Δημοφιλείς ευρωπαϊκές παραλίες μπορεί να εξαφανιστούν σε 100 χρόνια: η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει δύο φορές πιο γρήγορα, σύμφωνα με επιστήμονες
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) προειδοποιεί ότι οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 100 χρόνια λόγω της ραγδαίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Από το 2006 έως το 2018, η στάθμη της θάλασσας αυξανόταν κατά 3,7 mm ετησίως, δηλαδή διπλάσια ταχύτητα από ό,τι τον 20ό αιώνα.
Λόγω της ραγδαίας ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Ευρώπης θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σε μόλις 100 χρόνια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA) προειδοποιεί ότι οι ακτές της ηπείρου θα υποστούν τεράστιες αλλαγές και ορισμένα τουριστικά διαμάντια θα μπορούσαν να σβηστούν από τον χάρτη.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΠ, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε κατά 3,7 mm ετησίως από το 2006 έως το 2018 – διπλάσια ταχύτητα από ό,τι τον 20ό αιώνα. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμείνουν υψηλές, η στάθμη του νερού θα μπορούσε να ανέβει κατά τουλάχιστον 0,63 m και το πολύ 1,02 m έως το 2100. Στο χειρότερο σενάριο, με την ταχεία τήξη των πολικών παγετώνων, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5 μέτρα έως το 2150.
Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία Reinders Corporation, η μεγαλύτερη απειλή περιμένει την παραλία Sveti Stefan στο Μαυροβούνιο – η ακτογραμμή θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 213 μέτρα!

Η ιταλική παραλία Porto Giunco στη Σαρδηνία κινδυνεύει να χάσει περισσότερα από 100 μέτρα ακτογραμμής, και η πορτογαλική Praia de Benagil (κεντρική φωτο) θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά σχεδόν 70 μέτρα λόγω της διάβρωσης και του υπερβολικού τουρισμού.

Η Βόρεια Ευρώπη επίσης δεν θα μείνει άτρωτη: το νορβηγικό Vaeroy beach θα μπορούσε να χάσει 58 μέτρα ακτογραμμής και η ισλανδική παραλία Reyrifjara– περισσότερα από 35 μέτρα.

Στη Γαλλική Ριβιέρα, η παραλία Plage des Marinières θα υποχωρήσει κατά σχεδόν 35 μέτρα και η παραλία Pasjača στο Ντουμπρόβνικ κατά 31 μέτρα. Ο όρμος Kynance στην Κορνουάλη και η γαλλική Anse de l’Argent Faux κατά 30 και 28 μέτρα αντίστοιχα.

Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας Giorgio Budillon σημειώνει ότι αυτές οι προβλέψεις δεν αποτελούν πηγή φόβου, αλλά μια ρεαλιστική αξιολόγηση των μελλοντικών απειλών.
“Είναι αδύνατο να σταματήσουμε εντελώς την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αδράνειας, του λιωσίματος των παγετώνων και της θερμικής διαστολής των ωκεανών. Ωστόσο, μπορούμε να λάβουμε μέτρα για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών“, ανέφερε ο Budillon.
Δείτε επίσης