5+1 υπέροχα αξιοθέατα για να γνωρίσετε την Ρουμανία

Χωρίς να αποτελεί τον δημοφιέστερο προορισμό η Ρουμανία, με την “άγρια” ομορφιά της, το φυσικό της κάλλος, τα παραδοσιακά χωριά και τα εντυπωσιακά μεσαιωνικά κάστρα της, αλλά και τον Δούναβη που την διατρέχει, μπορεί να “κόψει την ανάσα” κάθε επισκέπτη.

Το travelstyle.gr επέλεξε για εσάς ορισμένα από αυτά τα εξαιρετικά τοπία. Εσείς προετοιμαστείτε να μαγευτείτε…

1. Το Δέλτα του Δούναβη

Το Δέλτα του Δούναβη, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη Ρουμανία (το υπόλοιπο βρίσκεται στην Ουκρανία) και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το Δέλτα του Βόλγα, και καλύτερα συντηρημένος από όλους τους σχηματισμούς Δέλτα της Ευρώπης.

Καλύπτει μια έκταση 3.446 τ.χλμ., ενώ κάθε χρόνο οι αποθέσεις του ποταμού αυξάνουν το εύρος του Δέλτα κατά 40 περίπου μέτρα, διαμορφώνοντας την περιοχή σε έναν δυναμικό γεωλογικό σχηματισμό. Στις διάφορες λίμνες και βαλτότοπους ζουν 1.200 ποικιλίες φυτών, 300 είδη πτηνών και 45 είδη ψαριών του γλυκού νερού. Το Δέλτα του Δούναβη αποτελεί τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας.

2. Πόλη Sighișoara

Η Sighişoara είναι μια πόλη στο ποταμό Târnava Mare στην επαρχία Mureş της ιστορικής περιοχής της Τρανσυλβανίας. Γερμανοί βιοτέχνες και έμποροι, οι Σάξονες της Τρανσυλβανίας, κλήθηκαν εδώ από τον βασιλιά της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, για να εγκατασταθούν και να υπερασπιστούν τα σύνορα. 

5+1 υπέροχα αξιοθέατα για να γνωρίσετε την Ρουμανία

Στο κέντρο της πόλης έχουν διατηρηθεί με υποδειγματικό τρόπο τα χαρακτηριστικά μιας μικρής μεσαιωνικής οχυρωμένης πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της καλά διατηρημένης, εντός των τειχών, παλιάς πόλης και ορόσημο της είναι ο Πύργος του Ρολογιού, ένας 64 μέτρων πύργος, κατασκευής του 1556, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Ιστορίας.

3. Κάστρο Bran (ή κάστρο του Κόμη Δράκουλα)

Τοποθετημένος στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας, έγινε ευρέως γνωστό ως “Κάστρο του Δράκουλα”, προς τιμήν του χαρακτήρα του Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ. Ονομάστηκε “Κάστρο του Κόμη Δράκουλα”, πριν από τρεις δεκαετίες, όταν οι τουρίστες που έφταναν στην Τρανσυλβανία σκέφτηκαν ότι έμοιαζε με το κάστρο που περιγράφεται στο βιβλίο του Στόκερ ως “Κάστρο του Κόμη Δράκουλα”.

5+1 υπέροχα αξιοθέατα για να γνωρίσετε την Ρουμανία

Το 2009, το κάστρο επανεκχωρήθηκε στην οικογένεια της πριγκίπισσας Ιλεάνα και ανακαινίστηκε θεαματικά: μια ειδική αίθουσα αφιερώθηκε στον Δράκουλα και ονομάστηκε “Bram Stoker”, ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο μπορείτε να δείτε βίντεο προβολές από τα Εθνικά Αρχεία, σχετικά με την Βασίλισσα Μαρία και την πριγκίπισσα Ιλεάνα. Την 1η Ιουνίου, το κάστρο άνοιξε εκ νέου για το κοινό.

4. Κάστρα Peleș και Pelișor

Το κάστρο Peleș υπήρξε κατοικία διαφόρων ρουμανικών μοναρχικών οικογενειών. Βρίσκεται κοντά στην πόλη Sinaia -44 χλμ. από το Μπρασόβ- στη μεσαιωνική οδό που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία και χτίστηκε μεταξύ 1873 και 1883.

Διαβάστε ακόμαΛιθουανία: Απολαύστε την μεσαιωνική ομορφιά της πριγκίπισσας της Βαλτικής!

Το κάστρο διαθέτει πάνω από 160 δωμάτια και είναι χτισμένο από ξύλο, πέτρα, τούβλα και μάρμαρο. Οι επτά βεράντες που το περιβάλλουν, είναι διακοσμημένες με αγάλματα, μάρμαρο και πέτρινες βρύσες. Το πολυτελές εσωτερικό του, είναι διακοσμημένο με έργα ζωγραφικής, αγάλματα, κεραμικά, χρυσά και ασημένια ελάσματα, κρύσταλλα, βιτρό παράθυρα και γλυπτά από ελεφαντόδοντο.

Κοντά στο κάστρο Peles, βρίσκεται και το μικρό Peleș, το κάστρο Pelişor, με 70 δωμάτια. Ο διάδοχος του Καρόλου Α’, σκόπευε να το χρησιμοποιήσει ως θερινή κατοικία, καθώς θεωρούσε το Peleș υπερβολικό και ήθελε μια πιο διακριτική, σε στυλ art nouveau κατοικία.

5. Πόλη Brașov

Το Brașov είναι η 7η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας και περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη, 176 χλμ. μακριά από το Βουκουρέστι. Η πόλη προσφέρει έναν συνδυασμό ενός μοναδικού ορεινού τοπίου (του κοντινού θέρετρου Poiana Braşov) και μεσαιωνικής ιστορίας με γερμανικές επιρροές στην παλιά πόλη.

5+1 υπέροχα αξιοθέατα για να γνωρίσετε την Ρουμανία

Το Braşov, η πόλη Sinaia και τα γύρω ορεινά θέρετρα, τα πιο επισκέψιμα μέρη της Τρανσυλβανίας, αφού διαθέτει τα πάντα: μια δυναμική σύγχρονη ζωή, μια παλιά παγκόσμια γοητεία, ένα συναρπαστικό φυσικό τοπίο, καθώς και εξαιρετικό φαγητό.

6. Το “Χαρούμενο Νεκροταφείο”

Το ιδιαίτερο αυτό νεκροταφείο, βρίσκεται στο χωριό Săpânţa της επαρχίας Maramureş και έγινε γνωστό εξατίας των πολύχρωμων τάφων του με τις απλοϊκές ζωγραφιές και τις ποιητικές επιγραφές για τα πρόσωπα που έχουν ταφεί εκεί, όπως και σκηνές από τη ζωή τους.

Δημιουργήθηκε από έναν Ρουμάνο τεχνίτη, τον Ioan Stan Patras, ο οποίος ξεκίνησε την γλυπτική του το 1935. Ο αρχαίος πολιτισμός των Δακών, των προγόνων των Ρουμάνων, θεωρούσε το θάνατο ως απελευθέρωση και την ψυχή ως αθάνατη. Η Sapanta διατηρεί αυτή την θετική στάση προς το θάνατο, ο οποίος, σύμφωνα με τη παράδοση, γίνεται δεκτός με ένα χαμόγελο. Το νεκροταφείο αποτελεί υπαίθριο μουσείο και εθνικό τουριστικό αξιοθέατο.

Διαβάστε ακόμαTo Icons Travellers Νοεμβρίου κυκλοφορεί και μας ταξιδεύει πάντα στα καλύτερα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ