Καβάλα

Μπορεί να έχει μπει για τα καλά το φθινόπωρο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να οργανώνουμε αποδράσεις σε όμορφους ελληνικούς προορισμούς. Η Καβάλα είναι ένας all time classic προορισμός που τα έχει όλα: καλό φαγητό, διασκέδαση, πολύ ωραία για βόλτες, ζεστούς ανθρώπους και πολλά ακόμα. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που επισκέπτονται την πόλη της Μακεδονίας για επαγγελματικούς λόγους αλλά και αναψυχή!

Όσα πρέπει να δείτε και ότι πρέπει να κάνετε στην Καβάλα θα τα δείτε εδώ

Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αναζήτηση για να δούμε πόσο κοστίζει να πετάξουμε από την Αθήνα για την Καβάλα με την Aegean Airlines τον επόμενο μήνα τον Νοέμβριο.

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης είναι πολύ θετικά καθώς με ενδεικτικές ημερομηνίες περί τα μέσα Νοεμβρίου βρήκαμε απευθείας πτήση Αθήνα – Καβάλα με επιστροφή με σύνολο €74,57!

Δείτε τις τιμές αναλυτικά στους πίνακες:

Aegean Αθήνα - Καβάλα
Aegean Καβάλα - Αθήνα

Το 5 αστέρων ξενοδοχείο Imaret στην Καβάλα, είναι σαν να βγήκε από το λυχνάρι του Αλαντίν!

Περπατώντας στη Θεοδώρου Πουλίδου συναντά κανείς το Ιμαρέτ. Ένα τεράστιο οικοδόμημα το οποίο χτίστηκε το 1817 από το Μεχμέτ Αλή Πασά. Γεννημένος στην Καβάλα το 1769 κατέλαβε το 1805 το αξίωμα του Βαλή (αντιβασιλιά) της Αιγύπτου και δεν ξέχασε ποτέ την αγαπημένη του γενέτειρα. Έτσι, έχτισε σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης (στο λόφο της Παναγίας) ένα ιεροδιδασκαλείο, το Ιμαρέτ, έκτασης 4.500τ.μ.

Imaret Καβάλα

Το Ιμαρέτ φιλοξενούσε εσωτερικούς μαθητές και διέθετε πλήθος δωματίων, ένα τζαμί, δύο «μεντρεσέδες» (μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία) για τη διδασκαλία διαφόρων επιστημών π.χ. Θεολογίας, Νομικής, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Μαθηματικών, Αραβικής γλώσσας και Ποίησης, ένα «μεκτέμπ» (πρωτοβάθμιο σχολείο), κουζίνες, αποθήκες και εσωτερικές αυλές. Εκτός από τη δωρεάν εκπαίδευση και τη διδασκαλία του κορανίου στο Ιμαρέτ, προσφερόταν και ζεστή σούπα σε όσους την είχαν ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Άλλωστε και η κυριολεκτική μετάφραση της λέξης Ιμαρέτ σημαίνει «κουζίνα για σούπες».

Imaret εστιατόριο

Το Ιμαρέτ υπήρξε θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο μεγάλης ακτινοβολίας που λειτούργησε όλο το 19ο αιώνα, μέχρι τις αρχές του 20ου. Από το 1902 έπαψε να λειτουργεί ως ιεροδιδασκαλείο και υπήρξε φιλανθρωπικό ίδρυμα ως το 1923, όπου βρήκαν καταφύγιο χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν την εποχή εκείνη από την Μικρά Ασία. Το 1954 το Ιμαρέτ χαρακτηρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως διατηρητέο μνημείο. Αργότερα, στη σκιά της ιστορίας του, το Ιμαρέτ  έγινε μπαρ, ντίσκο, ταβέρνα και καφενείο.

Imaret Hotel

Στη συνέχεια η Αιγυπτιακή κυβέρνηση (το ακίνητο ανήκει στην Αίγυπτο) το παραχώρησε σε ιδιωτική εταιρία, η οποία  ανέλαβε την αποκατάσταση του κτιρίου και μετά από τέσσερα χρόνια (2001-2004) έργων αποκατάστασης που εκτελέστηκαν από ειδικούς, το οικοδόμημα ανακαινίστηκε πλήρως αποκαλύπτοντας όχι μόνο το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό κάλλος, αλλά και το πνεύμα και την ατμόσφαιρα ενός χώρου εκπαίδευσης και φιλοξενίας.

Imaret δωμάτιο

Από τότε έως και σήμερα, λοιπόν, αυτό το κομψοτέχνημα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας και μάλιστα αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που λειτουργεί σε έναν ιστορικό χώρο.

Imaret διάδρομος

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ