάρχει ακόμα ένα φαρμακείο στον κάτω όροφο σήμερα.

4.Μουσείο Τέχνης Τιμισοάρα

Μέσα σε αυτό το παρακμιακό μπαρόκ παλάτι δίπλα στην πλατεία Union βρίσκεται το Μουσείο Τέχνης της Τιμισοάρα . Οι λάτρεις της παραδοσιακής τέχνης θα είναι στο στοιχείο τους γιατί οι περισσότεροι πίνακες χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πίσω.

Στοιχεία: Οι ώρες λειτουργίας είναι 10 π.μ.-6 μ.μ. (τελευταία είσοδος 5.30 μ.μ.). Είσοδος 20 RON (4 ευρώ) – ειωμένη φοιτητική τιμή 10 RON (2 ευρώ).

5.Βόλτα στις ομπρέλες!

Από όλα τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τιμισοάρα, κανένα δεν είναι πιο δημοφιλές στο Instagram από την Umbrella Street (ο δρόμος της ομπρέλας). Η Umbrella Street της Τιμισοάρα συνδέεται με την Πλατεία Ελευθερίας.

6.Κάντε τη δωρεάν περιήγηση με τα πόδια

Κάντε μια ενημερωτική (και αστεία) περιήγηση με τα πόδια που διαρκεί περίπου 2 ώρες, με το Timisoara Free Tours. Η ιστορία της Ρουμανίας είναι μακρά και πολύπλοκη, αλλά θα μάθετε πολλά μετά από αυτή την εμπειρία. Κατά την περιήγηση θα απολαύσετε μια φανταστική εισαγωγή στα αξιοθέατα και την ιστορία της Τιμισοάρα. Κάντε κράτηση για την περιήγησή σας εκ των προτέρων .

7.Victory Square (Πλατεία Νίκης)

Η Victory Square είναι η κεντρική πλατεία της Τιμισοάρα. Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης μπορεί να δει κανείς στην Πλατεία Νίκης και υπάρχει μια μεγάλη πλακόστρωτη περιοχή όπου οι ντόπιοι χαλαρώνουν και συναναστρέφονται. Αυτό είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσετε και να απολαύσετε την πόλη, ειδικά σε μια ηλιόλουστη μέρα.

Όπως πολλές πλατείες στην Ανατολική Ευρώπη με το ίδιο όνομα, η Πλατεία Νίκης γιορτάζει την πτώση του κομμουνισμού το 1989. Είναι επίσης γνωστή ως Πλατεία Όπερας λόγω της μεγάλης όπερας στο κέντρο της.

8.Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός

Με ύψος 90 μέτρα και 11 πύργους, ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Τιμισοάρα για τουρίστες και ντόπιους. Φροντίστε να μπείτε μέσα. Χρυσός, παντού!

Μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 άτομα κάθε φορά, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους ορθόδοξους καθεδρικούς ναούς εκτός της Ρωσίας. Μέσα, βλέποντας τους ντόπιους αντιλαμβάνεται κανείς τα διαφορετικά θρησκευτικά ήθη και πόσο διαφορετικοί και αλλά παρόμοιοι μπορεί να είναι οι οίκοι λατρείας είναι σε όλο τον κόσμο…

9.Πάρτε το τραμ

…ή τουλάχιστον τραβήξτε μερικές φωτογραφίες! Στην πραγαμτικότητα, δεν χρειάζεστε δημόσια συγκοινωνία όταν επισκέπτεστε την Τιμισοάρα: το κέντρο της πόλης είναι αρκετά μικρό για να περπατήσετε και ένα μεγάλο μέρος του είναι πεζοδρομημένο.

Ωστόσο, τα τραμ είναι ένα αξιοθέατο. Πολλές πόλεις στην Ευρώπη έχουν εκσυγχρονίσει το δίκτυο τραμ τους, ωστόσο στην Τιμισοάρα είναι από τη δεκαετία του ’80. Το βλέμμα τραβάει αμέσως η ρετρό τους πρόσοψη, καθώς και οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μια βόλτα θα σας κοστίσει μόλις 2,5 RON (0,50 €).

10.Περπατήστε στο ποτάμι και σταματήστε για ένα ποτό

Η Τιμισοάρα είναι μια καταπράσινη πόλη που περιβάλλεται από φύση. Η όχθη του ποταμού δεν είναι ένα τουριστικό μέρος αλλά γι ‘αυτό ίσως σας αρέσει ακόμα περισσότερο. Χωρίς πλήθη θα απολαύσετε μια βόλτα στην όχθη του ποταμού, ιδανικά με ένα παγωτό στο χέρι!

Τα βράδια του καλοκαιριού, οι καφετέριες και τα μπαρ βγάζουν τραπέζια στις όχθες και η μουσική παίζει μέχρι αργά. Θα βρείτε ακόμη και μερικά στατικά σκάφη όπου μπορείτε να πιείτε ποτό στο κατάστρωμα τους– μια πιο hipster διάθεση που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι χαρακτηριστική της “ήσυχης” Τιμισοάρα, αλλά υπάρχει και είναι ωραίο.

11.Το Κομμουνιστικό Καταναλωτικό Μουσείο

Ένα άλλο από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Τιμισοάρα είναι να απολαύσετε την πλούσια αλλά περίπλοκη ιστορία της κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Τσαουσέσκου. Δεν υπάρχει πουθενά καλύτερα από το Κομμουνιστικό Καταναλωτικό Μουσείο.

Σε μια μονοκατοικία της παλιάς αριστοκρατικής συνοικίας Ελισαβετίν βρίσκεται κάθε είδους προπαγανδιστικό προϊόν που είχε στο σπίτι του ο μέσος Ρουμάνος της εποχής του Τσαουσέσκου.
Μια κολεκτίβα δέκα καλλιτεχνών που τα τελευταία 17 χρόνια παρουσιάζει έργα τα οποία συχνά γράφουν οι ίδιοι χωρίς καμία κρατική επιχορήγηση – από το 2015 έχουν ως βάση τους αυτήν την υπέροχη μονοκατοικία της παλιάς αριστοκρατικής συνοικίας Ελισαβετίν μέσα στη φύση, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Εκεί διατηρούν μια σκηνή με χωρητικότητα μόλις πενήντα θεατές και αξιόλογο ρεπερτόριο – συγχρόνως έχουν ιδρύσει και αυτό το πρωτότυπο μουσείο.
Όποιος είχε παλιά αντικείμενα που δεν ήθελε, τα παρέδωσε στο μουσείο, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αμέτρητα εκθέματα, κάθε πιθανό και απίθανο καταναλωτικό προϊόν της καθημερινότητας, στο Μουσείο του Κομμουνιστή Καταναλωτή, αν και ο χαρακτηρισμός «κομμουνιστής καταναλωτής» είναι ειρωνικός, καθώς κανείς Ρουμάνος δεν ήταν «καταναλωτής».
Στη συλλογή κυριαρχεί κάθε είδους προπαγανδιστικό προϊόν που λίγο-πολύ ο μέσος πολίτης εκείνης της εποχής είχε στο σπίτι του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι φωτογραφίες του περιβόητου δικτάτορα Νικολάι Τσαουσέσκου και της συζύγου του Έλενα, αφίσες, βιβλία, κάρτες, εγχειρίδια κάθε λογής, διαφημίσεις αλλά και ταμπέλες, π.χ. μία που λέει «μην προσέρχεστε στη δουλειά μεθυσμένοι» (μια συνήθεια που μάλλον κυριαρχούσε στα κρταικά εργοστάσια)

Επισκεφθείτε το, από τις 10 π.μ. έως τις 23:00 από Δευτέρα έως Σάββατο ή 14:00-23:00 τις Κυριακές. Η είσοδος είναι δωρεάν.

12.Πλατεία Ελευθερίας

Ως η παλαιότερη πλατεία της πόλης που χρονολογείται από το 1700, η ​​Πλατεία Ελευθερίας είναι ένα άλλο από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Τιμισοάρα. Εδώ θα βρείτε κτίρια ενδιαφέροντος, όπως το Δημαρχείο, καθώς και μοντέρνα αγάλματα και ένα καλλιτεχνικό δέντρο με ηλιακή ενέργεια για να φορτίσετε το smartphone σας! Το δρομάκι με τις ομπρέλες οδηγεί σε αυτή την πλατεία.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ