Σε απόσταση αναπνοής από το λιµάνι του Περάµατος, η Σαλαµίνα γεµάτη πολιτιστικό ενδιαφέρον και θρησκευτικά µνηµεία µε µεγάλη ιστορική σηµασία, προσφέρεται για µια ηµερήσια (κυρίως) απόδραση ειδικά όταν είναι ο καιρός καλός, καθώς εξασφαλίζει µια αίσθηση διακοπών σε νησί µια ανάσα από την Αθήνα! Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Αθηναίοι την έχουν επιλέξει για να φτιάξουν εξοχικά τα οποία επισκέφτονται σε κάθε ευκαιρία, όλο το χρόνο.

Τι θα δείτε

- Advertisement -

Τους 2  Ανεµόµυλους του 18ου αιώνα, στο λόφο του Αγίου Νικολάου.
Την Ιερά Μονή Φανερωµένης που χτίστηκε το 1670 από τον  Όσιο Λαυρέντιο ο οποίος βρήκε την εικόνα της «Νεοφανείσης Παναγίας».

• Το σπίτι του µεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανούστην παραλία της Μονής Φανερωµένης. Σ΄αυτό έζησε για πολλά χρόνια και δηµιούργησε το σηµαντικότερο έργο του.

Το ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο το οποίο χτίστηκε 1993 και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας, χτισµένος το 1998 

Τους Ιερούς Ναούς Αγίου Μήνα και Αγίου Δηµητρίου µε έργα του µεγάλου Σαλαµίνιου και ζωγράφου Πολυχρόνη Λεµπέση και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά , στο κέντρο της πόλης.

Τον τάφο του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκηόπου σώζονται τα οστά του, στην εκκλησία του Αγ. Δηµητρίου στο κέντρο της πόλης.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας και τη Δηµοτική Βιβλιοθήκη, που στεγάζονται στο κτίριο του Νέου Δηµαρχείου.

Τη Μονή του Αγίου Νικολάου Λεµονιών (17ου αι.) και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Καλυβίτη (10ου αι.) στο πευκόφυτο δάσος προς την περιοχή Κανάκια.

Το σπήλαιο του Ευριπίδη στην περιοχή Περιστέρια, το οποίο ανεσκάφη από τον αρχαιολόγο καθηγητή κ. Γιάννο Λώλο (1994-1997).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί εκθέµατα από το σπήλαιο του Ευριπίδηκυρίωςαλλά και εκθέµατα από διάφορες ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί.

Παραλίες

Τα Περιστέρια είναι µια γραφική παραλία µε πολύχρωµα βότσαλα και διάφανα νερά. Απέναντί της θα δείτε τα οµώνυµα νησάκια.

Η απλωτή παραλία Κανάκια έχει ψιλό βοτσαλάκι και διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά.

Για πολλούς το λιµανάκι Ηλιακτή θεωρείται η καλύτερη παραλία του νησιού, µε ψιλό βοτσαλάκι, άµµο, καταγάλανα νερά και βλάστηση!

Τα Βασιλικά είναι η παραλία που συγκεντρώνει την νεολαία, κυρίως της Σαλαµίνας.

Το Αιάντειο είναι µια µεγάλη οργανωµένη παραλία µε άµµο και ωραία νερά, που απλώνεται µπροστά από τον οµώνυµο κατάφυτο οικισµό,ιδανική για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ!

Διαμονή

Το Apollonion, βρίσκεται στην παραλία Κακή Βίγλα, έχει εστιατόριο, cafι και mini market ενώ τα άνετα δωµάτια και διαµερίσµατα του, προσφέρουν θέα στη θάλασσα (Αιάντειο, Σαλαµίνα, Τ. 215 5002177, www.hotel-apollonion.gr).

Το Βοτσαλάκια Hotel στην παραλία των Σεληνίων έχει θέα στον Αργοσαρωνικό και θα σας προσφέρει ξεκούραστη διαµονή στα άνετα δωµάτιά του (Ακτή Θεµιστοκλέους 64, Σελήνια Τ. 210 4671334, www.votsalakiahotel.com).

Φαγητό/ διασκέδαση

Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια θα φάτε στο γνωστό ουζερί Κάκιας πάνω στη παραλία (Ακτή Καραϊσκάκη 38, Τ. 210 465 5821)

Η πιτσαρία Αχίλλειον (από το 1978!) ξεχωρίζει για την εξειδίκευσή της στην πίτσα αλλά σερβίρει και σαλάτες, µακαρονάδες και κρέπες (Ακτή Καραϊσκάκη 24, Τ. 210 465 0062).

Πιείτε ένα χαλαρό ποτό στο ατµοσφαιρικό Berlin cafι bar στα Σελήνια ( Αγίου Νικολάου 28, Σελήνια, T. 210 4651010)

Πολύ δηµοφιλές για τους καλοκαιρινούς µήνες είναι το Sense στο Αιάντειο, όπου θα αράξετε από νωρίς, θα πιείτε καφέ, θα κάνετε µπάνιο στην πισίνα και θα δοκιµάσετε εξαιρετικά cocktails (Ακτή Γερολιµένος & Μπουµπουλίνας 2, Αιάντειο, T. 210 4682219).

Συγκοινωνίες / Μεταφορές

Η συγκοινωνία γίνεται µε λεωφορεία του ΚΤΕΛ (Τ. 210 4671333) ανά τακτά χρονικά διαστήµατα για κάθε οικισµό καθώς και µε ταξί. Πιάτσες ταξί θα βρείτε στα ferry boat, στα καραβάκια και στην πλατεία Μπόσκου.

Πως θα πάτε

Από το Πέραµα θα περάσετε απέναντι στη Σαλαµίνα σε 15′ µε ferry boat µε €6,5 (µαζί µε αυτοκίνητο) one way. Δροµολόγια έχει όλο το εικοσιτετράωρο κάθε τέταρτο ενώ µετά τις 00:00 κάθε µια ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ