Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
21.1 C
Athens
ΑρχικήTravel News4,4 Ρίχτερ στην Αττική: Και όμως το «μυστικό» μπορεί να κρύβεται στα...

4,4 Ρίχτερ στην Αττική: Και όμως το «μυστικό» μπορεί να κρύβεται στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα;

Μπορεί να επηρεάζει τη σεισμικότητα η διακύμανση της στάθμης; – Τι λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος;

Στη λίμνη του Μαραθώνα μπορεί να κρύβεται το… μυστικό του σεισμού που αναστάτωσε τους κατοίκους της Αττικής το βράδυ της Δευτέρας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διακύμανση της στάθμης τεχνητών λιμνών συνδέεται με την τοπική σεισμικότητα ενώ ο αείμνηστος καθηγητής Άγγελος Γαλανόπουλος είχε πραγματοποιήσει έρευνα που κατέδειξε ότι η άνοδος της στάθμης της λίμνης συνδεόταν με την παραγωγή σεισμών στο Μαραθώνα.

- Advertisement -

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Το Ολοκαύτωμα στο «Σταύρος Νιάρχος» -Εκθέσεις, προβολές & μουσικές από ναζιστικά στρατόπεδα

4,4 Ρίχτερ στην Αττική: Το «μυστικό» στα νερά της λίμνης του Μαραθώνα;
Αυτό που απομένει είναι να ερευνηθεί το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από τις 2 Ιανουαρίου στην περιοχή να είναι απόρροια μεταβολών που έχουν συντελεστεί στα αποθέματα των υδάτων της λίμνης.

Το πρώτο στον κόσμο σούπερ μάρκετ που αφαίρεσε όλα τα πλαστικά από τις συσκευασίες του

Μιλώντας στην εφημερίδα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως «υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη του καθηγητή Άγγελου Γαλανόπουλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη “φορτίζει”».

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος ακόμη δεν έχει ελεγχθεί «αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης».

Orient Express -Το χλιδάτο τρένο ταξιδεύει στην Ευρώπη και μπορούν όλοι να το πάρουν [εικόνες]

Σε ερώτηση «ποια ρήγματα εντοπίζονται στην περιοχή και ποιος ο ισχυρότερος σεισμός που έχει εκδηλωθεί εκεί» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά: «Ήταν 4,7 Ρίχτερ και εκδηλώθηκε το 1957. Το γεγονός ότι δεν έχουν σημειωθεί μεγάλοι σεισμοί συμπορεύεται με το ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν μεγάλα ρήγματα, αυτό είναι αισιόδοξο. Βεβαίως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι 100%».

πηγή:protothema.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,273LikesΚάντε Like
88,571 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ