Άνδρος, η αρχόντισσα του Αιγαίου. Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων έχει κυριολεκτικά τα πάντα: υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα, μια αρχοντική χώρα που διαφέρει από τις υπόλοιπες, εκλεκτά τοπικά προϊόντα και μοναδική φύση. Το καλύτερο; Απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα από το λιμάνι στη Ραφήνας!

- Advertisement -
Ανδρος

Η Άνδρος έχει υπέροχα χωριά και μυστικά που πρέπει να ανακαλύψετε. Τα χωριά της Άνδρου δε δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κυκλαδονήσι.

Κοντινά νησιά στην Αθήνα, Ανδρος

Πάρτε, λοιπόν, το χάρτη στο χέρι και οπλιστείτε με όρεξη για διαδρομές και μοναδικές φυσικές ομορφιές. Επισκεφτείτε το καταπράσινο χωριό Μαίνητες που βρίσκεται πριν τη Μεσαριά. Στο κέντρο του χωριού θα συναντήσετε βρύσες, αιωνόβια δέντρα, ακόμα και χείμαρρο! άλλα πράσινα χωριά είναι οι Στραπουργιές και Υψηλού. Εδώ θα απολαύσετε υπέροχη θέα προς τη Χώρα και θα φάτε υπέροχο φαγητό στις ταβέρνες. Στη Μεσαριά, ακριβώς πριν τη Χώρα, θα βρείτε αρκετά πυργόσπιτα και θα περιπλανηθείτε στα όμορφα μονοπάτια. Άλλα ξακουστά χωριά της Άνδρου είναι τα Λιβάδια, Βραχνού, Συνετί και το Κόρθι.

Παραλία της Γριάς το Πήδημα, Άνδρος

H Άνδρος έχει, όπως είναι φυσικό, και υπέροχες παραλίες. Ίσως η διασημότερη όλων είναι της Γριάς το Πήδημα. Άλλες υπέροχες παραλίες είναι ο Πίσω Λιμνιώνας, Άμμος, τα Άχλα, η Πλάκα, οι Αποθήκες, η Παλαιόπολη και, φυσικά, το κοσμοπολίτικο Μπατσί.

Άχλα, Άνδρος

Είναι η Άνδρος το ωραιότερο ελληνικό νησί;

Σύμφωνα με την συντάκτη των Sunday Times, η Άνδρος είναι ένα υπέροχο νησί των Κυκλάδων όχι μόνο για το φυσικό της κάλλος και τις πρασινογάλαζες ακτές της αλλά συγκεντρώνει και επιπλέον στοιχεία που γοητεύουν τον επισκέπτη σε σχέση με άλλα ελληνικά νησιά.

Άνδρος

Κερδίζει τις εντυπώσεις με την ιστορία, την αρχιτεκτονική της και την δράση των ντόπιων οικογενειών, ωστόσο το εντυπωσιακό δίκτυο μονοπατιών είναι που την καθιστά μοναδική, μαζί με τα ορεινά χωριά της και τα αξιοθέατα.

Άνδρος, εξωτικό σκηνικό
Άνδρος, χώρα
Άνδρος-παραλία

Εκτός όμως όλων αυτών η  Άνδρος  κερδίζει τις εντυπώσεις για έναν ακόμα λόγο.. τη μαγευτική φύση της! Υπάρχει ένα μαγευτικό σημείο στο αγαπημένο νησίη Πυθάρα, που θυμίζει νεραϊδότοπο!

Άνδρος: Οι καταρράκτες της Πυθάρας

Κοντά στο χωριό Αποικία, βρίεκεται η ρεματιά της Πυθάρας, όπου θα φτάσετε περπατώντας 10 περίπου λεπτά μέσω ενός βατού μονοπατιού γεμάτο βλάστηση. Η ονομασία “Νεραϊδότοπος” που έχει η περιοχή με τους καταρράκτες της Πυθάρας οφείλεται στην παράδοση, καθώς οι εικόνες που δημιουργεί εδώ η φύση είναι εκπληκτικές.

Οι καταρράκτες της Πυθάρας, Άνδρος

Η διαδρομή σε προδιαθέτει για την ομορφιά που θα αντικρίσεις στον “Νεραϊδότοπο” όπως τον αποκαλεί η λαϊκή παράδοση. Καταρράκτες σχηματίζονται από ορμητικά νερά που πέφτουν από τα βράχια, δημιουργώντας έναν εκπληκτικό βιότοπο μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Άνδρος: Οι καταρράκτες της Πυθάρας και ο άγνωστος «νεραϊδότοπος»
Άνδρος: Οι καταρράκτες της Πυθάρας και το καταπράσινο τοπίο

Οι πηγές των καταρρακτών της Πυθάρας είναι στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές είναι στην παραλία Γιάλια. Στους καταρράκτες και στις λίμνες αφθονεί η υδρόβια ζωή, ενώ ένα μικρό οικοσύστημα για πτηνά, αμφίβια και παράλληλα για σπάνια είδη φυτών δημιουργείται σε όλο το μήκος της ρεματιάς.

Άνδρος: Οι καταρράκτες της Πυθάρας

Οι καταρράκτες της Πυθάρας στην Άνδρο χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 τα νερά της κινούσαν τον μεγαλύτερο νερόμυλο των Βαλκανίων, τη “Φάμπρικα”, λίγο πιο κάτω στο χωριό των Στενιών.

Διαβάστε ακόμα:5 ελληνικές παραλίες με καταγάλανα νερά σκέτο κρύσταλλο!

Άνδρος: Το επιβλητικό τοπίο στους καταρράκτες της Πυθάρας

Η τοποθεσία είναι ιδανική για πεζοπορία, μέσα από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, ενώ η ομορφιά της, αν και τόσο μεγάλη και ιδιαίτερη, είναι άγνωστη στους περισσότερους που επισκέπτονται την Άνδρο, αφού θέλουν να απολαύσουν κυρίως την γραφική της Χώρα και τις παραλίες.

Οι καταρράκτες της Πυθάρας

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ