Νέα πτήση Βόλος Τελ Αβίβ

Ο Αμερικανός πιλότος και συγκυβερνήτης στην πτήση κατηγορείται ότι απειλούσε να πυροβολήσει τον κυβερνήτη. Ο συγκυβερνήτης ήταν ένας ομοσπονδιακός αξιωματικός της πτήσης που είχε εξουσιοδότηση να φέρει όπλο στο αεροσκάφος.

- Advertisement -

Ένας πιλότος των ΗΠΑ – που πιστεύεται ότι ήταν πρώην υπάλληλος της Delta Air Lines – κατηγορήθηκε ότι απείλησε ότι θα πυροβολήσει τον κυβερνήτη, εάν μια πτήση εκτραπεί λόγω έκτακτης ιατρικής ανάγκης επιβατών.
Ο πιλότος είχε εξουσιοδότηση να φέρει όπλο στο αεροσκάφος μέσω του Ομοσπονδιακού Προγράμματος Αξιωματικών Καταστρώματος Πτήσεων της TSA.
Το FBI και η FAA ερευνούν το περιστατικό, το οποίο εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση της ψυχικής υγείας των πιλότων.


Ένας πρώην πιλότος της Delta Air Lines κατηγορήθηκε επειδή απείλησε να πυροβολήσει τον κυβερνήτη που εκτελούσε πτήση εσωτερικού των ΗΠΑ . Ο Jonathan J. Dunn, στο καθήκον του πρώτου αξιωματικού κατά τη διάρκεια του περιστατικού πέρυσι, είπε στον καπετάνιο ότι θα τον πυροβολούσε εάν η πτήση εκτραπεί λόγω επείγουσας ιατρικής ανάγκης επιβατών.

Ο πιλότος απειλεί να πυροβολήσει τον κυβερνήτη λόγω εκτροπής

Όπως αναφέρθηκε από το CBS News, ο Dunn εργαζόταν ως πρώτος αξιωματικός σε μια εμπορική πτήση στις 22 Αυγούστου 2022 – που πιστεύεται ότι ήταν πτήση της Delta Air Lines – μαζί με τον κυβερνήτη, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό. Ως αποτέλεσμα ενός “ιατρικού συμβάντος επιβατών”, ο πιλότος σκέφτηκε να εκτρέψει την πτήση, όπως είναι κοινή διαδικασία κατά τη διάρκεια επειγόντων περιστατικών στο αεροσκάφος.

Ωστόσο, ο Dunn διαφώνησε με την πρόταση του κυβερνήτη και απείλησε να τον πυροβολήσει «πολλές φορές» εάν η πτήση εκτραπεί. Το γραφείο του γενικού επιθεωρητή του Τμήματος Μεταφορών ανέφερε σε email:

“Μετά από μια διαφωνία σχετικά με μια πιθανή εκτροπή πτήσης λόγω ιατρικού συμβάντος επιβατών, ο Νταν είπε στον κυβερνήτη ότι θα πυροβολούσε πολλές φορές εάν εκτρέψει την πτήση.”

Ένα δικαστήριο στη Γιούτα εξέδωσε κατηγορητήριο εναντίον του Dunn στις 18 Οκτωβρίου και τον κατηγόρησε για παρέμβαση σε πλήρωμα πτήσης. Πρόκειται για μια σοβαρή κατηγορία κακουργήματος που μπορεί να οδηγήσει σε έως και 20 χρόνια φυλάκιση ή/και βαρύ πρόστιμο – ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθεί επικίνδυνο όπλο, η μέγιστη ποινή μπορεί να είναι ισόβια κάθειρξη.

Ενώ το κατηγορητήριο αμελούσε να κατονομάσει την αεροπορική εταιρεία ή τη διαδρομή στην οποία συνέβη αυτό, ένας εκπρόσωπος της Delta είπε στο CBS News ότι ο Dunn είχε εργαστεί για την αεροπορική εταιρεία ως πιλότος τότε.

Εξουσιοδοτημένος να φέρει όπλο

Το ανησυχητικό μέρος αυτής της ιστορίας είναι ότι ο Dunn εξουσιοδοτήθηκε να φέρει ένα όπλο στο αεροπλάνο στο πλαίσιο του προγράμματος Federal Flight Deck Officer της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών ( TSA ), σχεδιασμένο για την προστασία των αμερικανικών αεροσκαφών από αεροπειρατείες. Ως Federal Flight Deck Officer (FFDO), ο Dunn θα είχε ολοκληρώσει ειδική εκπαίδευση και θα έφερε πυροβόλο όπλο που είχε εκδοθεί από την TSA.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Dunn ” επιτέθηκε και εκφόβισε μέλος του πληρώματος ενός αεροσκάφους…και χρησιμοποίησε ένα επικίνδυνο όπλο για να το κάνει αυτό”. Η Delta και οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει περαιτέρω καθώς η ποινική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το FBI και η FAA ερευνούν

Το γραφείο του γενικού επιθεωρητή δήλωσε ότι λαμβάνει βοήθεια από το FBI και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) για αυτό το περιστατικό. Ο Dunn θα δικαστεί στις 16 Νοεμβρίου και δεν εργάζεται πλέον για τη Delta.
Η είδηση ​​αυτής της ιστορίας έρχεται λίγο μετά από έναν πιλότο της Alaska Airlines, εκτός υπηρεσίας, ο οποίος προσπάθησε να κλείσει τους κινητήρες σε πτήση της Horizon Air από την Ουάσιγκτον στην Καλιφόρνια. Ο Τζόζεφ Ντέιβιντ Έμερσον – ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε πάρει παραισθησιογόνα μανιτάρια έως και 48 ώρες πριν από την πτήση – έχει κατηγορηθεί από τότε για 83 κατηγορίες απόπειρας φόνου. Όπως διερεύνησε το Simple Flying την περασμένη εβδομάδα, τα δύο περιστατικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο καλά ο κλάδος διαχειρίζεται την ψυχική υγεία των πιλότων , ιδιαίτερα εν μέσω έλλειψης πιλότων σε όλο τον κλάδο και υψηλότερου φόρτου εργασίας για τους ίδιους.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ