Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
31.7 C
Athens
ΑρχικήΚόσμοςΑυτά είναι τα δέκα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της γης (pics)

Αυτά είναι τα δέκα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια της γης (pics)

Τα ηφαίστεια είναι συναρπαστικά λόγω της ομορφιάς τους, αλλά και τρομακτικά, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές. Παρά το γεγονός ότι σπάνια γίνονται εκρήξεις και και συνήθως οι  επιστήμονες καταφέρνουν να τις θέσουν υπό έλεγχο, εξακολουθούν να είναι μια τεράστια πηγή κινδύνου για τους ανθρώπους που ζουν κοντά τους.

 Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε μια λίστα με τα δέκα πιο ενεργά ηφαίστεια στη Γη.

Μάουνα Λόα – Χαβάη

1Mauna Loa

- Advertisement -

Πρόκειται για ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης και το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Μάουνα Λόα συνέβη από τις 24 Μαρτίου 1984 μέχρι την 15η Απριλίου 1984. Δεν υπάρχουν πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου που να προκάλεσαν θανάτους, αλλά οι εκρήξεις το 1926 και το 1950 κατέστρεψαν χωριά και το Χίλο.

Ο εντυπωσιακός «καταρράκτης της φωτιάς» στο Yosemite National Park

Τάαλ – Φιλιππίνες

Taal Volcano

 

Το Τάαλ βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της νήσου Λουζόν, περίπου πενήντα χιλιόμετρα νότια της Μανίλα. Το Τάαλ είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων, με 33 εκρήξεις να έχουν καταγραφεί από το 1572 μέχρι σήμερα, η πιο πρόσφατη το 1977

Κίνα: Κουανζού, «το πρώτο λιμάνι της Ανατολής»

Νιραγκόνγκο – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Nyiragongo

Είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Αφρική. Ο κρατήρας του Νιραγκόνκγο έχει πλάτος περίπου 2 χιλιομέτρων και συνήθως εμπεριέχει μία λίμνη λάβας. Το μέγιστο υψόμετρο της καταγράφηκε στα 3.250 μέτρα, πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου του 1977, όταν το βάθος της έφτανε τα 600 μέτρα. Το Νιραγκόνγκο και το γειτονικό του ηφαίστειο Νιαμουραγκίρα είναι υπεύθυνα για το 40% των ιστορικών ηφαιστειακών εκρήξεων στην Αφρική.

 

Μεράπι – Ινδονησία

Mount Merapi

 

Πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ινδονησία. Βρίσκεται πολύ κοντά στη πόλη Γιογκιακάρτα και χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις πλαγιές του. Εκρήχνειται τακτικά από το 1548, περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.

Το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου 2010 το όρος Μεράπι εξήλθε λάβα από τις νότιες και νοτιοανατολικές πλαγιές του. Η έκρηξη του 2010 προκάλεσε 353 νεκρούς. Το ηφαίστειο είναι τώρα 2.930 μέτρα ψηλό, 38 μέτρα χαμηλότερα από ό,τι πριν από τις εκρήξεις του 2010.

 Ηφαίστειο Γαλέρας- Κολομβία

Galeras

 

Πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο της Κολομβίας. Βρίσκεται νότια της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν συνηθίσει στους συναγερμούς και αρνούνται να εκκενώσουν τις εστίες τους ακόμα κι αν διαταχθούν από τις τοπικές αρχές.

Το 1993, από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων ετών στο ηφαίστειο Γαλέρας είχε στοιχίσει τη ζωή 10 ανθρώπων.

Lindisfarne: Το «ιερό νησί», που εμφανίζεται όταν πέφτει η παλίρροια (Vid)

Σακουρατζίμα – Ιαπώνια

Sakurajima

Είναι ενεργό ηφαίστειο και πρώην νησί στο νομαρχιακό διαμέρισμα της Καγκοσίμα, Κιούσου, στην νότια Ιαπωνία. Η παρακολούθηση του ηφαιστείου και η πρόβλεψη μεγάλων εκρήξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, καθώς απέχει οχτώ χιλιόμετρα από την Καγκοσίμα, μια πόλη με περίπου 700.000 κατοίκους.

Το Σακουρατζίμα είναι μέρος του εθνικού πάρκου Κιρισίμα-Γιάκου και οι ροές λάβας του είναι τουριστικό αξιοθέατο. Η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο περιλαμβάνει αρκετές θερμές πηγές.

Ποποκατέπετλ – Μεξικό

Popocatepetl

 

Με ύψος 5.426 μέτρα είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Μεξικού μετά το πίκο ντε Ορισάμπα, το οποίο έχει ύψος 5.636 μέτρα.Το Ποποκατέπετλ βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά από την Πόλη του Μεξικού, από την οποία είναι ορατό ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στο Μεξικό, αφού έχει εκραγεί 15 φορές από το 1519. Το ηφαίστειο ήταν ανενεργό για σχεδόν μισό αιώνα, αλλά το 1991 η ηφαιστειακή δραστηριότητα αυξήθηκε και από το 1993 καπνός βγαίνει μέσα από το ηφαίστειο σχεδόν καθημερινά. Το 1994 και το 2000 οι περιοχές γύρω από το ηφαίστειο εκκενώθηκαν. Η έκρηξη του 2000 ήταν η ισχυρότερη των τελευταίων 1.200 ετών.

Βεζούβιος– Ιταλία

Mount Vesuvius

Ο Βεζούβιο βρίσκεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά της Νάπολης και σε μικρή απόσταση από την ακτή. Είναι το μόνο ηφαίστειο στην ηπειρωτική Ευρώπη στο οποίο έχει γίνει έκρηξη τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στη λάβα τις τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ. Άλλες μεγάλες εκρήξεις καταγράφηκαν το 1794, το 1872 και το 1906, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και θανάτους πολλών ανθρώπων.

Καλδέρα Γελοουστόουν – Η.Π.Α

Yellowstone

Πρόκειται για ένα ενεργό υπερ-ηφαίστειο στο εθνικό πάρκο Γελοουστόουν στο Γουαϊόμινγκ. Το έδαφος στην ηφαιστειακή καλντέρα που εκτείνεται σε απόσταση 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων υψώνεται προς τον ουρανό με ρυθμό τουλάχιστον 7,62 εκατοστών τον χρόνο, δηλαδή τριπλάσιο απ΄ ότι έχει παρατηρηθεί έως σήμερα στη γη.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,292LikesΚάντε Like
88,382 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ