Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
13.7 C
Athens
HomeΚυκλάδεςΚύθνος5o Φεστιβάλ "Η κούνια της Λαμπρής": Το γνωστό έθιμο του Πάσχα αναβιώνει...

5o Φεστιβάλ “Η κούνια της Λαμπρής”: Το γνωστό έθιμο του Πάσχα αναβιώνει και φέτος στην Κύθνο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου “Άγιος Ιγνάτιος” απο το 2017 διοργανώνει ένα τετραήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην “Κούνια της Λαμπρής”, που είναι έθιμο του Πάσχα. Το Φεστιβάλ διεξάγεται στη Χώρα της Κύθνου και κάθε χρόνο έχει και διαφορετική θεματολογία εθίμων. Η ημερομηνία για φέτος είναι 8-10 Μαΐου 2024 με θεματική ενότητα “Έθιμα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς”. Ο σκοπός του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει την Κύθνο και τον πολιτιστικό της πλούτο, τα ήθη και τα έθιμά της. Κάθε χρόνο οι καλεσμένοι σύλλογοι και φορείς από όλη την Ελλάδα έρχονται για να εμπλουτίσουν το τετραήμερο και με τις δικές τους παραδόσεις,τα τραγούδια και τους χορους. Το Φεστιβάλ έχει διαδραστικό χαρακτήρα αφού οι παρεβρισκόμενοι συμμετέχουν στα δρώμενα παρουσιάζοντας τα έθιμα της περιοχής τους και παρακολουθώντας τα δικά μας.

Οι παρουσιάσεις ξεκινούν την Τετάρτη 8 Μαίου με τον Ομιλο Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων ” Αλκάθους και Καρία” καθώς και τη Χορευτική ομάδα Έρευνα Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Δήμου Σαλαμίνας όπου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς και Έθιμα από τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα. Την σκυτάλη θα πάρει ο Σύλλογος Πραστού, Αγίου Παντελεήμονα και Τσακωνίας “Πραστος α χώρα νάμου”, όπου θα παρουσιάσει το έθιμο του Άη -Γιώργη και τα αερόστατα του Πάσχα. Ακολουθεί το Λύκειο των Ελληνίδων με το Παράρτημα Χαλκίδας, παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από τη Κέρκυρα. Και τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, με έθιμα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Την Πέμπτη 9 Μαΐου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας Κύθνου μαζί με τη χορευτική ομάδα θα αναβιώσουν την Κουνια της Λαμπρης και θα αναπαραστήσουν το έθιμο του Μάη.

- Advertisement -

Περισσότερα για τον Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει ενεργή δράση απο το 1982 και πήρε το όνομά του από τον Άγιο Ιγνάτιο Μαριουπόλεως, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χώρα της Κύθνου. Ο σκόπος και το έργο του είναι η διατήρηση της παράδοσης και η διάδοσή της. 

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,098LikesLike
88,833 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ