Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
30.9 C
Athens
ΑρχικήTravel4 «μυστικοί» προορισμοί στην Ελλάδα που πρέπει να ανακαλύψετε - «Θησαυροί»...

4 «μυστικοί» προορισμοί στην Ελλάδα που πρέπει να ανακαλύψετε – «Θησαυροί» με ανόθευτη ομορφιά!

Για όσους θέλετε να κάνετε μια εκδρομή ή έστω να πάρετε ιδέες, εδώ θα ταξιδέψουμε σε όμορφους προορισμούς, διάσημους ή λιγότερο γνωστούς, που όλοι όμως έχουν κάτι να προσθέσουν στις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες. Αυτήν τη φορά την τιμητική τους έχουν 4 προορισμοί με βασικό τους χαρακτηριστικό την ανόθευτη ομορφιά.

Ακολουθούν τέσσερα αγαπημένα χωριά, τέσσερις προορισμοί διαφορετικοί μεν μεταξύ τους αλλά με ένα κοινό βασικό χαρακτηριστικό: Την ανόθευτη ομορφιά. Απολαύστε στο έπακρο αυθεντική φιλοξενία, ανεξερεύνητη φυσική ομορφιά και ολοκληρωτική ανανέωση επιλέγοντας για την επόμενη εκδρομή σας έναν από αυτούς τους άγνωστους θησαυρούς που ακολουθούν, υπέροχα γραφικά χωριά στην Ελλάδα

- Advertisement -

1.Κίσαβος, το ησυχαστήριο

Προορισμός: Μεταξοχώρι Αγιάς

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας οδικώς από τη Λάρισα, βρίσκεται αυτό το χωριό-έκπληξη.  Για την ακρίβεια δύο χωριά έκπληξη. Το Μεταξοχώρι διατηρεί χαμηλούς τους τόνους όπως και η ευρύτερη περιοχή και γι’ αυτό αποτελεί αγαπημένη  επιλογή όσων αγαπούν την ηρεμία της φύσης. Πολλοί βέβαια το αποκαλούν  «το χωριό των καλλιτεχνών» γιατί εδώ έχουν σπίτι αρκετοί καλλιτέχνες. Θανάσης  Παπακωνσταντίνου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Άννα Βαγενά αλλά και πολλοί ποιητές, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων βρήκαν σε αυτό το μέρος το καταφύγιο τους.

Μεταξοχώρι σπίτια

Η σημερινή του ονομασία –παλαιότερα λεγόταν Ρέτσιανη ή Μελίσσι- προέρχεται από την σχέση του παραδοσιακού οικισμού με την παραγωγή μεταξιού. Έχει υψόμετρο 300 μ., πολλά διατηρητέα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια.

Μεταξοχώρι Θεσσαλίας

Σε απόσταση αναπνοής (1,5 χμ) βρίσκεται η Αγιά, με τα πολλά και αξιόλογα βυζαντινά και θρησκευτικά μνημεία, όπως άλλωστε και όλη η περιοχή. Και τα δύο χωριά ενώ απλώνονται στον Κίσαβο, παράλληλα έχουν κοντινή απόσταση από τη θάλασσα κι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά τους σε ό,τι αφορά την εποχικότητα. Με ορμητήριο το γραφικό και ήσυχο Μεταξοχώρι μπορείτε να ανακαλύψετε τις ομορφιές του Κισάβου, μέσω πεζοποριών ή δραστηριοτήτων.

Πώς να πάτε

Από Αθήνα παίρνετε την εθνική οδό και στο ύψος της Λάρισας βγαίνετε στην έξοδο 2 προς Βόλο και μετά προς Αγιά και τέλος προς Μεταξοχώρι.

2.Ταϋγετος, ο λακωνικός

Προορισμός: Άρνα

Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγετου, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Άρνα, διατηρεί χαμηλό προφίλ και ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης. Αθόρυβη μεν, αγαπημένη δε όσων την γνωρίσουν γι’ αυτό και φημίζεται για τον επαναλαμβανόμενο τουρισμό της.

Άρνα πλάτανος πλατεία

Το πρώτο πράγμα για το οποίο θα σας μιλήσουν εδώ αλλά κι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντικρίσετε, ο περήφανος πλάτανος της κεντρικής πλατείας. Ο συγκεκριμένος πλάτανος μάλιστα έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη. Δίπλα του βρίσκεται μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν Αμερικής.

Πώς να πάτε

Θα ακολουθήσετε τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σάρτη 32 χλμ.

3.Τζουμέρκα, τα άγρια

Προορισμός: Καλαρρύτες

Τα «ξαδερφάκια» των Ζαγοροχωρίων  έχουν μπει δυναμικά στο ταξιδιωτικό παιχνίδι, με τους φυσιολάτρες να τα θεωρούν αναντικατάστατα και εκείνους που αγαπούν τις αυθεντικές κι ανόθευτες ταξιδιωτικές εμπειρίες να τα υμνούν. Για τον προσανατολισμό σας, οι Καλαρρύτες βρίσκονται στις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου του Νομού Ιωαννίνων στην Ήπειρο, είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο και έχουν υψόμετρο 1200 μέτρα. Σε απόσταση περίπου 6 ωρών από την Αθήνα, προσεγγίζουμε τα (ή την) Πράμαντα το κεφαλοχώρι κι από εκεί ανηφορίζουμε για τους Καλαρρύτες, που αποτελούν το ορμητήριο μας. H πέτρα, το ομιχλώδες (συνήθως) τοπίο, τα στενά και γραφικά καλντερίμια, μας μυούν απευθείας σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Φρέσκο και απόμακρο από σκοτούρες.

Καλαρρύτες Τζουμέρκα

Στους Καλαρρύτες ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα. Αρκούν λίγες ώρες για να νιώσετε οικεία με το χωριό, να περπατήσετε στα καλντερίμια του, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Κατερίνας Μουσαφίρη στην πλατεία -ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου  που έχει μετατραπεί με πολύ αγάπη σε θησαυρό  κειμηλίων και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου θα απολαύσετε βουνίσια θέα και στο τέλος να συναντηθείτε με ντόπιους και μη στο καφενείο του Ναπολέοντα.

Καλό είναι να επισκεφτείτε την Μονή της Κηπίνας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο, ενώ επιβάλλεται η εξόρμηση και στα τριγύρω χωριά –Συρράκο, Μελλισουργοί, Πράμαντα, Καταρράκτης- για βόλτα και φαγητό.

καλαρρύτες χωριό

Πώς να πάτε

Από Αθήνα μπορείτε να προσεγγίσετε τους Καλαρρύτες είτε μέσω Άρτας, είτε μέσω Ιωαννίνων, είτε μέσω Καλαμπάκας. Αν η βάση σας είναι η Αθήνα ακολουθείτε τη διαδρομή όπου περνάτε τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, προσπερνάτε την Άρτα και ακολουθείτε πινακίδες προς Πράμαντα. Συνολικά θα διανύσετε 420 χλμ.

4.Πήλιο, το σοφιστικέ

Προορισμός: Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Το βουνό των Κενταύρων μας γοητεύει χειμώνα καλοκαίρι, όμως κάποια χωριά του έχουν συνδυαστεί στο νου μας με τη μία εποχή και κάποια με την άλλη. Γιατί όμως να βάλουμε «φίλτρο» στις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες και να μην το δούμε διαφορετικά; Τα χωριά του Δυτικού Πηλίου, σαφώς λιγότερο «θορυβώδη» κι ανεξερεύνητα αποτελούν τον ιδανικό προορισμό μας αυτή την περίοδο και συγκεκριμένα ο  Άγιος Γεώργιος Νηλείας.

άγιος γεώργιος νηλείας μέσα στο πράσινο

Ανήκει σε εκείνα τα χωριά αυτής της πλευράς που βρίσκονται πάνω στο βουνό, μιας και υπάρχουν αρκετά στην ίδια πλευρά που είναι παραθαλάσσια. Αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μέτρα και φημίζεται για την συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό ενώ έχει μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.

Η ζωή εδώ κινείται σε ρυθμούς ήρεμους, όσο τα γραφικά καλντερίμια δίνουν παλμό στην καθημερινότητα. Πλατάνια, καστανιές, ελιές, μηλιές, σπάνιας ομορφιάς νεοκλασικά τα περισσότερα από τα οποία έχουν μετατραπεί σε φιλόξενους ξενώνες, γραφικά μονοπάτια και καθαρός αέρας συνθέτουν τον πρόλογο στα όσα θα κάνουν το χωριό αγαπημένο σας.

άγιος γεώργιος νηλείας χωριό

Πώς να πάτε

Από το Βόλο ακολουθείτε το δρόμο προς Αγριά και μετά από περίπου 11 χιλιόμετρα βλέπετε πινακίδα προς Άγιο Γεώργιο. Υπολογίστε πως μετά το Βόλο θα χρειαστείτε ένα μισάωρο οδήγησης.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,286LikesΚάντε Like
88,423 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ