Χωριά στην Ελλάδα με μεγάλα πλατάνια Τσαγκαράδα

Η Ελλάδα φημίζεται για τα όμορφα και γραφικά χωριά της, υπάρχου όμως 3 χωριά που ξεχωρίζουν -εκτός από την ομορφιά τους- και για τα τεράστια πλατάνια τους που δεν θα τα βρείτε πουθενά αλλού. Ας τα γνωρίσουμε…

Τεράστια πλατάνια στο κέντρο όμορφων χωριών ή δάση με πλατάνια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά 3 ελληνικών χωριών, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν στα μάτια των επισκεπτών. Η Τσαγκαράδα στο Πήλιο, το Κράσι στην Κρήτη και το Πλανητέρο στα Καλάβρυτα κρατούν τα ηνία των χωριών με τα μεγάλυτερα πλατάνια σε ελληνικό έδαφος.

Τα 3 χωριά με τα μεγαλύτερα πλατάνια

Τσαγκαράδα, Πήλιο

Ανήκει στην κατηγορία των ρομαντικών χωριών με τα αιωνόβια πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά αρχοντικά να πρωταγωνιστούν στο μοναδικό σκηνικό. Ευρισκόμενο στις πλαγιές του Πηλίου περιτριγυρίζεται από δάση και αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές πλατείες.

τσαγκαράδα πλατεία με πλάτανο

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού, που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ο πλάτανος με ηλικία σύμφωνα με τους δασολόγους περίπου τα 1.000 χρόνια. Θεωρείται μάλιστα ένα από τα γηραιότερα πλατάνια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Βρήκαμε το ιδανικό μέρος για να παραμείνετε στο lockdown και το απολαμβάνουμε από ψηλά! Εκεί που θα θέλαμε να μας βρει η καραντίνα! (βίντεο)

τεράστιος πλάτανος στην Τσαγκαράδα

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας, με υπέροχη φύση χειμώνα-καλοκαίρι, την Αγία Παρασκευή και αποτελεί το στολίδι του χωριού. Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα, ενώ η κώμη του είναι τόσο μεγάλη ώστε είναι δυσχερής η μέτρησή της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ρίζες του φτάνουν τα τέσσερα μέτρα κάτω από το πλακόστρωτο της πλατείας. Λέγεται μάλιστα ότι η μακροζωία του οφείλεται στις πηγές πάνω στις οποίες έχει απλωθεί.

Κράσι, Ηράκλειο

Το Κράσι Μαλίων είναι ένα παραδοσιακό, ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μ., σε απόσταση 46 χ.λμ. βορειοδυτικά από το Ηράκλειο της Κρήτης στους πρόποδες του όρους Σελένα (1559 μ.) όπου βρίσκεται ο γηραιότερος πλάτανος του κόσμου.

Κράσι Ηράκλειο Κρήτης μεγαλύτερος πλάτανος

Η περίμετρος του κορμού του είναι περίπου 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα… 2400 χρόνια (!) καθώς οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε κάθε μέτρο αντιστοιχούν 100 χρόνια. Είναι ογκώδης, έχει τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο πλάτανος αυτός κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ήταν ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.

Ο αιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι Κρήτης

Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες.

Πλανητέρο, Καλάβρυτα

Με υψόμετρο 697 μέτρα και χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητέρο, κοντά στα Καλάβρυτα, είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει.

Το δάσος με τα πλατάνια στο Πλανητέρο

Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά όχι μόνο της Πελοποννήσου αλλά της Ελλάδας.

Αν και κάθε εποχή είναι όμορφη στο Πλανητέρο, το καλοκαίρι και το Φθινόπωρο, το χωριό έχει ένα χρώμα αλλιώτικο. Το απίστευτο δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια (σε κάποια παλιά η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), οι νεροτριβές -η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί -και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή.

Πλατάνια και νερά στο Πλανητέρο

Θέλετε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων; Τώρα μπορείτε με ένα κλικ!

Μπορείτε μόνο να το φανταστείτε; Να έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε τους ήχους μέσα σε ένα δάσος σαν να είστε οι ίδιοι εκεί; Κι όμως με ένα κλικ μπορείτε να ακούσετε το θρόισμα των φύλλων στα δάση του κόσμου!

πεζοπόρος σε δάσος εξωτικό

Ένας οργανισμός που ασχολείται με τις Τέχνες και έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε έναν νέο διαδραστικό χάρτη όπου οι χρήστες σε όλο τον κόσμο μπορούν να υποβάλλουν ήχους κοντινών δασών και να τους ανεβάσουν για να το ακούσουν όλοι.

Με την πανδημία και τον κορονοϊό να μας εγκλωβίζει πολλές ώρες εντός του σπιτιού, δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και χαλαρωτικό από το να φέρουμε τη φύση εντός. Πώς γίνεται αυτό; Κάνοντας ένα κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο θα ακούσουμε τους υπέροχους ήχους από δάση ανά τον κόσμο. Κι αν θέλουμε μπορούμε να στείλουμε τους δικούς ήχους…

δάσος ψηλοί κορμοί


Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 600 ήχοι από περισσότερες από 60 χώρες σε έξι ηπείρους έχουν υποβληθεί στη βιβλιοθήκη ήχου και συνεχίζουν να έρχονται όλο και περισσότερες ηχογραφήσεις. Πάνω από 30.000 άνθρωποι την ημέρα συνδέονται για να ακούσουν τους δασικούς ήχους, οι οποίοι κυμαίνονται από το θρόισμα των φύλλων και το σούρσιμο των ποδιών πάνω στα πεσμένα φύλλα μέχρι τους ήχους από ένα πανάρχαιο δάσος της Ιαπωνίας και απόμη της φωτιάς σε δάσος στην Καλιφόρνια που καταγράφηκε τον Μάιο.

δάσος ήλιος μέσα από πυκνό φύλλωμα δέντρων

Ο χάρτης χρησιμεύει επίσης ως αρχείο οικοσυστημάτων που μετασχηματίζονται γρήγορα από την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική καταστροφή. Είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι ο χρόνος που περνά ένας άνθρωπος στη φύση μπορεί να τον βοηθήσει στη μείωση του καρδιακού ρυθμού και στη βελτίωση της υγείας και ευεξίας του.

Δείτε επίσης στο Travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ