Mπορεί η ναυτική πολιτεία της Φωκίδας να είναι ιδανικός προορισµός παντός καιρού για τους weekenders, αλλά τι θα λέγατε να το γνωρίσετε σε ρυθµούς καρναβαλιού; θα µε θυµηθείτε!

Ταξίδι: Τίτη Βελοπούλου ([email protected]), Κείμενο: Γιώργος Λ. Παπαχατζής ([email protected])

Νιώθω τη θαλασσινή αύρα του ακόµα και από το µισοκατεβασµένο παράθυρο του αυτοκινήτου λίγο προτού προσπεράσω την Ιτέα και παρκάρω για να αφεθώ στη νησιώτικη µαγεία του. Tο Γαλαξίδι δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς των weekenders και µάλιστα κάθε εποχή του χρόνου. Εµείς όµως µάθαµε ότι έρχεται στο peak του το τριήµερο της Καθαράς Δευτέρας, γιατί τότε έχει την τιµητική του ένα περίεργο έθιµο, τα αλευροµουτζουρώµατα!

Για την ακρίβεια οι εκδηλώσεις και εδώ ξεκινούν το πρώτο Σαββατοκύριακο των αποκριών µε φωτιές να ανάβουν σε όλη την πόλη και χορό µε γαϊτανάκι να στήνεται γύρω από αυτές. Το αποκορύφωµά τους όµως έρχεται το µεσηµέρι της Καθαράς Δευτέρας µε µια άκρως διασκεδαστική αλευροµαχία, που απολαµβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες στα σοκάκια, χωρισµένοι σε οµάδες, µε βαµµένα πρόσωπα και ντυµένοι µε παλιά ρούχα, η οποία καταλήγει µε τους µεν να εκτοξεύουν αλύπητα στους δε σακούλες µε φούµο και χρωµατιστό αλεύρι! Τον επίλογο σε αυτή την πρωτόγνωρη εµπειρία γράφουν τα κουλουµάκια, τα γλέντια δηλαδή που στήνονται στα cafés και τα bars της πόλης όπου όλοι γίνονται µια µεγάλη παρέα διασκεδάζοντας µέχρι το πρωί!

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Αν σας αρέσει το περπάτηµα, τότε αυτό το sport θα το λατρέψετε εδώ. Ένας περίπατος από τα δύο φυσικά λιµάνια, την Αγορά, όπου βρίσκεται η πλατεία του Νικόλαου Μάµα και τον Χηρόλακα µέχρι την περαντζάδα στα σοκάκια µε τα επιβλητικά καπετανόσπιτα το Γαλαξίδι ξαφνιάζει τους πάντες µε τη νησιώτικη ατµόσφαιρά του! Must, επίσης, είναι και µια στάση στα πολυσύχναστα στέκια του, από τις ψαροταβέρνες µέχρι τα cafés. Αν θέλετε να γνωρίσετε την πλούσια ναυτική ιστορία της πόλης, τότε πραγµατικά αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου, στο οποίο εκτίθενται σπάνια ναυτικά ευρήµατα που το καθιστούν ένα από τα σηµαντικότερα στο είδος του. Eισ. €3, ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 08:00-15:00 (Μουσείου & Σπύρου Νιάρχου-περιοχή Αγ. Παρασκευής, τηλ. 22650 41795, www.galaxidimuseum.gr). Μια αντιπροσωπευτική «γεύση» παράδοσης στην καρδιά της πόλης θα πάρετε στο Λαογραφικό Μουσείο (από φέτος µάλιστα θα είναι πλήρως ανακαινισµένο) θαυµάζοντας ιδιαίτερα αντικείµενα λαϊκής τέχνης. Εισ. δωρεάν (επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης, κιν. 6977 946100).

Η πόλη, ειδικά αυτές τις ηµέρες, πάλλεται από κόσµο και ενέργεια, ωστόσο αν νιώσετε ότι έχετε ανάγκη από ένα διάλειµµα γαλήνης και περισυλλογής, τότε κάντε το πέρασµά σας από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τη µητρόπολη. Το ξυλόγλυπτο τέµπλο στο εσωτερικό του µε εικόνες από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη θα σας εντυπωσιάσει. Εξίσου γνωστός και ο Ναός της Αγίας Παρασκευής µε τον πολυφωτογραφηµένο ζωδιακό κύκλο-ηλιοτρόπιο. Αυτή που αποκλείεται να µη στρέψει πάνω της το βλέµµα σας είναι η Σπηλιά του Γαλαξιδίου, στην κεντρική πλατεία Μάµα, µε την ιδιότυπη θολωτή στέγη, η οποία µάλιστα λόγω της ιδανικής της θερµοκρασίας το 1940 αποτέλεσε κοινοτικό ψυγείο! Καιρού και χρόνου επιτρέποντος επιβάλλεται µια ροµαντική βαρκάδα στα γύρω νησάκια, όπως του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Αντρέα, ή η βόλτα οδικώς (µόλις 20’ δυτικά από το Γαλαξίδι) στο παραλιακό χωριουδάκι των Αγίων Πάντων µε την υπέροχη παραλία, τις ψαροταβέρνες και τις ψησταριές του. Και επειδή άλλο νόηµα έχει να βλέπεις και άλλο να συµµετέχεις… φυσικά δεν θα αµελήσετε να κάνετε και εσείς το δεύτερο, παίρνοντας µέρος στα αλευροµουτζουρώµατα! Οπλιστείτε µε υποµονή, πάρτε µαζί σας παλιά ρούχα και πετσέτες –αλεύρι, χρώµατα, µάσκες κ.λπ. θα βρείτε στην πόλη– και ξεχυθείτε µαζί µε τους Γαλαξιδιώτες σε ανελέητο αλευροπόλεµο και έπειτα στο µέχρι πρωίας γλέντι που ακολουθεί µε τα κουλουµάκια!

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Στο Art Hotel Archontiko στην καρδιά του Γαλαξιδίου, το οποίο εγγυάται µια άνετη φιλοξενία σε 8 δωµάτια, το καθένα µε δική του ονοµασία και διακόσµηση και απεριόριστη θέα στη θάλασσα. Από €85 (Πάροδος 80 Ελευθερίας, τηλ. 22650 42292, www.archontikoarthotel.gr). Στις καλύτερες προτάσεις διαµονής συγκαταλέγεται το Boutique Suites Epavlis, µε ιδιαίτερα δωµάτια, πρωινό µε χειροποίητα εδέσµατα και parking. Aπό €65 (Πάροδος 44, τηλ. 22650 41700, www.epavlishotels.gr). Αξέχαστη διαµονή σάς επιφυλάσσει ο Γανυµήδης µε δωµάτια, σουίτες και studios διακοσµηµένα µε χαρούµενα χρώµατα και αντίκες. Από €60 (Νικολάου Γουργουρή 20, τηλ. 22650 41328, www.ganimede.gr).

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ & ΚΑΦΕ 
Δεν γίνεται να µην πάρετε µια γεύση ψαροφαγίας που τιµάται δεόντως στις τοπικές ταβέρνες. Από τις καλύτερες Το Μπάρκο της Μαρίτσας όπου στην πέτρινη σάλα της οι πιστοί θαµώνες απολαµβάνουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και πληθωρικές µακαρονάδες µε θαλασσινά (τηλ. 22650 41059). Ακόµα µια best αξία είναι ο Σκελετόβραχος, µια παλιά παραδοσιακή ταβέρνα µε πιστούς πελάτες που καταφτάνουν για να γευτούν ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ από σούπα κακαβιά µέχρι ό,τι άλλο επιφυλάσσει µια φρέσκια ψαριά ηµέρας (τηλ. 22650 41303). Οι λάτρεις του καλού φαγητού αξίζει να δοκιµάσουν τις νοστιµιές στον Ζυγό µε την προσεγµένη παραδοσιακή σάλα του. Must taste το χοιρινό κότσι (τηλ. 22650 301071). Το παλαιό ελαιοτριβείο του 1800 µετατράπηκε σε ένα art café-µεζεδοπωλείο, που ξεχωρίζει για τη µόνιµη έκθεση µε έργα του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου και ιδιοκτήτη του Γεωργίου Μηνά (τηλ. 22650 41781). Η χαλάρωση µε µια κούπα αχνιστό καφέ πάνε αγκαζέ… στον Υδροχόο, το κουκλίστικο καφενεδάκι πάνω στο λιµάνι στεγασµένο σε ένα πετρόκτιστο αρχοντικό (τηλ. 22650 42400), στο café-bar Κιόσκι (κιν. 6979 978455) αλλά και στο ιστορικό Καφενείο του Θεµιστοκλή από το 1835, που θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές! (τηλ. 22650 41315).

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Από Αθήνα οδικώς µέσω Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαµίας (έξοδος Κάστρο). Προσπεράστε τη Λιβαδειά, συνεχίστε µε κατεύθυνση την Αντίκυρα και το Δίστοµο ή περάστε µέσα από Αράχωβα, Δελφούς και Ιτέα (214 χλµ. , περ. 3 ώρες).

Πηγή: Icons Travellers, Φεβρουάριος 207

Διαβάστε ακόμα περισσότερες προτάσεις για τις Απόκριες και μοναδικές ιδέες για ταξίδι στο τεύχος που κυκλοφορεί!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ