Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
21.4 C
Athens
ΑρχικήTravelΑδημοσίευτες φωτογραφίες μιας Κούβας που δεν υπάρχει πια

Αδημοσίευτες φωτογραφίες μιας Κούβας που δεν υπάρχει πια

Μια πολύπλοκη, όμορφη εικόνα της καθημερινής ζωής, στα σκληρά χρόνια της Ειδικής Περιόδου.

Η Tria Giovan ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Κούβα το 1990. Τα επόμενα έξι χρόνια επέστρεψε 12 φορές και στο καινούριο της λεύκωμα με τίτλο Tria Giovan:The Cuba Archive, υπάρχουν 120 φωτογραφίες από τις 25.000 που τράβηξε συνολικά. Αν και η Giovan είχε κυκλοφορήσει μια συλλογή φωτογραφιών της Κούβας το 1996 (CubaThe Elusive Island), πολλές φωτογραφίες της δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο νέο λεύκωμα. Είναι ένα καινούριο παράθυρο σε μια Κούβα που δεν υπάρχει πια.

- Advertisement -
Ποδήλατο που περιμένει, Μπουέρος, 1992

Οι 10 πιο συγκλονιστικοί καταρράκτες του πλανήτη

Η Giovan μεγάλωσε στις Παρθένες Νήσους. Όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά τους γείτονές της στην Καραϊβική, η Κούβα και ο υπόλοιπος κόσμος βρισκόταν σε μεταβατική φάση. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είχε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στα κομμουνιστικά κράτη που συμμετείχαν στο Comecon (Council for Mutual Economic Assistance – Συμβούλιο για την Αμοιβαία Οικονομική Βοήθεια). Οι ξένες επενδύσεις και οι ξένοι πόροι πάγωσαν, αφήνοντας την Κούβα με τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και πολλά άλλα.

Ντόμινο, Σαντιάγο ντε Κούβα, 1992

Παγωτό, Αβάνα, Κούβα, 1994

Αυτή η δεκαετία οικονομικής κρίσης, γνωστή ως Ειδική Περίοδος, προκάλεσε ραγδαίες οικονομικές και πολιτισμικές αλλαγές στην Κούβα. Χωρίς πρόσβαση στο πετρέλαιο των Σοβιετικών, οι μετακινήσεις στην Κούβα και οι αγροτικές βιομηχανίες είχαν σοβαρά προβλήματα. Γίνονταν διακοπές ηλεκτρικού και η πείνα δεν ήταν άγνωστη. Η Ειδική Περίοδος έκανε την Κούβα να αναπτύξει νέους μεθόδους βιώσιμης γεωργίας και συστήματα μαζικής μεταφοράς.

Σαλόνι ομορφιάς στο Βεντάντο, 1993

Όπλο-κιθάρα, Λας Τούνας, 1993

Η Giovan αιχμαλώτισε την εικόνα της χώρας τα πιο σκληρά χρόνια της Ειδικής Περιόδου, όμως, παρ’ όλο που οι φωτογραφίες της τραβήχτηκαν σε μια εποχή μετάβασης, πείνας και διαμάχης, απεικονίζουν μια πιο πολύπλοκη, όμορφη εικόνα της καθημερινής ζωής. Φωτογράφισε το νησί σε πλούσιους, ζεστούς τόνους – μπλε, πράσινους, ροζ παστέλ με χρυσή λάμψη. Εικόνες από βιτρίνες καταστημάτων και εσωτερικούς χώρους που φέρνουν στον νου την ευαισθησία του William Eggleston απέναντι στην ομορφιά του καθημερινού.

Κινηματογραφικές αφίσες, Αβάνα, 1993

Fantasias Cueto, 1992

Οι πιο ιδιαίτερες φωτογραφίες απεικονίζουν ανθρώπους της Κούβας: ξαπλωμένους στην παραλία, στην παιδική χαρά, στο κομμωτήριο, να βαδίζουν σε φαρδείς δρόμους λουσμένους στο φως του ήλιου, να ατενίζουν τα κύματα να σκάνε στα βράχια. Η καταγραφή της Giovan είναι ποιητική και ζωντανή.

 πηγή: vice.com

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,270LikesΚάντε Like
88,459 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ