Στο φόντο πολλών σύγχρονων πόλεων βλέπουμε συνήθως ουρανοξύστες αλλά στο λιμάνι Iquique της Χιλής αυτό που ξεχωρίζει δεν είναι καν η θάλασσα. Είναι ο γιγάντιος αμμόλοφος στο πίσω μέρος της πόλης, που με ύψος 457 μέτρα και μήκος τέσσερα χιλιόμετρα κάνει την πόλη να μοιάζει… μινιατούρα.

Οι θεόρατες διαστάσεις του αμμόλοφου του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «ο δράκος» ενώ η μοναδική τοποθεσία του τον έχει αναδείξει στον μεγαλύτερο «αστικό» αμμόλοφο στον κόσμο.

Οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του είναι πιθανότατα εκείνοι που κάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς καθώς έχουν την τέλεια «πλατφόρμα απογείωσης» με καιρό σταθερά ηλιόλουστο και ξηρό: η έρημος Ατακάμα που γειτνιάζει με τον αμμόλοφο είναι η πιο ξηρή στον κόσμο. Παράλληλα, όπως περιγράφει η Daily Mail, οι άνεμοι που έρχονται από τον Ειρηνικό προσφέρουν στους λάτρεις του αθλήματος μοναδικές στιγμές πάνω από τον αμμόλοφο.

Οι μόνοι αμμόλοφοι που είναι μεγαλύτεροι από τον «δράκο» είναι στη Σαχάρα.

Πιστεύεται πως ο λόφος διαμορφώθηκε πριν από 20.000 χρόνια στην τελευταία εποχή των παγετώνων, όταν ο ωκεανός βρισκόταν σε απόσταση σχεδόν 90 μέτρων από το σημείο που φτάνει σήμερα.

Η Χιλή εφάρμοσε καθεστώς φυσικού καταφυγίου πριν από 12 χρόνια με στόχο την προστασία του αμμόλοφου αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από χρήστες 4×4, sandboarders και εκείνους που κάνουν παρά πέντε ενώ είναι δημοφιλής προορισμός και για πεζοπορικές διαδρομές.

argentinamolofos2

argentinamolofos3

argentinamolofos4

argentinamolofos5

argentinamolofos6

Πηγή: www.newsbeast.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ