Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
32.4 C
Athens
ΑρχικήΙταλίαΡώμηΤο αρχαίο ρωμαϊκό παλάτι που ανοίγει ξανά τις πόρτες του για τους...

Το αρχαίο ρωμαϊκό παλάτι που ανοίγει ξανά τις πόρτες του για τους τουρίστες μισό αιώνα μετά αφού έκλεισε για αναστήλωση

Το αρχαίο ρωμαϊκό παλάτι ανοίγει ξανά για τους τουρίστες 50 χρόνια αφότου έκλεισε για αναστήλωση! Το σχεδόν 2000 ετών Domus Tiberiana ήταν ο τόπος κατοικίας των ηγεμόνων στην Αυτοκρατορική εποχή της πόλης.

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό αυτοκρατορικό παλάτι στην κορυφή του Παλατίνου λόφου της πόλης άνοιξε ξανά για τους τουρίστες την Πέμπτη (21 Σεπτεμβρίου), σχεδόν 50 χρόνια μετά το κλείσιμό του για αποκατάσταση. Το σχεδόν 2.000 ετών Domus Tiberiana ήταν το σπίτι των ηγεμόνων στην Αυτοκρατορική περίοδο της αρχαίας πόλης. Το παλάτι επιτρέπει την εκπληκτική θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά που βρίσκεται από κάτω.

- Advertisement -

Το κοινό είναι πλέον σε θέση να το επισκεφτεί, μετά από δεκαετίες δομικών εργασιών αποκατάστασης που έγιναν για λόγους ασφαλείας. Οι ανασκαφές επίσης αποκάλυψαν αντικείμενα από αιώνες της ρωμαϊκής ζωής μετά την παρακμή της αυτοκρατορίας.

 Domus Tiberiana

Το παλάτι χρονολογείται αρχικά από την εποχή του Νέρωνα

Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίο, που περιλαμβάνει τον λόφο Palatine, σε μια γραπτή περιγραφή του ανακαινισμένου παλατιού το ονόμασε «το κατ’ εξοχήν παλάτι της εξουσίας».
Την παραμονή της επαναλειτουργίας, ο αξιωματούχος, Αλφονσίνα Ρούσο, ανέφερε ότι ένας Ρωμαίος ποιητής του πρώτου αιώνα είπε ότι το απέραντο παλάτι φαινόταν «άπειρο» και ότι «η μεγαλοπρέπειά του ήταν ακριβώς όπως η μεγαλοπρέπεια του ουρανού».
Αν και η κατοικία, πήρε το όνομά της από τον Τιβέριο, ο οποίος κυβέρνησε την αυτοκρατορία μετά το θάνατο του Αυγούστου, αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα θεμέλια του παλατιού χρονολογούνται από την εποχή του Νέρωνα, λίγο μετά την πυρκαγιά του 64 μ.Χ. που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης.
Μετά τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η κατοικία υπέστη εγκατάλειψη αιώνων, μέχρι που, το 1500, η οικογένεια ευγενών Farnese ανέπτυξε έναν εκτεταμένο κήπο γύρω από τα ερείπια.
Χάρη στην επαναλειτουργία του palazzo για το κοινό, οι επισκέπτες σήμερα μπορούν να περπατήσουν στο μονοπάτι που απολάμβαναν οι αρχαίοι αυτοκράτορες και οι αυλές τους καθ’ οδόν προς το domus.

 Domus Tiberiana

Εκτίθενται εκατοντάδες αντικείμενα τέχνης

Η αγγλική λέξη “palatial” είναι εμπνευσμένη από την πολυτελή αυτοκρατορική κατοικία στην κορυφή του Παλατίνου, έναν από τους επτά λόφους της αρχαίας Ρώμης.

Ο δόμος, χτισμένος στη βορειοδυτική πλαγιά του λόφου, θεωρείται το πρώτο αληθινό αυτοκρατορικό παλάτι. Εκτός από την κατοικία του αυτοκράτορα, το συγκρότημα περιλάμβανε κήπους, χώρους λατρείας, χώρους για την πραιτωριανή φρουρά που προστάτευε τον ηγεμόνα και μια περιοχή εξυπηρέτησης για τους εργάτες που έβλεπε τη Ρωμαϊκή Αγορά.
Οι εργασίες ανασκαφής και αποκατάστασης, που πραγματοποιήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν για μήνες ο τουρισμός ήταν στο ελάχιστο, βοήθησαν τους αρχαιολόγους να συνθέσουν αυτό που ο Russo αποκαλεί αιώνες ιστορίας σε έναν τόπο που «κάπως ξεχάστηκε».

Στην έκθεση για όσους επισκέπτονται τον επαναλειτουργικό θόλο είναι μια επιλογή από εκατοντάδες αντικείμενα που βρέθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων από μέταλλο και γυαλί. Ανασκάφηκαν επίσης αγάλματα, άλλα διακοσμητικά αντικείμενα και αρχαία νομίσματα.

 Domus Tiberiana

Φωτογραφίες: shutterstock

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,299LikesΚάντε Like
88,202 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ