Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
28.9 C
Athens
ΑρχικήΚόσμος7 από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου που επιζούν ως σήμερα!...

7 από τις πιο παλιές πόλεις του κόσμου που επιζούν ως σήμερα! Ανάμεσα τους και μια ελληνική…

Μετρώντας μερικές χιλιάδες χρόνια ύπαρξης προ Χριστού, οι παρακάτω πόλεις είναι ανάμεσα στις πιο παλιές του κόσμου, με ιστορία που γεμίζει τόμους.

Μερικές πόλεις ανά τον κόσμο, μεταξύ τον οποίων και η Αθήνα, έχουν ρίζες που φτάνουν αρκετές χιλιάδες χρόνια πίσω, φανερώνοντας την… ηλικία τους, μέσα από διάφορα σημεία τους με υπέροχη αρχιτεκτονική, αλλά και μέσα από την ιστορίατους. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν ξεκάθαρες ιστορικές πληροφορίες, υπάρχουν πόλεις που έχουν ζήσει την εξέλιξη του ανθρώπινου γένους και σίγουρα έχουν πολλά να πουν στους επισκέπτες τους. Ας γνωρίσουμε 7 από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, κάνοντας ένα μακρινό ταξίδι άλλου τύπου.

- Advertisement -

22 τρόποι για να επισκεφτείτε αξιοθέατα του κόσμου χωρίς να σηκωθείτε καν από τον καναπέ σας!

Βαρανάσι, Ινδία

Αρχαιολογικά ευρήματα από από τις πιο παλιές αποικίες που είναι γνωστές σήμερα στο Βαρανάσι, στην κοιλάδα του Γάγγη, δείχνουν ότι όλα ξεκίνησαν τον 11ο ή 12ο αιώνα π.Χ., καθιστώντας την πόλη μια από της παλιότερες και συνεχόμενα κατοικημένες πόλεις του κόσμου. Η ιστορική αυτή πόλη είναι διάσημη για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των κατοίκων και τους ναούς της, ενώ προσκυνητές από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται συνεχώς.

Ιερουσαλήμ, Μέση Ανατολή

Η πόλη που θεωρείται ιερή τόσο από τους χριστιανούς, όσο και από το Ισλάμ, αλλά και τον Ιουδαϊσμό, φιλοξενεί πλήθος σημαντικών θρησκευτικών μνημείων, όπως το Δυτικό Τείχος, το Τέμενος του Αλ Ακσά, το Θόλο του Βράχου, το Ναό της Αναστάσεως ή Ναό του Παναγίου Τάφου κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η πόλη έχει πολιορκηθεί 23 φορές, έχει δεχθεί επιθέσεις 52 φορές, έχει κατακτηθεί 44 κι έχει καταστραφεί 2. Λέγεται, μάλιστα, πως η θέα της Ιερουσαλήμ είναι θέα στην ιστορία του κόσμου και αποτελεί την ιστορία ανάμεσα στη γη και τον ουρανό, ενώ κάποιες πηγές μιλούν για περισσότερα από 5 χιλιάδες χρόνια συνεχούς κατοίκισης της πόλης.

Γνωρίστε 5 σουρεαλιστικές πόλεις και χωριά βγαλμένα από ταινία φαντασίας!

Καντίζ, Ισπανία

Βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης στον Ατλαντικό Ωκεανό και φιλοξενεί το Ισπανικό Ναυτικό από τον 18ο αιώνα. Ιδρύθηκε από του Φοίνικες αποτελώντας ένα μικρό εμπορικό σημείο κι έπειτα πέρασε στα χέρια των κατοίκων της Καρθαγένης, περίπου το 500 π.Χ. Αποτελεί την αρχαιότερη πόλη της Ισπανίας που κατοικείται συνεχόμενα και μια από τις πιο αρχαίες της δυτικής Ευρώπης, με τους πρώτους κατοίκους του να εγκαθίστανται στα εδάφη του γύρω στο 1100 π.Χ.

Φαγιούμ, Αίγυπτος

Στη σημερινή πόλη Φαγιούμ θα βρει κανείς πολλά τεμένη, παζάρια, λουτρά κ.ο.κ., η ιστορία του, όμως, φτάνει στο 4000 π.Χ. όταν έφτασαν εκεί οι πρώτοι του κάτοικοι. Βρίσκεται νοτιοδυτικά του Καΐρου και αποτελεί μέρος μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης, της Κροκοδειλόπολης, στην οποία κάποτε… λάτρευαν έναν ιερό κροκόδειλο.

Γκαζιαντέπ, Τουρκία

Βρίσκεται στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και η ιστορία του φτάνει πολύ πίσω, ως τους Χετταίους. Σήμερα είναι γνωστό για τον μπακλαβά του και τα πράσινα φιστίκια (φιστίκια Αιγίνης, που αποκαλούνται φιστίκια Αντέπ στην Τουρκία), αλλά και για το φρούριο Ravanda που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ άλλων, στην πόλη έχουν ανακαλυφθεί και ρωμαϊκά μωσαϊκά.

Αθήνα, Ελλάδα

Αθήνα

Μπορεί σήμερα να ζει δύσκολες στιγμές, αλλά δεν παύει να αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και τη γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η Αθήνα παρουσιάζει μια πολύ ξεκάθαρη κληρονομιά, είναι γεμάτη με ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα στον Τίμαιο και με αρχεία Αιγύπτιων ιερέων, υπήρχε πόλη ακμάζουσα με το όνομα «Αθήνα» πριν από το 9600 π.Χ. και παρ’ όλο που η ακρίβεια της αναφοράς αμφισβητείται, διατηρεί κάποια ενδεικτική αξία, καθώς δεν υπάρχουν πιο ακριβή στοιχεία.

Τα 5+1 μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε πριν… γεμίσουν κόσμο!

Σούσα, Ιράν

Τα Σούσα ήταν αρχαία πόλη του Ελάμ και μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας, στη σημερινή περιοχή του Ιράν. Το 2015, η UNESCO ανακήρυξε τον αρχαιολογικό χώρο των Σουσών μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, ενώ τα πρώτα είδη οικισμού φανερώνονται γύρω στο 7000 π.Χ. και η ίδρυση της πόλης φτάνει πίσω στο 4000 π.Χ.

Αθήνα: 15 πράγματα που δεν ξέρετε για την πρωτεύουσα!

Είτε κάποιος αγαπά την Αθήνα είτε όχι, δεν μπορεί να μη συμφωνήσει ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη με αμέτρητες επιλογές και μοναδική ενέργεια κάθε εποχή του χρόνου. Είναι ευλογημένη με ένα πλούσιο πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν και χαρακτηρίζεται από πολλά περισσότερο ή λιγότερο γνωστά στοιχεία. Διαβάστε 15 ενδιαφέροντα πράγματα για την Αθήνα, μερικά ίσως να μην τα γνωρίζατε.

1. Η Αθήνα είναι η παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σύμφωνα με αναφορές, η πόλη υπάρχει εδώ και περισσότερα από 3.400 χρόνια, γεγονός που την καθιστά και μια από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου.

2. Η Αθήνα έχει βιώσει σχεδόν κάθε μορφή διακυβέρνησης

15 πράγματα που δεν ξέρετε για την Αθήνα

Η πόλη κατοικείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, επομένως οι κάτοικοί της έχουν ζήσει ανά τους αιώνες σχεδόν κάθε μορφή πολιτεύματος: μοναρχία, δημοκρατία, σοσιαλισμό, καπιταλισμό, δικτατορία, κλπ.

3. Αν δεν υπήρχε η ελιά, ο Ποσειδώνας θα ήταν ο προστάτης της πόλης

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αθηνά κι ο Ποσειδώνας συναγωνίστηκαν για τον τίτλο του θεού-προστάτη της πόλης. Οι δύο θεοί προσέφεραν από ένα δώρο για να κερδίσουν την εύνοια των ανθρώπων και των θεών, αλλά το ελαιόδεντρο θεωρήθηκε ως πιο πολύτιμο δώρο από τη λίμνη αλμυρού νερού που προσέφερε ο Ποσειδώνας, επομένως δόθηκε το όνομά της στην πόλη-κράτος.

4. Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ποτέ δε διοργανώθηκαν στην Αθήνα

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα το 776 π.Χ. στην αρχαία Ολυμπία, στην Πελοπόννησο, αλλά η πόλη-κράτος της Αθήνας είχε ήδη τους δικούς της αγώνες, τους Παναθηναϊκούς Αγώνες, από το 556 π.Χ.

5. Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που είχε δημοκρατία

Η Δημοκρατία θεσπίστηκε στην Αθήνα γύρω στο 500 π.Χ. Βασιζόταν σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο οι πoλίτες που κατείχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ψήφιζαν απευθείας για τους νόμους.

6. Η Αθήνα έχει τις περισσότερες θεατρικές σκηνές του κόσμου

Αθήνα άγνωστα πράγματα για την πρωτεύουσα

Είναι φανερό ότι οι Έλληνες παίρνουν το θέατρο πολύ σοβαρά, αν σκεφτούμε ότι η θεατρική παράδοση χρονολογείται από την εποχή της πρώτης δημοκρατίας της Αθήνας. Η πόλη διαθέτει σήμερα πάνω από 148 θεατρικές σκηνές, περισσότερες από ό,τι το West End και το Broadway μαζί.

7. Η Αθήνα δεν ήταν πάντα η πρωτεύουσα της Ελλάδας

Όπως σίγουρα γνωρίζετε, η Αθήνα είναι η δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας. Μετά την Επανάσταση του 1821, πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους ήταν το Ναύπλιο, από το 1821 έως το 1834.

8. Η Ακρόπολη έχει περάσει πολλά στο παρελθόν

Παρόλο που ο Παρθενώνας είναι το κεντρικό μνημείο της Ακρόπολης, ο ιερός αυτός ναός έχει γνωρίσει πολύ σκληρές στιγμές. Από την εποχή της κατασκευής του, έχει αποκτήσει διάφορες χρήσεις, έχει μετατραπεί σε αποθήκη για πολεμοφόδια, σε εκκλησία, σε τζαμί, και έχει λεηλατηθεί αφάνταστα από το Λόρδο Έλγιν, έναν πρώην πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως στρατώνας κι έχει βομβαρδιστεί από τους Ενετούς το 1687. Δείτε επίσης πώς θα ήταν ο Παρθενώνας αν δεν είχε υποστεί φθορές!Διαβάστε ακόμα:7 παραμυθένιες πόλεις χτισμένες πάνω σε βράχια… Ανάμεσά τους και μια ελληνική!

9. Το Μετρό της Αθήνας έκρυβε αναπάντεχα αρχαιολογικά ευρήματα

Αθήνα αρχαία ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό της Αθήνας, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει στη μετακίνηση του κόσμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρχαιοελληνική εκσκαφή στη χώρα, με περισσότερα από 50.000 σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Μερικά από αυτά εκτίθενται σε έξι σταθμούς του μετρό.

10. Μια γυναίκα είναι υπεύθυνη για τα πεζοδρόμια στη σημερινή πόλη

Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη δεκαετία του 90, τα πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης ήταν στρωμένα με μάρμαρο. Πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης, Ντόρα Μπακογιάννη, αποφάσισε το 2003 να ανανεώσει την εικόνα της πόλης, αφού το μάρμαρο είχε παλιώσει και γλιστρούσε πολύ όταν έβρεχε. Παρόλο που ακόμα θα βρείτε τμήματα από τα παλιά μάρμαρα, οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια της Αθήνας εκμοντερνίστηκαν, κάνοντας ολόκληρη την πόλη πιο προσβάσιμη σε όλους, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

11. Η Μεγάλη Βρεταννία είναι το παλαιότερο ξενοδοχείο στην πόλη

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάννια που βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος αποτελούσε τη βασιλική κατοικία το 19ο αιώνα, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως τα γραφεία των Ναζί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής της πόλης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

12. Η Αθήνα αντιπροσωπεύει χιλιάδες αρχιτεκτονικά στυλ

Ως πόλη που χρονολογείται από την αρχαιότητα, η Αθήνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση αρχιτεκτονικής και διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, από Ελληνο-ρωμαϊκό μέχρι Νεοκλασσικό και Μοντέρνο.

αθήνα έξοδος

13. Ο Μαραθώνιος δημιουργήθηκε για τους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Ο Μαραθώνιος είναι μια αναμνηστική τελετή για τον αγώνα του Έλληνα στρατιώτη Φειδιππίδη, ο οποίος έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα για να ανακοινώσει στους Αθηναίους τη νίκη των Ελλήνων εναντίον των Περσών το 490 π.Χ.

14. Η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η ιδέα του τίτλου οφείλεται στη Μελίνα Μερκούρη, τη μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό, ακτιβίστρια και Υπουργό Πολιτισμού, και το Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ.

15. Μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), είναι το πρώτο μουσείο του είδους στη χώρα. Το μουσείο λειτούργησε από το 2000-2003 στο ισόγειο του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ κι έκτοτε έχει κλείσει για ανακαίνιση, αλλά προβλέπεται να ανοίξει σύντομα.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,293LikesΚάντε Like
88,397 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ