«Με το στρατιωτικό πραξικόπημα τερματίστηκε πριν από 50 χρόνια η βασιλική δυναστεία στην Ελλάδα. Έκτοτε η (πρώην) βασιλική κατοικία ερημώνει».

«Ένας άνδρας θέλει τώρα να διασώσει το κτίριο» γράφει η γερμανική SZ αναφερόμενη στο κτήμα του Τατοΐου.

- Advertisement -

Η γερμανική εφημερίδα ανατρέχει στα ιστορικά γεγονότα του 1967 και την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, «από το ανάκτορό του στο Τατόι, συνεργάστηκε τελικά με τη δικτατορία». Και σημειώνει: «Οι περισσότεροι Έλληνες δεν του το συγχώρεσαν ποτέ ούτε και το ξέχασαν».

Υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να βγάζεις ποτέ τα παπούτσια σου στο αεροπλάνο

Η συντάκτρια του άρθρου συνομιλεί με την Ελληνίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα που ζει από το 1967 στη Γερμανία, Ελένη Τορόση, η οποία, ούσα τότε μόλις 20 ετών, εκθέτει τις μαρτυρίες της από εκείνη την εποχή.

Το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» αναδεικνύει τα Λευκά Ορη

Όπως λέει, στο Τατόι, στα παλαιά θερινά ανάκτορα, δεν έχει πάει ποτέ, ήθελε όμως πάντα να τα επισκεφθεί.

Η συντάκτρια συνομιλεί επίσης με τον κ. Βασίλη Κουτσαβλή, Πρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου, που έχει ως αποστολή την προστασία και πολιτιστική ανάδειξη των πρώην βασιλικών ανακτόρων, τα οποία εδώ και 50 χρόνια «κοιμούνται τον ύπνο της Ωραίας Κοιμωμένης».

Βόμβα: Νέα διόδια εντός Αττικής

Το Σωματείο, επισημαίνει η Schlötzer, έχει πετύχει με τη δράση του να κάνει γνωστό το Κτήμα του Τατοΐου και να συμβάλει στην αύξηση των επισκεπτών του. (…) Επίσης σημειώνει το δημοσίευμα: «Την ιδέα να βγάλει χρήματα από το Τατόι την είχε και το ελληνικό κράτος», επισημαίνοντας ότι το 2012 τα ανάκτορα μπήκαν στη λίστα κρατικής ιδιοκτησίας προς ιδιωτικοποίηση. Έγινε παρουσίαση του προς πώληση κτίσματος στο Λονδίνο, όμως δε βρέθηκαν επενδυτές, επειδή, όπως υποστηρίζει ο κ. Κουτσαβλής, οι ενδιαφερόμενοι τρομοκρατήθηκαν, όταν έμαθαν ότι εκπλέκονταν από ελληνικής πλευράς πέντε υπουργεία και επτά υπηρεσίες.

Από το 2016, σημειώνει το δημοσίευμα, υπάρχει σχέδιο του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού να γίνουν τα πρώην θερινά ανάκτορα μουσείο.
Το κτίριο έχει στο μεταξύ πέσει πολλές φορές θύμα βανδαλισμού.
Το 1993 η κυβέρνηση είχε επιτρέψει στον Κωνσταντίνο, που ζούσε στο Λονδίνο, να πάρει προσωπικά ενθύμια από το Τατόι. Εκείνος γέμισε πολλά φορτηγά container και μετέφερε τα αντικείμενα στο Λονδίνο. Εξ αυτών πολλά δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Christie’s και απέφεραν περίπου έντεκα εκατομμύρια ευρώ.

Για τα σχέδια της κυβέρνησης να γίνει το κτίριο μουσείο η κυβέρνηση και «οι Φίλοι του Κτήματος» συμφωνούν στην κεντρική ιδέα, όχι όμως και στα υπόλοιπα: η κυβέρνηση επιθυμεί να δημιουργηθούν ταβέρνες, καφετέριες κι ένα συνεδριακό κέντρο, λέει ο κ. Κουτσαβλής.
Όμως, όπως υποστηρίζει, «έχουμε ήδη αρκετά συνεδριακά κέντρα, όπως για παράδειγμα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004».

Οι Φίλοι του Κτήματος, απ’ την άλλη, προτιμούν μία ηπιότερη εκμετάλλευση και ζητούν, μεταξύ άλλων, να εκτεθούν οι παλαιές βασιλικές άμαξες και τα αυτοκίνητα.

Πηγή:  iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ