Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
21.8 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπη8 απίστευτες πόλεις-φαντάσματα στην Ευρώπη που αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα!

8 απίστευτες πόλεις-φαντάσματα στην Ευρώπη που αποτελούν τουριστικά αξιοθέατα!

Όταν μιλάμε για πόλεις-φαντάσματα, εννοούμε μια εγκαταλελειμμένη πόλη. Πολλές πόλεις μετατρέπονται σε πόλεις-φαντάσματα λόγω κάποιου οικονομικού γεγονότος που προκάλεσε την πλήρη παρακμή τους, άλλες εξαιτίας κάποιας καταστροφής που προκλήθηκε από άνθρωπο ή τη φύση, π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, ή πόλεμοι.

Τέτοιου είδους πόλεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων να είναι πολύ διάσημες. Αυτό συμβαίνει είτε χάρη στην πολύ καλή τους συντήρηση, είτε στην αιτία που προκάλεσε την εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους τους. Εμείς σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τις 8 πιο χαρακτηριστικές πόλεις στην Ευρώπη.

- Advertisement -

Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Το Oradour-sur-Glane ήταν μια μεγάλη πόλη κοντά στη Limoges που καταστράφηκε στις 10 Ιουνίου του 1944 από ένα γερμανικό λόχο όπλων SS. Όλοι οι άνδρες του χωριού μεταφέρθηκαν σε ένα στάβλο όπου και εκτελέστηκαν. Μετά ο στάβλος πυρπολήθηκε, οι γυναίκες και τα παιδιά κλειδώθηκαν σε μια εκκλησία όπου επίσης αποτεφρώθηκαν.

Oradour Γαλλία

Συνολικά 190 άνδρες, 247 γυναίκες και 205 παιδιά πέθαναν. Μετά τον πόλεμο, το χωριό χτίστηκε σε κοντινή περιοχή και το παλιό χωριό κρατήθηκε σαν μνημείο. Επίσης, υπάρχει και μουσείο που περιλαμβάνει αντικείμενα που σώζονται από τα καμμένα κτίρια. Αν θέλετε να δείτε την πόλη-φάντασμα, ο ευκολότερος τρόπος να το κάνετε είναι μέσω της Limoges, που εξυπηρετείται από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Imber, Wiltshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, συνήθως αφήνοντάς τα στους εχθρούς. Αλλά στην περίπτωση του Imber, ο Βρετανικός Στρατός κατέκτησε την πόλη. Δεν έγινε καμία καταστροφή, αφού ο στρατός χρειαζόταν την πόλη για να κάνει άσκηση πολέμου μέσα σε κατοικημένες περιοχές πριν από την απόβαση στη Νορμανδία. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, ο στρατός αποφάσισε να μην αφήσει την πόλη, έτσι η πρώτη πόλη που κατοικήθηκε από τους αρχαίους Βρετανούς μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα.

Imber, Wiltshire

Την περίοδο που ο στρατός κατέλαβε το Imber, υπήρχαν στην πόλη 150 κάτοικοι. Στην ακμή της, η πόλη είχε 450 κατοίκους. Αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι ο στρατός θα επέστρεφε την πόλη, αποκαθιστώντας κάθε ζημιά. Ωστόσο, άλλαξαν γνώμη και μόλις το 1961 ο στρατός κέρδισε τη δίκη. Το Imber είναι ανοιχτό στο κοινό 50 ημέρες το χρόνο: Το Πάσχα και την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς και τον Αύγουστο. Εκτός από την Εκκλησία, οτιδήποτε άλλο έχει καταστραφεί, αλλά η πόλη αποτελεί μουσείο.

Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία

Pyramiden, Svalbard, Νορβηγία

Το Pyramiden είναι ένας εγκαταλελειμμένος ρωσικός οικισμός και ένα τόπος εξόρυξης άνθρακα στο αρχιπέλαγος του Svalbard, στη Νορβηγία. Η πόλη ιδρύθηκε από τη Σουηδία, αλλά αργότερα πωλήθηκε στη Ρωσία. Το 1998 εγκαταλείφθηκε από τους Ρώσους. Η Ρωσία θέλει να ξανανοίξει την πόλη, αλλά μέχρι στιγμής για τουριστικούς λόγους μόνο τα κτίρια ανακαινίζονται. Δεν υπάρχουν περιορισμοί αν θέλει κανείς να επισκεφτεί την πόλη-φάντασμα που είναι προσβάσιμη με σκάφος ή όχημα για χιόνια.

Craco, Ιταλία

Το Craco είναι ένα μεσαιωνικό χωριό στην Basilicata της Matera της Ιταλίας. Είναι μια συνηθισμένη πόλη χτισμένη σε λόφο για λόγους άμυνας. Εξαιτίας των φτωχών γεωργικών συνθηκών, οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη. Αργότερα, από το 1892 μέχρι το 1922 χτυπήθηκε από μια σειρά από σεισμούς και κατολισθήσεις.

Craco, Ιταλία

Το 1963, οι λιγοστοί πια κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο Craco Peschiera και σήμερα το Craco δεν κατοικείται. Μπορείτε να επισκεφτείτε την πόλη-φάντασμα, αλλά όλα καταρρέουν και συνεχίζουν να αποσυντίθενται. Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι του Μπάρι και της Νάπολης.

Πομπηία, Ιταλία

Πομπηία, Ιταλία

Η Πομπηία βρίσκεται στην Καμπανία, πολύ κοντά στη Νάπολη στην Ιταλία. Ίσως είναι η πιο γνωστή πόλη-φάντασμα στην Ευρώπη. Η ομώνυμη ρωμαϊκή πόλη καλύφθηκε από το όρος Βεζούβιος το 79 μ.Χ. όταν εξεράγη προκαλώντας το θάνατο σε 20.000 ανθρώπους. Η τέφρα του ηφαιστείου κάλυψε ολόκληρη την πόλη και σήμερα ο χώρος των ανασκαφών και το υπαίθριο μουσείο αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στην Πομπηία μπορείτε να φτάσετε από τη Νάπολη ή το Σορρέντο.

Τσέρνομπιλ, Ουκρανία

Στις 26 Απριλίου το 1986, ο αντιδραστήρας 4 εξερράγη απελευθερώνοντας εννιά τόνους ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον, μολύνοντας τμήματα της Ουκρανίας, Πολωνίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας. Περίπου 50 άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα, ωστόσο είναι απροσδιόριστος ο αριθμός όσων επηρεάστηκαν από την ακτινοβολία. Μόλις 3 χλμ. από τον αντιδραστήρα βρίσκεται το Πριπγιάτ, μια πόλη που εκκενώθηκε πλήρως μετά το ατύχημα. Είναι γεγονός ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο δεν αποτελεί τις ιδανικές διακοπές κανενός, αλλά κάθε χρόνο αρκετοί περίεργοι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη-φάντασμα για να δουν τα απομεινάρια της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο.

Τσέρνομπιλ, Ουκρανία

Στο Κίεβο υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που διοργανώνουν ημερήσιες εκδρομές προς το σημείο της καταστροφής. Είναι απίστευτο το πόσο κοντά πλησιάζουν οι τουρίστες στον αντιδραστήρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμα περιέχει ραδιενεργό υλικό. Αν λάβετε μέρος σε ένα από τα τουρ που οργανώνονται στο Πριπγιάτ, είναι σίγουρο ότι η εμπειρία θα σας…στοιχειώσει. Εκτός από τον αντιδραστήρα και την πόλη, μπορείτε ακόμα να δείτε τα εγκαταλελειμμένα χωριά που βρίσκονται γύρω από την αποκλεισμένη πόλη.

Διαβάστε ακόμα:Σας παρουσιάζουμε τις πιο όμορφες πολύχρωμες πόλεις στον κόσμο αλλά και εκείνη που έχει τον τίτλο της πιο… άσχημης!

Μπαλεστρίνο, Ιταλία

Το Μπαλεστρίνο αποτελεί μια πολύ περίεργη περίπτωση πόλης-φάντασμα, ειδικά επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς πληροφορίες σχετικά με το μέρος. Η ιστορία του ξεκινά τον 11ο αιώνα, όταν η πόλη ανήκε στο Μοναστήρι του Αγίου Βενέδικτου του San Pietro dei Monti. Στα τέλη του 19ου αιώνα η περιοχή χτυπήθηκε από μια σειρά από σεισμούς, παρόλο που δεν είναι ακόμα σίγουρο το πόσο επηρέασαν την πόλη.

Μπαλεστρίνο, Ιταλία

Η ιστορία δείχνει ότι στην πόλη έγιναν επισκευές περίπου την ίδια περίοδο. Τελικά, το 1953 η πόλη εγκαταλείφθηκε. Οι περίπου 400 εναπομείναντες κάτοικοι μετακόμισαν σε ασφαλέστερη περιοχή προς τα δυτικά, όπου πόλη υπάρχει ακόμα. Ο πιο εύκολος τρόπος να την επισκεφτεί κανείς είναι από τη Γένοβα. Το Μπαλεστρίνο απέχει 70 χιλιόμετρα και προς το παρόν έχει πληθυσμό 575 ατόμων. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την περιοχή είναι να νοικιάσετε αμάξι.

Tyneham, Dorset, Αγγλία

Το Tyneham μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα επειδή η περιοχή έχει απαλλοτριωθεί από την κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη περιήλθε στην κυβέρνηση για να χτίσει ένα τάγμα πυροβολικού. Η πόλη βρίσκεται δίπλα στο Lulworth στο νησί Purbeck, περίπου 12 χλμ. από το Dorchester και είναι προσβάσιμη όταν το στρατιωτικό τάγμα είναι ανοιχτό προς το κοινό.

Tyneham, Dorset, Αγγλία

Η πρόσβαση στην περιοχή γίνεται με τα πόδια είτε μέσω του δρόμου της Νοτιοδυτικής Παραλίας ή από το Κάστρo Lulworth. Όταν επισκεφτείτε το μέρος, συνεχίστε στο επίσημο μονοπάτι και προσέξτε τις προειδοποιητικές πινακίδες. Εκεί υπάρχουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί, δεξαμενές και θωρακισμένα οχήματα. Ο συντομότερος δρόμος να επισκεφτείτε το μέρος είναι από το Dorcester της Αγγλίας. Μπορείτε να βρεθείτε εκεί από το Λονδίνο, με τρένο ή με λεωφορείο.

Γνωρίστε 5 σουρεαλιστικές πόλεις και χωριά βγαλμένα από ταινία φαντασίας!

Καμιά φορά η φύση παίζει… περίεργα παιχνίδια και δίνει σουρεαλιστικούς τόνους σε πόλεις και χωριά, δημιουργώντας ένα θέαμα εξωπραγματικό!

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν αξιοθέατα που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπινο χέρι στις περιπλανήσεις τους, είτε αυτό σημαίνει αρχιτεκτονική κτιρίων και μνημεία, είτε μουσική και φαγητό. Μερικές φορές, όμως, αυτό που έχει το περισσότερο ενδιαφέρον είναι να δούμε το πώς έχει επιδράσει η φύση σε έναν τόπο και πώς τον έχει «σμιλέψει» (κάποιες φορές και με τη βοήθεια του ανθρώπου), έτσι ώστε να έχει τη σημερινή του μορφή. Κι αυτή η μορφή μπορεί να πάρει πολύ… σουρεαλιστικό χαρακτήρα, όπως στις παρακάτω 5 πόλεις και χωριά που μοιάζουν βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας!

Kandovan, Ιράν

Kandovan, Ιράν


Από τον 13ο αιώνα –αν όχι νωρίτερα- οι κάτοικοι αυτού του χωριού έφτιαξαν τα κωνικά σπίτια τους μέσα στα ηφαιστειογενή πετρώματα της περιοχής, τα οποία δημιουργήθηκαν από προηγούμενες εκρήξεις του ηφαιστείου Sahand. Σήμερα, οι κατασκευές αυτές δίνουν στο χωριό την αίσθηση αποικίας… τερμιτών, όσο, όμως κι αν μοιάζουν παράξενες, παρέχουν φυσική δροσιά και ζέστη στους κατοίκους, προστατεύοντάς τους από τη βαρυχειμωνιά και την πολλή ζέστη το καλοκαίρι, αποτελώντας, φυσικά, ένα διαφορετικό θέαμα για τους τουρίστες.

Λίμνη Τιτικάκα, Περού

Λίμνη Τιτικάκα, Περού


Τι οδήγησε τη φυλή των Ούρος να φτιάξουν ολόκληρα νησιά για χωριά τους; Οι Ίνκας. Περίπου τον 13ο αιώνα, οι συχνές επιθέσεις από τους επιθετικούς γείτονές τους, τους Ίνκας, ανάγκασε τους Ούρος να φτιάξουν περίπου 42 νησιά (τα totora)από καλάμια και άλλα φυσικά υλικά, των οποίων τα πυκνά συστήματα ριζών τους δρουν σαν φυσική υποστήριξη. Κάθε νησί μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο σημείο και σήμερα, μερικές εκατοντάδες Ούρος ζουν ακόμη σε αυτά τα νησιά, τα οποία αξιοποιούνται και για τουριστικούς λόγους. Λόγω του ότι τα καλάμια στον πάτο των νησιών σαπίζουν γρήγορα, κάθε μερικούς μήνες προστίθενται καινούργια.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Στοκχόλμη, Σουηδία


Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν τα βασικά αξιοθέατα της Σουηδίας, λίγοι αυτοί που ξέρουν ότι η Στοκχόλμη είναι ένα αρχιπέλαγος που ιδρύθηκε το 1252 και είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά που συνδέονται με 57 γέφυρες. Γι’ αυτό, άλλωστε, ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσει κάποιος την πόλη αυτή είναι από… βάρκα, περνώντας μέσα από ποτάμια, ρυάκια και λιμάνια. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι όλη η πόλη αποτελείται από σχετικά χαμηλά κτίρια κι έχετε μια από τις πιο όμορφες αστικές τοποθεσίες της Ευρώπης. Τα νησιά, τα οποία ποικίλλουν από μεγάλα και κατοικημένα μέχρι μικρές βραχονησίδες, δημιουργήθηκαν από μεγάλους όγκους πάγου που κινήθηκαν στην περιοχή χιλιάδες χρόνια πριν, αφήνοντας πίσω τους τεράστια κομμάτια γρανίτη.

Guadix, Ισπανία

Guadix, Ισπανία


Στα 50 χιλιόμετρα δυτικά της Γρανάδας, βρίσκεται η ισπανική πόλη Gaudix, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν σε υπόγεια σπίτια-σπηλιές στη σκιά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα. Περισσότερα από 2000 τέτοιου είδους σπίτια χτίστηκαν το 16ο αιώνα, όταν οι Moors, φοβούμενοι την καταδίωξη των Χριστιανών εισβολέων κινήθηκαν προς τους λόφους και έφτιαξαν τα σπίτια τους από το μαλακό αμμώδες πέτρωμα. Σήμερα, στα σπίτια αυτά υπάρχει τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, ακόμη και μαρμάρινα πατώματα ή σύνδεση internet κι ενώ οι τοπικές θερμοκρασίες φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, στις σπηλιές διατηρούνται στους 20.

Nordlingen, Γερμανία

Nordlingen, Γερμανία


Το Nordlingen, χτισμένο πάνω σε 72.000 τόνους διαμαντιών, είναι μια πόλη μέσα σε έναν τεράστιο… κρατήρα που δημιουργήθηκε από μετεωρίτη πλάτους 1,5 χιλιομέτρου που προσέκρουσε στη Γη 14,5 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ο πληθυσμός του φτάνει τους 20 χιλιάδες ανθρώπους και ο κρατήρας στον οποίο έχει χτιστεί είναι 25 χιλιόμετρα φαρδύς. Το Nordlingen χρονολογείται πίσω στο 898 και έχει μοναδικό χαρακτήρα, με τις κόκκινες σκεπές, τις γοτθικού τύπου εκκλησίες και το κυκλικό σχήμα του. Τη δεκαετία του ’60 οι επιστήμονες ανακάλυψαν στον κρατήρα ένα είδος πετρώματος που δημιουργείται μόνο από την πίεση που προκαλείται από πτώση μετεωρίτη και τότε ήταν που οι κάτοικοι έμαθαν πώς δημιουργήθηκε ο κρατήρας, καθώς μέχρι τότε πίστευαν ότι προκλήθηκε από ηφαιστειογενή έκρηξη.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,252LikesΚάντε Like
88,395 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ