Ενημερώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022, 12:11

Δείτε που θα απολαύσετε τα καλύτερα γλυκά στη Θεσσαλονίκη!

Τερκενλήs

Μητροπόλεως 67 (και σε όλα τα ζαχαροπλαστεία Τερκενλής), Τ. 2310 260570

_MG_0910

Πόσα τσουρέκια Τερκενλής στοιβάξαµε στις βαλίτσες µας για να γλυκάνουµε τους αποδέκτες τους…; Το ότι το εν λόγω παραδοσιακό γλύκισµα από το 1948 είναι η «ναυαρχίδα» του φηµισµένου ζαχαροπλαστείου είναι γνωστό. Όµως, το ότι υπάρχει και κάτι άλλο που διεκδικεί τα πρωτεία εσείς το γνωρίζετε; Ο λόγος για το ακαταµάχητο σουφλέ σοκολάτας, που κλέβει την παράσταση, µε τη λάβα σοκολάτας που κρύβει στην «καρδιά» του και προκαλεί ρίγος… στον ουρανίσκο! Καθηµερινά 06:00-01:00.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

KOULOURI

Είναι φηµισµένο από τη µια άκρη της χώρας στην άλλη, είναι τόσο αγαπηµένο όσο λίγα σνακ, ενώ η αφράτη υφή και η µυρωδιά του από το καβουρδισµένο σουσάµι… δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο! Πατρίδα του ποια άλλη από τη Θεσσαλονίκη; Γι’ αυτό, όταν ο δρόµος σας φέρει εδώ, µην παραλείψετε να κάνετε µια στάση στους ουκ ολίγους κουλουρτζήδες της πόλης και να αφεθείτε στη νοστιµιά του πιο healthy snack!

Χατζήs

Βενιζέλου 50, Τ. 2310 279058

ekmek kaimaki002

Το πασίγνωστο καζάν ντιπί στα τούρκικα σηµαίνει «ξύσιµο του καζανιού», δηλαδή, η καµένη κρέµα στον πάτο του καζανιού. Συγκαταλέγεται στην γκάµα µε τα δηµοφιλέστερα γλυκά που απολαµβάνουµε στηΘεσσαλονίκη, και ειδικά στο ζαχαροπλαστείο Χατζής, όπου έχει την πρωτοκαθεδρία από το 1908. Must try: Ακόµα µια θέση, όµως, στο βάθρο της απόλαυσης έχει κερδίσει και το θεϊκό εκµέκ κανταΐφι µε καϊµάκι! Καθηµερινά 07:00-12:00.

Κωνσταντινίδης

Π. Μελά 7 & Μητροπόλεως 119, Κέντρο, Τ. 2310 227956, Αδριανουπόλεως 8, Καλαµαριά, Τ. 2310 429094, Καλαµαριά

_MG_3972

Από το 1920, όταν η οικογένεια Κωνσταντινίδη άνοιξε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη Νίγδη της Μικράς Ασίας, µέχρι σήµερα, που η φήµη του είναι πανελλαδικά διαδεδοµένη, ποιος µπόρεσε να αντισταθεί στο θρυλικό µιλφέιγ του και τις λογής λογής δηµιουργίες του; Ανάµεσα σε αυτές σήµερα ξεχωρίζει και το άκρως λαχταριστό προφιτερόλ, µε τα αφράτα σου που βυθίζονται µέσα σε µια βελούδινης υφής σοκολάτα. Must try: Αν είστε του σιροπιαστού,… τότε αφήστε λίγο χώρο στη βαλίτσα σας για µια «κασετίνα» µε τα ακαταµάχητα σιροπιαστά Βηρυτού! Δευτ.-Πέµπ. & Κυρ. 08:00-23:00, Παρ. & Σάβ. 08:00-23:30.

Μπουγάτσα

Mpougatsa diaitis (3)

Ακόµα ένας πειρασµός κρατάει τα ηνία στον πλανήτη «απόλαυση» στη Θεσσαλονίκη και αυτός δεν είναι άλλος από τη θρυλική µπουγάτσα. Τη φήµη της διέδωσαν οι πρόσφυγες το 1922. Είτε αλµυρή, που µάλιστα είναι από τα δηµοφιλέστερα street foods… (µε γέµιση τυρί, κιµά ή σπανάκι), είτε γλυκιά (µε κρέµα, ζάχαρη άχνη και κανέλα), το σίγουρο είναι ότι θα σας ξετρελάνει. Πάρτε µια γεύση… στα ουκ ολίγα µπουγατσατζίδικα της πόλης.

Τρίγωνα Πανοράµατος

Κοµνηνών 69, Πανόραµα, Τ. 2310 341531, www.elenidis.gr

TRIGONO1

Τρία «ταπεινά» υλικά, φύλλο-κρέµα-σιρόπι, συµµάχησαν για να φτιάξουν ένα από τα πιο δοξασµένα θεσσαλονικιώτικα γλυκά, που ξεπέρασε τα «σύνορα» µια γειτονιάς της πόλης για να κατακτήσει το πανελλήνιο. Κι αυτό χάρη στον εφευρέτη του, τον ποντιακής καταγωγής Ελενίδη, από το 1960. Must try και το ακαταµάχητο προφιτερόλ του, ένας έρωτας µε την πρώτη κουταλιά…!
Three humble ingredients –fyllo pastry, cream, syrup– joined forces to make one of the most exalted sweets that went beyond the borders of this neighborhood of Thessaloniki conquering the whole ofGreece. And all these thanks to its “founder” Mr. Elenidis in 1960. It’s irresistible profiterole is yet another must try, a love at first bite…!

Vanilla

Βογατσικού 12, Τ. 2310 225566, Μ. 6974 948998

_DSC0859

Αυτή η αυθεντική ιταλική τζελατερία ήταν η πιο «δροσερή» έκπληξη του φετινού καλοκαιριού στον πολυσύχναστο πεζόδροµο της Βογατσικού. Η αγάπη και η υψηλή τεχνογνωσία του ιδιοκτήτη της Λουίζου Συµεωνίδη στο ιταλικής σχολής παγωτό ήταν η αφορµή για να κάνει την άφιξή του ο γουστόζικος χώρος του Vanilla, κι εµείς απολαµβάνουµε όλο το χρόνο 24 περίπου γεύσεις παγωτού βασισµένες σε εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στην ίδια φιλοσοφία κινούνται και τα λιγοστά αλλά άκρως λαχταριστά γλυκά και µπισκότα, που συνοδεύουµε ιδανικά µε καφέ και ροφήµατα! Καθηµερινά 10:00-22:00.

Choureal – Choux & Profiterole

Παλαιών Πατρών Γερµανού 7, T. 2310 252766

_MG_4386

Πίσω από τo ενδιαφέρον και άκρως… γευστικό concept «κρύβεται» ο Μάιλς Αναστάσιος Σκλήρης. Εδώ απολαµβάνουµε take away προφιτερόλ! Φρεσκοψηµένα σου –ψήνονται κάθε µία ώρα µπροστά µας– γεµίζονται µε crème patisserie, σοκολάτα ή βανίλια. Εµείς επιλέγουµε το µέγεθος του προφιτερόλ, την επικάλυψη –ανάµεσα σε λευκή, bitter ή γάλακτος ή ζεστή σοκολάτα, αλλά και σοκολάτα Valrhona–, ενώ η εµπειρία ολοκληρώνεται µε την επιλογή της γαρνιτούρας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα! Καθηµερινά από 09:30-22:00.

Μarche Bistro

Bασ. Ηρακλείου 26, Τ. 2314 018100

_DSC1583

Κρυµµένο από τους θορύβους της νέας αγοράς Μοδιάνο, αποτελεί µια «όαση» στον µικρόκοσµο των γλυκών απολαύσεων. Το σκηνικό του παραπέµπει σε παριζιάνικο µπιστρό, ενώ η γκάµα των ντελικάτων γλυκών κάνει την έκπληξη, χάρη στον κατάλογο που ανανεώνεται σε καθηµερινή βάση! Σηµείο αναφοράς; Μα τι άλλο από τις προτάσεις µε λεµόνι, από το προφιτερόλ µε λεµόνι µέχρι τις ντελικάτες τάρτες που µας φέρνουν εδώ ξανά και ξανά… Δευτ.-Παρ. 08:00-21:00, Σάβ. 08:00-20:00, Κυρ. κλειστά.

Cake up

Παλαιών Πατρών Γερµανού 31,T. 2310 222176, www.cakeup.gr

QOs2bsfNG0o3osO2z6cGV3xgSLXTlh32gkL0TVbSPjU

Οι λάτρεις των cupcakes συνωστίζονται σε αυτό το λιλιπούτειο café, που λειτουργεί από τον Δεκέµβριο του 2013, προκειµένου να τα απολαύσουν ολόφρεσκα και άκρως λαχταριστά, σε µια ποικιλία που αριθµεί τουλάχιστον 10 διαφορετικές γεύσεις, ή να κάνουν µια ειδική παραγγελία για parties και βαπτίσεις! Δευτ.-Παρ. 09:00-22:00, Σάβ. 09:00-18:00.

Fregio

Αριστοτέλους 3, Τ. 2310 263302

_DSC6837

Από το 1995, όταν η πρώτη gelateria Fregio έκανε την εµφάνισή της στην περιοχή Χαριλάου µέχρι και σήµερα, έχοντας πλέον φτάσει να µετράει συνολικά 8 καταστήµατα, ικανοποιεί κάθε φορά… την επιθυµία µας για παγωτό, και όχι µόνο! Η γκάµα παγωτών αριθµεί σχεδόν 36 ξεχωριστές γεύσεις, που ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα και δίνουν πάντα έµφαση σε εποχιακές πρώτες ύλες και φρέσκο ντόπιο γάλα! Καθηµερινά 08:00-02:00.

Mπουγατσάν

Παύλου Μελά 48, T. 2310 272045

10922696_525584100917592_2487619112094547358_n

To γνωστό στη πόλη all day coffee & brunch spot Εstrella επινόησε το πρώτο… υβριδικό γλυκό, το περίφηµο µπουγατσάν, που έχει γίνει πλέον σήµα κατατεθέν του µαγαζιού! Καθηµερινά 10:00-00:00.

Κωνσταντινίδης

Παύλου Μελά 7 & Μητροπόλεως 119, Τ. 2310 227956, Αδριανουπόλεως 8, Καλαµαριά, Τ. 2310 429094, www.konstandinidis.com

_MG_3832

Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδη ξεκινά από το 1920 να αφήνει το πιο… γλυκό στίγµα στο σύµπαν της ζαχαροπλαστικής, µε αφετηρία τη Νίγδη της Μικράς Ασίας. Όµως, η συνέχεια θα «γραφτεί» στηΛάρισα, όπου τα πολίτικα γλυκά του γίνονται σηµείο αναφοράς της πόλης και γρήγορα η φήµη τους διαδίδεται, ενώ στη συνέχεια ανοίγουν και άλλα καταστήµατα σε άλλες πόλεις, φτάνοντας σήµερα να µετρά 22 συνολικά.

_MG_3962

Δύο από αυτά βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και ξεχωρίζουν για την προνοµιακή τοποθεσία τους, αφού το πρώτο εξυπηρετεί τους θαµώνες του κέντρου, ενώ το έτερο τους κατοίκους και περαστικούς της Καλαµαριάς. Με φόντο το γνώριµο, κλασικού ύφους σκηνικό, µε «πρωταγωνιστή» τι άλλο από το open space εργαστήριο, ώστε να βλέπουµε live τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και το πιάνο, εδώ η γκάµα των γλυκών ξεσηκώνει τις αισθήσεις µας.

_MG_3929

Στο «θησαυροφυλάκιό» του γνωρίζουµε ότι «ναυαρχίδα» είναι το µιλφέιγ, αλλά ποιος µπορεί να προβάλλει αντιστάσεις και στα αυθεντικά µικρασιατικά γλυκίσµατα, τα πληθωρικά σιροπιαστά Βηρυτού, το προφιτερόλ, τις γεύσεις του πολυβραβευµένου παγωτού, τα αφράτα τσουρέκια, τις τούρτες ή τις ακαταµάχητες σοκολατένιες προτάσεις και τα πιο σύγχρονα γλυκά, όπως το λαχταριστό cheesecake, που δεν µας αφήνουν να ξεµπερδέψουµε έτσι εύκολα…! Δευτ.-Πέµπ. & Κυρ. 08:00-23:00, Παρ. & Σάβ. 08:00-23:30.

Blé

Αγίας Σοφίας 19, Τ. 2310 231200, Εγνατία 138 & Π.Π.Γερµανού (Καµάρα), Τ. 2310 279060, www.ble.com.gr

4052__DSC9317

Το νόηµα της ζωής έγκειται σε µικρές καθηµερινές απολαύσεις, όπως ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ από το εξαιρετικό χαρµάνι του Blé! Στον υψηλής αισθητικής πολυχώρο του στήθηκε εδώ και 4 χρόνια η πρώτη micro roastery καφέ της πόλης, µε εννέα µονοποικιλιακούς καφέδες, που πήραν τη θέση τους στο νέο coffee bar του Βlé. Τους έφεραν από τη Νικαράγουα, τη Βραζιλία, την Αιθιοπία, την Κολοµβία, την Κούβα. Με αυτές τις εκλεκτές ποικιλίες έφτιαξαν τα δικά τους χαρµάνια καφέ φίλτρου, espresso, ελληνικό ξανθό και σκούρο, αλλά και decafeinnated µε τη γεµάτη γεύση ενός κανονικού καφέ. Όλα για µια δυνατή, αυθεντική εµπειρία καφέ.

4052__P2D8732

Εκτός όµως από τους καφέδες που µας ετοιµάζουν οι εξειδικευµένοι baristas, τη διαφορά κάνουν και healthy φυσικοί χυµοί από φρούτα εποχής, ακαταµάχητα σοκολατένια ροφήµατα, ντελικάτες ποικιλίες τσαγιού και όχι µόνο, που καθηµερινά απολαµβάνουµε self service στο τραπεζάκια του ή take away. Από την άλλη, τον αρωµατικό καφέ ή τα εξαιρετικά ροφήµατα έχουµε την ευκαιρία να τα συνδυάσουµε µε πολλές και εκλεκτές επιλογές… Πληθωρική η γκάµα από σάντουιτς µε ζυµωτό ψωµί, οι παραδοσιακές πίτες, οι φοκάτσιες,… όλα εµπλουτισµένα µε εξαιρετικής ποιότητας τυριά και αλλαντικά, µέχρι τα αφράτα τσουρέκια, αυθεντικά νεοϋορκέζικα soft cookies, κέικ, ακόµα και κρητικές νοστιµιές! Τώρα, αν µας παρασύρει η απόλαυση, περάσει η ώρα και µεσηµεριάσει,… στο Blé η βιτρίνα µε σπιτικά φαγητά ηµέρας και, βέβαια, οι άκρως σκανδαλιστικές προτάσεις γλυκών που επιµελείται ο executive chef και chef patissier Mino Allegrini εγγυώνται µοναδικές γευστικές προτάσεις!

Πηγή:Best in Travel Thessaloniki 2016

Κατεβάστε το με ένα κλικ εδώ!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ