Οι μάσκες αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής μας ζωής αλλά και κομμάτι του στυλ μας. Βγαίνουν σε πολλά είδη, χρώματα, σχέδια και υφάσματα ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους όπου μπορεί να υπάρξει συνωστισμός (νοσοκομεία, αεροπλάνα, μέσα μεταφοράς,κλπ.), ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση της χρήσης μάσκας στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους (π.χ. σούπερ μάρκετ) για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού. Το Travel+Leisure μας δίνει 5 tips για να αντέξουμε τις μάσκες με τη ζέστη του καλοκαιριού.

5 tips για να μη μας ενοχλεί η μάσκα το καλοκαίρι

Η χρήση της μάσκας δεν είναι πάντα άνετη ή εύκολη (π.χ. όταν φοράμε γυαλιά και θολώνουν), ενώ μπορεί να συμβάλει και σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την υγεία μας, όπως δυσκολίες στην αναπνοή, αλλεργίες, δερματικές ενοχλήσεις και αίσθηση εξάντλησης από τη ζέστη. Υπάρχουν όμως λύσεις για να μη μας ενοχλεί τόσο η μάσκα το καλοκαίρι.

- Advertisement -

Αν σας ενδιαφέρει, διαβάστε και Κορονοϊός: Ο σωστός τρόπος να φοράμε τη μάσκα

1. Επιλέξτε ένα δροσερό υλικό που αναπνέει

με μάσκα στην παραλία

Οποιοδήποτε στυλ μάσκας κι αν επιλέξετε, αυτό που είναι σημαντικό είναι να μπορείτε να αναπνέετε κανονικά όταν τη φοράτε. Αν είναι πολύ παχύ το ύφασμα ή σας είναι πολύ στενή, μπορεί να σας εμποδίσει στην αναπνοή, ιδιαιτέρως αν κάνει ζέστη και υγρασία. Ειδικά οι μάσκες με φίλτρο, είναι πολύ πιθανό να εμποδίζουν όταν αναπνέουμε, αν το φίλτρο δεν επιτρέπει τη διέλευση του αέρα.

Επιλέξτε μια ελαφριά μάσκα σε ανοιχτό χρώμα. Προτιμήστε τις χειρουργικές μάσκες ή τα βαμβακερά υφάσματα και αποφύγετε οτιδήποτε συνθετικό. Τα βαμβακερά υφάσματα “αναπνέουν” καλύτερα κι απορροφούν λιγότερη ζέστη. Απλώς σιγουρευτείτε ότι η μάσκα καλύπτει τη μύτη και το στόμα σας και, φυσικά, τηρείτε τις απαραίτητες αποστάσεις.

2. Αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος

Η πολύωρη χρήση της μάσκας που πιέζει το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα όπως εξανθήματα κι ακμή. Και εδώ θα αναφέρουμε ότι η μάσκα θα πρέπει να είναι από βαμβακερό ύφασμα και να είναι λίγο χαλαρή, δηλαδή να μην πιέζει το δέρμα σας, γιατί σε συνδυασμό με τη ζέστη και τον ιδρώτα είναι πολύ πιθανό να βγάλετε σπυράκια ή κοκκινίλες.

Διαβάστε ακόμα:  Δύο ελληνικοί προορισμοί στη λίστα με τους καλύτερους άγνωστους οικισμούς της Ευρώπης
μάσκα με κορδόνια

Μια καλή ιδέα είναι η μάσκα σας να μη δένει με λάστιχο αλλά με κορδόνια ώστε να μπορείτε να την χαλαρώνετε όταν έχετε ανάγκη. Φυσικά θα πρέπει να πλένετε τη μάσκα σας καθημερινά με καυτό νερό ώστε να σκοτώνονται τα βακτήρια και να αποφεύγετε τις μολύνσεις του δέρματος.

Αν σας άρεσε, δείτε ακόμα Επιτέλους ανοίγουν τα ξενοδοχεία.Τι ισχύει με τα πρωτόκολλα.Tips καθαριότητας από τον Τάσο Δούση

3. Πάρτε μαζί σας περισσότερες μάσκες

να αγγίζετε τη μάσκα πάντα με καθαρά χέρια

Αν ξέρετε ότι θα βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο για αρκετή ώρα σκεφτείτε το ενδεχόμενο να πάρετε μαζί σας περισσότερες από μία μάσκες ώστε να αλλάξετε με μια καθαρή αν αισθανθείτε ότι χρειάζεται. Ο ιδρώτας και η υγρασία από την αναπνοή σας υγραίνει τη μάσκα, κάνοντάς την λιγότερο αποτελεσματική στο να φιλτράρει τα μικροσωματίδια του αέρα. Να μην ξεχνάτε ότι πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας αν χρειαστεί να την πιάσετε ή να την βγάλετε για να βάλετε καινούργια.

4. Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη

παιδί με μάσκα

Το να φοράει κάποιος μια μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα του για πολλές ώρες μπορεί να δυσχεράνει την αναπνοή του. Ειδικά για άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, κλειστοφοβία και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια κι αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, προκαλώντας θερμοπληξία κι εξάντληση.

Αποφύγετε να βρίσκεστε έξω για πολλή ώρα με τη μάσκα όταν κάνει πολλή ζέστη και προσπαθήστε να ενυδατώνεστε πίνοντας πολύ νερό.

5. Περιορίστε την ανάγκη να φοράτε μάσκα

Άνθρωποι με μάσκα στο αεροπλάνο

Για να περιορίσετε την πιθανότητα να νιώσετε άβολα φορώντας τη μάσκα, περιορίστε το χρόνο που χρειάζεται να τη φοράτε. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία σε δημόσιους χώρους στους οποίους είναι δύσκολη η τήρηση ασφαλούς απόστασης, όπως κάποια δημόσια υπηρεσία ή το σούπερ μάρκετ. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι αναγκαίο, προτιμήστε να μείνετε σπίτι, ειδικά τις πολύ ζεστές ημέρες.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ