Ένας Νεπαλέζος σέρπα έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ για 28η φορά κάνοντας ρεκόρ, ολοκληρώνοντας τη δεύτερη ανάβασή του μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, καθώς ο απολογισμός στη φετινή αναρριχητική σεζόν έφτασε τους 11!

Ο 53χρονος Kami Rita Sherpa, έφτασε στην κορυφή των 8.849 μέτρων μέσω της παραδοσιακής διαδρομής της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής, δήλωσε ο τουριστικός αξιωματούχος του Νεπάλ Bigyan Koirala, μετά την 27η ανάβαση του την περασμένη εβδομάδα .

- Advertisement -

«Ο Κάμι Ρίτα κατευθύνεται από την κορυφή», είπε ο Thaneswar Guragai, ο γενικός διευθυντής, της εταιρείας Seven Summit Treks, που λέει ότι η αναρρίχηση είναι πάθος για τους σέρπα.

“Ανέβηκε με άλλους μαζί, αλλά περιμένουμε λεπτομέρειες.”
Ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Έβερεστ το 1994 και το έκανε σχεδόν κάθε χρόνο έκτοτε, εκτός από τρία χρόνια που οι αρχές έκλεισαν το βουνό για διάφορους λόγους.

«Ανέπτυξε ένα βαθύ πάθος για την αναρρίχηση από νεαρή ηλικία και σκαρφαλώνει στα βουνά για πάνω από δύο δεκαετίες», δήλωσε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Έβερεστ ορειβάτης

Ένας άλλος ορειβάτης σέρπα ανέβηκε στο Έβερεστ για 27η φορά αυτή την εβδομάδα, με τις περισσότερες κορυφές μετά τον Κάμι Ρίτα.

Ο Βρετανός ορειβάτης Kenton Cool την περασμένη εβδομάδα ανέβηκε στο Έβερεστ για 17η φορά, τη μεγαλύτερη για ξένο αναρριχητή.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι που παρουσιάζει το βουνό για πολλούς ορειβάτες αντικατοπτρίστηκαν σε δύο ακόμη θανάτους στο Έβερεστ το Σαββατοκύριακο που ανέβασαν τον απολογισμό στους 11 από τον Απρίλιο.

Ο ένας ήταν ένας Νεπαλέζος σέρπα, που εργαζόταν για να καθαρίσει το βουνό, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα, ανέφερε ο στρατός του Νεπάλ σε δήλωση. Ο εξοπλισμός και άλλα αντικείμενα που αφήνουν οι αναρριχητικές αποστολές μπορούν να σκουπίσουν το βουνό για δεκαετίες.

Ένας Αυστραλός μηχανικός πέθανε κατά την κάθοδο από την κορυφή την Παρασκευή στη ζώνη θανάτου πάνω από τα 26.000 πόδια, η οποία είναι διαβόητη για τον αραιό αέρα που μπορεί να προκαλέσει ξαφνικές κρίσεις ασθένειας σε μεγάλο υψόμετρο.
Ο Τζέισον Κένισον, 40 ετών, πιθανότατα πέθανε λόγω αδυναμίας στην περιοχή μεταξύ της κορυφής και του τελευταίου στρατοπέδου, είπε ο Ανγκ Τσερινγκ Σέρπα, της Asian Trekking Co.

«Τον παρέσυραν ορειβάτες σέρπα, αλλά κατέρρευσε αφού έφτασε στην περιοχή του Balcony», είπε.

Οι ισχυροί άνεμοι ματαίωσαν τις προσπάθειες μεταφοράς περισσότερων δοχείων οξυγόνου για τον Κένισον από την τελευταία κατασκήνωση, δήλωσαν αξιωματούχοι της πεζοπορίας.

«Ήταν ακριβώς στην κορυφή του κόσμου, κυριολεκτικά, στην κορυφή του κόσμου και αυτό ήθελε να πετύχει και το πέτυχε», είπε η μητέρα του Kennison, Gill, σε συνέντευξη Τύπου στη γενέτειρά του, τη Mallala, περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας.

«Στην κατάβαση είναι όταν αρρώστησε ξαφνικά και τότε πέθανε», πρόσθεσε ο αδελφός του, Άντριαν.

Ο απολογισμός των 11 περιλαμβάνει τρεις σέρπα που πέθαναν τον Απρίλιο σε πτώση σε άκρο στο κάτω μέρος του βουνού, ενώ άλλοι πέθαναν από ασθένεια, αδυναμία και διάφορες αιτίες, πρόσθεσαν.

Δύο ορειβάτες, ένας από τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, αγνοούνται τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγή: cnn.com

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ