Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδα14 Μοναδικές διαδρομές: Οι ομορφότερες βόλτες στην Αθήνα! (Photos)

14 Μοναδικές διαδρομές: Οι ομορφότερες βόλτες στην Αθήνα! (Photos)

Τα must see της Αθήνας, τα διάσηµα µνηµεία της, οι γραφικές γωνιές της… απλώς δεν µπορούν να µετρηθούν! Πάρτε µια πρώτη γεύση και περιπλανηθείτε στην πόλη, για ν’ ανακαλύψετε πολλά περισσότερα σηµεία… που αποπνέουν πολιτισµό, ιστορία, οµορφιά!

 

- Advertisement -

Ακρόπολη

Υπάρχει άραγε κανείς που να µη θέλει να θαυµάσει από κοντά τον ίσως πιο σηµαντικό και σίγουρα πιο συµβολικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσµο: Στην «καρδιά» της Αθήνας, δεσπόζοντας απολύτως στον ορίζοντά της, στέκεται αγέρωχη η Ακρόπολη! Αριστουργήµατα της αρχαίας ελληνικής Τέχνης είναι τα µνηµεία της, ενώ έχει ταυτιστεί µε έννοιες όπως η δηµοκρατία, αλλά και µε τις απαρχές του ό,τι εννοούµε ως ευρωπαϊκό πολιτισµό. Ο «ιερός βράχος» έχει ίχνη κατοίκησης από την 3η χιλιετία π.Χ., στους µυκηναϊκούς χρόνους λειτουργούσε ήδη ως θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο, ωστόσο τα κτίσµατα που βλέπουµε σήµερα (Παρθενώνας, Ερέχθειο, ναός της Αθηνάς Νίκης, Προπύλαια) είναι της κλασικής εποχής. Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής, Φειδίας, Καλλίµαχος είναι οι σηµαντικότεροι δηµιουργοί τους… Ο τρόπος που συνδυάζεται ο επιβλητικός τους χαρακτήρας µε την απλότητα, το µοναδικό φως του αττικού ουρανού, τη ζωντάνια του µάρµαρου, αλλά και το ανθρώπινο στοιχείο, δεν θα πάψει ποτέ να εκστασιάζει ειδικούς και επισκέπτες! Tip: Τα Μάρµαρα του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα. Εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά η Ελλάδα ζητά πάντα την επιστροφή τους. Στις παρυφές της Ακρόπολης, εκτός από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (βλ. πιο κάτω), θαυµάζει κανείς και το Θέατρο του Διονύσου, όπου παίχτηκαν τα σηµαντικότερα έργα των µεγάλων τραγικών!

Info: Η Ακρόπολη είναι επισκέψιµη καθηµερινά (πλην 1/1, 25/3, 1/5, Κυριακή του Πάσχα, 25-26/12), ώρες 08:00-17:00 (επίσηµες αργίες 08:00-15:00, Αγίου Πνεύµατος & 15/8 08:00-20:00). Γενική είσοδος: €12.

ath1

Αναφιώτικα

Ίσως η πιο γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας – και σίγουρα διαφορετική απ’ οποιαδήποτε άλλη. Σπιτάκια χτισµένα και ασπρισµένα κατά το κυκλαδίτικο στυλ, που τα χωρίζουν λιλιπούτεια δροµάκια, «σκαρφαλώνουν» στο βράχο της Ακρόπολης, ακριβώς πάνω από την Πλάκα, µέσα σ’ ένα περιβάλλον απόλυτης γαλήνης και µε τις µυρωδιές από τα λουλούδια που αφθονούν να µας φτιάχνουν πάντα τη διάθεση. Πήραν το όνοµά τους από την Ανάφη, το µικρό νησί των Κυκλάδων, από το οποίο ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι της γειτονιάς, για να εργαστούν στην Αθήνα ως χτίστες. Σε µόλις 10΄ απόσταση µε τα πόδια από το κέντρο της πόλης, ξεχνάς αυτοκίνητα, κίνηση, άγχος,… και µεταφέρεσαι… κάπου στο Αιγαίο!

ath2

Πανεπιστηµίου

Η περίφηµη «νεοκλασική τριλογία» της οδού Πανεπιστηµίου (Εθνική Βιβλιοθήκη-Προπύλαια του Πανεπιστηµίου-Ακαδηµία) είναι το καµάρι του κέντρου της Αθήνας! Τα τρία αυτά δηµόσια κτήρια του 19ου αιώνα απογείωσαν τον νεοκλασικό ρυθµό, κάνοντάς τον συνώνυµο της πόλης. H Βιβλιοθήκη χτίστηκε στο διάστηµα 1888-1902, σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ βασικοί χρηµατοδότες ήταν οι Κεφαλονίτες αδελφοί Βαλλιάνοι. Το κεντρικό κτήριο του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, γνωστό σε όλους µας ως «Προπύλαια», άρχισε να χτίζεται το 1839, ενώ η λειτουργία του ξεκίνησε το 1841. Αρχιτέκτονας ήταν ο Χανς-Κρίστιαν Χάνσεν. Όσο για την Ακαδηµία, το ανώτερο ερευνητικό ίδρυµα της χώρας, σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν, χτίστηκε µεταξύ 1859-1885, ενώ βασικός δωρητής ήταν ο Βορειοηπειρώτης Σίµων Σίνας.

 

Μοναστηράκι

Έτσι ονοµάζεται µια ολόκληρη συνοικία της Αθήνας, γνωστή σήµερα για τα τουριστικά της καταστήµατα αλλά µέχρι πρόσφατα κυρίως για τα παλαιοπωλεία της και το παζάρι της, το περίφηµο «γιουσουρούµ». Ωστόσο, η ονοµασία ταυτίζεται επίσης µε την πλατεία της συνοικίας. Γύρω από αυτή βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία της Κοίµησης της Θεοτόκου (ήταν µετόχι της Μονής Καρέα, και έτσι προέκυψε και η ονοµασία «Μοναστηράκι»), το τζαµί Τζισταράκη, σήµερα παράρτηµα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης (στεγάζει πλούσια συλλογή κεραµικών) και, λίγο πιο πάνω, η Βιβλιοθήκη Αδριανού, από τα σηµαντικότερα ρωµαϊκά µνηµεία. Παράλληλα, η πλατεία είναι και η «είσοδος» για µια από τις πιο ζωντανές περιοχές της πρωτεύουσας, µε ταβέρνες, µπαράκια, µεζεδοπωλεία, cafes, µεταξύ άλλων στην οδό Αδριανού, αλλά και πολλά καταστήµατα µε είδη λαϊκής τέχνης και αναµνηστικά (οδός Πανδρόσου).

Αρχαία Αγορά

Το αδιαφιλονίκητο κέντρο της πόλης κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Εδώ επικεντρωνόταν η εµπορική κίνηση, υπήρχαν όµως και µια σειρά από σηµαντικά δηµόσια κτήρια και ναοί. Ρήτορες που αγόρευαν, φιλόσοφοι που δίδασκαν τους νέους αλλά και οι πάντα… έντονες πολιτικές (και όχι µόνο) συζητήσεις µεταξύ των Αθηναίων έδιναν ιδιαίτερα ζωντανό χαρακτήρα στην αγορά. Από τα κτίσµατα που σώζονται, ξεχωρίζουν ασφαλώς ο ναός του Ηφαίστου (γνωστός σήµερα ως Θησείο) και η πολύ µεταγενέστερη, ελληνιστική Στοά του Αττάλου, που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ‘50 και στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Από τους ωραιότερους περιπάτους στην Αθήνα, ανάµεσα στην Πλάκα και το Θησείο!

Info: Καθηµερινά 08:00-15:00, είσοδος (από οδό Αδριανού) €4.

 

Λυκαβηττός

Ο πιο… διάσηµος λόφος της Αθήνας έχει να επιδείξει ιδιαίτερες οµορφιές. Διαθέτει το µοναδικό τελεφερίκ της πόλης (από οδ. Πλουτάρχου & Αριστίππου, Κολωνάκι, µέχρι την κορυφή του λόφου, 09:00-02:30, κάθε 30΄, €7 µε επιστροφή), τον πιο ατµοσφαιρικό συναυλιακό χώρο και ακόµα το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, πολύ πράσινο, ένα από τα πιο γνωστά gourmet εστιατόρια και… απίστευτη θέα σε όλο το Λεκανοπέδιο, µέχρι τον Πειραιά και τη θάλασσα… Στους πρόποδές του υπάρχουν µια σειρά από γραφικότατες γωνιές, όπως η Πλατεία Δεξαµενής προς το Κολωνάκι. Ο Λυκαβηττός είναι η… ροµαντική πλευρά της πόλης! Tip: Ο λόφος, πάντως, έχει τα µυστικά του: άγνωστα στους πολλούς εκκλησάκια, σπήλαια αλλά και κατασκευασµένες (κυρίως για στρατιωτικούς λόγους) σήραγγες, ενώ λίγοι ξέρουν ότι η πανίδα του σε πτηνά (γεράκια, κουκουβάγιες) είναι ιδιαίτερα πλούσια!

 

Σούνιο

Σε στρατηγική θέση, στο νότιο άκρο της Αττικής, «επιβλέποντας» κατά κάποιον τρόπο το Αιγαίο, αυτό το ακρωτήριο έπαιξε µεγάλο ρόλο στην αρχαία ιστορία της Αθήνας. Εδώ δεσπόζει ο περίφηµος Ναός του Ποσειδώνα, που το επιβλητικό του «παράστηµα» και τη δωρική του λιτότητα θαύµαζαν ανέκαθεν όσοι περνούσαν από εδώ. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ερείπια και άλλων αρχαίων ναών, ο εθνικός δρυµός Σουνίου, αλλά και µερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής! Το ηλιοβασίλεµα από το ακρωτήριο είναι µαγικό!

Info: Καθηµερινά, από 09:30 (το καλοκαίρι από 08:00) έως τη δύση του ήλιου, είσοδος €2.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,269LikesΚάντε Like
88,465 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ