Τρίτη, 11 Ιουνίου, 2024
30.6 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΑνακαλύψαμε το χωριό που θα πάμε μετά το lockdown: Με μηδενική ανεργία...

Ανακαλύψαμε το χωριό που θα πάμε μετά το lockdown: Με μηδενική ανεργία και τον πιο καθαρό αέρα! Δίπλα στον Όλυμπο…

Δύσκολη καθημερινότητα με το lockdown και την πανδημία, ακόμα πιο δύσκολα τα ταξίδια, έστω οι μικρές αποδράσεις μας από την καθημερινότητα, και όλοι στο βάθος του μυαλού μας έχουμε τον ιδανικό προορισμό για να βρεθούμε μόλις η ζωή μας μπει ξανά στην κανονικότητά της. Εμείς στο travelstyle.gr σάς βρήκαμε το τέλειο χωριό, εκεί δίπλα στον Όλυμπο, με μηδενική ανεργία και τον καθαρότερο αέρα. Τα Καλύβια Ελασσόνας είναι έτοιμα να μας υποδεχτούν…

Καλύβια Ελασσόνας χωριό

Αποτελούν διαμέρισμα του δήμου του Ολύμπου- του ψηλότερου βουνού της Ελλάδος. Απέχουν λίγο περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και είναι χτισμένα στα 700 μέτρα υψόμετρο. Τα Καλύβια είναι ένα παραδοσιακό χωριό που δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σήμερα ζουν στην περιοχή περίπου 500 κάτοικοι.

- Advertisement -
καλύβια Όλυμπος

Μηδενική ανεργία και καθαρός αέρας

Οι κάτοικοι στα Καλύβια ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με τον τόπο τους να έχει 0% ανεργία! Κι αν αναρωτιέσται, φυσιολογικά, πώς συμβαίνει αυτό, η απάντηση έρχεται από τους ντόπιους. Στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στα Καλύβια οι νέοι διαδέχονται τους παλαιότερους, διατηρώντας στο ακέραιο το ποσοστό της ανεργίας στο 0.

Καλύβια Ελασσόνας χωριό

Το “Βουνό των θεών”, ο Όλυμπος, δίπλα στον οποίο είναι τα Καλύβια, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες εξαιτίας των πολλών δραστηριοτήτων που προσφέρει, ενώ το ορεινό χωριό φημίζεται για την καθαρότητά του, καθώς η φύση εδώ είναι πανταχού παρούσα και μάλιστα πλούσια και σε όλο της το μεγαλείο!

Όλυμπος: Ένας από τους ομορφότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ευρώπης και 5 μυστήρια που δεν γνωρίζετε

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια της Μακεδονίας με τη Θεσσαλία “διαχωρίζοντας” την Πιερία με την Λάρισα.

Είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, γνωστό παγκοσμίως (κυρίως) για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του στον Μύτικα (2.917 μέτρα υψόμετρο) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες.

Εθνικός Δρυμός - Όλυμπος

Επίσης είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος εκτείνεται σε μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες “απλώνεται” μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Για την προστασία της περιοχής, ανακηρύχθηκε το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, ενώ αργότερα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο λόγω των διάσπαρτων μνημείων.         

Γνωρίζετε ότι ο Όλυμπος είναι μεταξύ των 10 ομορφότερων εθνικών δρυμών της Ευρώπης; 

Το Lonely Planet σε παλιότερο δημοσιευμά του για τους ομορφότερους Εθνικούς δρυμούς της Ευρώπης, γράφει, μεταξύ άλλων για τον Όλυμπο: “Στην ελληνική μυθολογία οι κορυφές και τα φαράγγια του Ολύμπου ήταν το σπίτι των 12 θεών. Σήμερα, το βουνό είναι σπίτι για χρυσαετούς, λύκους, αγριόγατες, και ένας υπέροχος τόπος για τους περιπατητές.”

Στο μυθικό αυτό βουνό, θα συναντήσει κανείς εικόνες πρωτόγνωρες και εντυπωσιακές που θα τον γοητεύσουν και θα τον κάνουν να θέλει να επιστρέφει. Οπότε σίγουρα δεν είναι τυχαίο που περιλαμβάνεται στους 10 ομορφότερους Εθνικούς Δρυμούς της Ευρώπης! Εκτός από το δικό μας “μυθικό” βουνό ακόμα 9 ολοκληρώνουν τη λίστα με τα τοπ 10 της Ευρώπης! Σαν σκηνικά βγαλμένα από πίνακες ζωγράφων, θαυμάστε τα εντυπωσιακά τοπία της λίστας, με ένα κλικ εδώ.

Τα 5 μυστήρια του Ολύμπου

Αν και είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ένας από τους ομορφότερους Εθνικούς Δριμούς με σπουδαία βιοποικιλότητα, τα συγκλολιστικά τοπία και υπέροχα χωριά… ο Όλυμπος θα είναι πάντα γνωστός (αν όχι διάσημος) σε όλο τον κόσμο για το μυθολογικό του πλαίσιο.

Αν ψάξει κάποιος για τον Όλυμπο θα βρει αμέτρητους μύθους και θρύλους, γεγονότα, μαρτυρίες και εικασίες. Οι ιστορίες γύρω από το μυθικό βουνό δεν έχουν τελειωμό.. Εδώ θα δείτε 5 από τα γνωστά “μυστήρια” που πλανώνται γύρω από το βουνό και το “τυλίγουν” με ένα πέπλο μυστηρίου… Από ιστορίες για νεραϊδότοπους μέχρι ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία το βουνό γοητεύει… Μπορεί να μην υπάρχουν αποδείξεις για τα “μυστήρια” του Ολύμπου αλλά δεν αποκλείονται κιόλας…

Το απάτητο βουνό στον κόσμο – Κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει στην κορυφή του!

1. Οι πυραμίδες του Ολύμπου

Σύμφωνα με την παράδοση και την εκτίμηση μελετητών οι πυραμοειδές κορυφές του Ολύμπου δεν είναι τυχαίες. Οι πυραμίδες δημιουργήθηκαν τους αρχαίους χρόνους, στις κορυφές τους βρίσκονται οι περιοχές Τούμπα, Αγ. Αντώνιος και Προφήτης Ηλίας αντίστοιχα.
Ένα βασικό στοιχείο για τις πυραμίδες είναι οι αποστάσεις και οι μοίρες που σχηματίζουν οι γωνίες τους.

Σύμφωνα με έρευνες την ίδια ακριβώς γωνία έχουν και τα 3 αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα στον ουρανό (οι λεγόμενες «Τρείς Βασιλείες»). Από τα τρία αυτά άστρα, τα δύο είναι σε ευθεία γραμμή και το τρίτο απέχει 27 μοίρες. Ενώ ακριβώς το ίδιο παρατηρείται στις πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο. Έτσι ξεκινούν νέες ιστορίες και μύθοι, για το κατά πόσο είναι φυσικές ή τεχνητές οι πυραμίδες του Ολύμπου.

2. Πόρτες του Ολύμπου

Η περιοχή Πόρτες του Ολύμπου, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα γεωμαγνητικά μέρη της Ελλάδας. Η σπηλιά της Τσακαλόπετρας έχει μακρά ιστορία αφού στην εποχή της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε σημείο συγκεντρώσεων της Φιλικής Εταιρείας. Επίσης λέγεται ότι το ισχυρό γεωμαγνητικό και ηλεκτρικό πεδίο, με το οποίο είναι φορτισμένη η σπηλιά έχει κινήσει το ενδιαφέρον και  επιστημόνων της ΝΑSΑ ώστε να κάνουν πειράματα. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει ένα εκκλησάκι στο οποίο η Φιλική Εταιρεία είχε αφήσει έγγραφα-εντολές προς τους κατοίκους, τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα.

3. Η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Πολλοί είναι οι κάτοικοι αλλά και οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αναφέρει πως στην περιοχή που βρίσκεται η Εκκλησία του προφήτη Ηλία στον Όλυμπο, υπάρχουν πολύ ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Οι μαρτυρίες πολλών παρευρισκόμενων κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εκκλησίας, υποστηρίζουν την αίσθηση της ανατριχίλας καθώς και να σηκώνονται τα μαλλιά τους από την ισχυρή ηλεκτρική φόρτιση του χώρου.

4. Οι Πιερίδες Μούσες

Ο μύθος των Πιερίδων μουσών, είναι πολύ γνωστός στους κατοίκους των χωριών γύρω από τα Πιέρια Όρη. Σε αυτήν την περιοχή θα ακούσεις αρκετές ιστορίες μυστήριων φαινομένων. Βοσκοί, εργάτες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, έχουν αναφέρει ότι έβλεπαν γυμνές κοπέλες να χορεύουν στο δάσος τραγουδώντας, χαρακτηρίζοντας τις ως Μούσες.

Στην ελληνική μυθολογία οι Πιερίδες Νύμφες ήταν οι εννέα θυγατέρες του Πιέρου και της Ευίππης, και διέμεναν στην Πιερία. Επειδή τραγουδούσαν πολύ ωραία, οι Πιερίδες θέλησαν κάποτε να συναγωνισθούν τις Μούσες και ανέβηκαν στον Ελικώνα. Οι Μούσες όμως νίκησαν στον συναγωνισμό στο τραγούδι τις Πιερίδες και για να τις τιμωρήσουν τις μεταμόρφωσαν στα πτηνά κίσσες.

5. Άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα στον Όλυμπο;

Φήμες έχουν ακουστεί, πως ένα άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο κάνει την εμφάνιση του στους νομούς Πιερίας και Μαγνησίας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες όσων το έχουν δει εμφανίζεται με τρομερή ταχύτητα από τη θάλασσα και σε δευτερόλεπτα φτάνει στην κορφή του Ολύμπου και εξαφανίζεται από πίσω του.
Όπως είναι φυσικό οι ιστορίες και οι μύθοι για εξωγήινους και άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα προκαλούν συζητήσεις. Οι ορθολογιστές απαντούν ότι πρόκειται για δοκιμές αεροσκάφους που θα χρησιμοποιηθεί από το στρατό.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,289LikesΚάντε Like
88,459 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ