Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
18.9 C
Athens
ΑρχικήΝομός ΑργολίδαςΆργοςΟ ανερχόμενος προορισμός δίπλα από την Αθήνα με τους...πολύβουους πεζόδροµους,τα µοντέρνα cafés...

Ο ανερχόμενος προορισμός δίπλα από την Αθήνα με τους…πολύβουους πεζόδροµους,τα µοντέρνα cafés και τα προσεγµένα εστιατόρια!

-

Ένας προορισµός που µέχρι σήµερα έµοιαζε τουριστικό outsider, αλλάζει µορφή, βραβεύεται και εκεί που δεν το περιµένεις σε εντυπωσιάζει µε την πρώτη κιόλας µατιά…

Ρεπορτάζ-Κείµενο: Σταυροσ Δαλκος ([email protected])

Το πρόσφατο µεγαλόπνοο έργο της βραβευµένης ανάπλασης του κέντρου του Άργους ήταν µόνο η αφορµή για να φτάσουµε µέχρι τη µεγαλύτερη πόλη του νοµού Αργολίδας και να ανακαλύψουµε το νέο «πρόσωπο» που της έχει δώσει ο δήµαρχος Δηµήτρης Καµπόσος!

ΆργοςΜέχρι σήµερα πολλοί ήταν αυτοί που το… παρέκαµπταν σε µια εξόρµησή τους στην Πελοπόννησο, το τελευταίο διάστηµα όµως φαίνεται ότι το Άργος κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες που σίγουρα εκπλήσσονται από όλα όσα έχει να τους προσφέρει αυτός ο… σεµνός αλλά άκρως ενδιαφέρων τόπος! Αποτελεί άλλωστε µία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας, ενώ την ίδια στιγµή είναι ζωντανή, µε πολύβουους πεζόδροµους, µοντέρνα cafés και προσεγµένα εστιατόρια! Σε απόσταση µόλις 1 ώρας & 40΄ από την Αθήνα αξίζει να το ανακαλύψετε!

Άργος: Ένας προορισμός έκπληξη σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα!

Η νέα εποχή

Λίγες είναι οι πόλεις εκείνες που καταφέρνουν να παρουσιάσουν ένα πλήρως ανανεωµένο και σύγχρονο «πρόσωπο», κερδίζοντας την ίδια στιγµή εντυπώσεις και επισκέπτες!

Άργος Αν και η βελτίωση της µορφής της πόλης και του κέντρου της ήταν χρόνιο αίτηµα των κατοίκων της, η βασική έµπνευση και η πρωτοβουλία για την ανάπλαση αυτή ανήκει στον δήµαρχό της, τον κ. Δηµήτρη Καµπόσο, ο οποίος οραµατίστηκε έναν πιο σύγχρονο δήµο που θα προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες του. Παρά τις όποιες αντιδράσεις, όπως άλλωστε συµβαίνει σε όλες τις καινοτόµες προτάσεις, κατάφερε να ολοκληρώσει το όραµά του, παραδίδοντας το έργο το 2017!

ΆργοςΓια αυτήν άλλωστε την πρωτοποριακή ιδέα βραβεύτηκε το 2016 µε το τρίτο βραβείο από τα Best City Awards, ενώ το 2017 µε την αποπεράτωση του έργου απέσπασε το πρώτο βραβείο κάνοντας παράλληλα διάσηµη την πόλη του Άργους και τη νέα της φυσιογνωµία!

ΆργοςΌπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος κατά την απονοµή του βραβείου «Πέρυσι δεν είχαµε ολοκληρώσει αυτή την ανάπλαση και πήραµε το τρίτο βραβείο, φέτος µε ολοκληρωµένο το κέντρο του Άργους παραλαµβάνουµε το χρυσό βραβείο και είµαι ιδιαίτερα συγκινηµένος γιατί πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που άλλαξε τη φυσιογνωµία της πόλης, που µέχρι χθες χαρακτηριζόταν άσχηµη πόλη. Αλλάξαµε και έχουµε ήδη µπει σε τροχιά ανάκαµψης».

Τώρα λοιπόν που έγινε η αρχή, πιστεύουµε ότι το όραµα του κ. Καµπόσου για την ανανέωση της πόλης µάς επιφυλάσσει σιγά σιγά και άλλες εκπλήξεις… Γι’ αυτό αφήστε ανοιχτή την ατζέντα σας για µια εκδροµή στον τόπο που έκανε το πιο… εντυπωσιακό πρώτο βήµα!

Ανακαλύπτοντας µια µοντέρνα πόλη…

Φτάνοντας στο κέντρο, το πρώτο που µας τράβηξε την προσοχή ήταν το τεράστιο σιντριβάνι που διατρέχει σαν µικρό ποτάµι όλη την πλατεία του Αγίου Πέτρου δίπλα ακριβώς από την εκκλησία!

ΆργοςΣτις… όχθες του και περιµετρικά, όµορφα διαµορφωµένοι χώροι πρασίνου και «φουτουριστικές» οµπρέλες δίνουν την εντύπωση ότι βρισκόµαστε σε κάποια µοντέρνα ευρωπαϊκή πόλη και φυσικά δεν χάσαµε την ευκαιρία να απολαύσουµε τον καφέ µας στα γειτονικά cafés που πλέον «κλέβουν» κι αυτά λίγη αίγλη από το νέο περιβάλλον. Δεν χάσαµε φυσικά την ευκαιρία να «ξεθάψουµε» και άλλα µυστικά από την ανάπλαση που έχει µεταµορφώσει πλήρως την περιοχή.

Ανακαλύψαμε το διαμαντάκι του Αργοσαρωνικού!Το 5* ξενοδοχείο που παίρνει βαθμολογία 9,3 στη Booking και θεωρείται το καλύτερο σύμφωνα με το Tripadvisor!!!(photos)

Άργος Με µεγάλη µας χαρά, ανακαλύψαµε ότι µετατρέπεται σιγά σιγά σε «παράδεισο» για τους λάτρεις του περιπάτου, αφού κεντρικές οδοί, οι οποίες αγκαλιάζουν ιστορικά κτήρια, έχουν πεζοδροµηθεί. Περνώντας δε από το πάρκο Μπόνη, τους στρατώνες του Καποδίστρια και τη «Λαϊκή Αγορά» (Πλατεία Δηµοκρατίας), εντυπωσιαστήκαµε από τους έξυπνα διαµορφωµένους λόφους, τις γιγάντιες µαρκίζες που αφηγούνται την ιστορία της πόλης µε έναν πιο σύγχρονο τρόπο, αλλά και τις µοντέρνες παιδικές χαρές, όπου τα πιτσιρίκια περνάνε ατελείωτες ώρες παιχνιδιού σε ένα ασφαλές και ευφάνταστο περιβάλλον!

ΆργοςΗ περιήγησή µας σε αυτή την πόλη-έκπληξη µας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, περιµένοντας µε µεγάλο ενδιαφέρον τις επόµενες πρωτοβουλίες του οραµατιστή δηµάρχου της!

Must Visit

Η επίσκεψή σας σε αυτόν τον άκρως ενδιαφέροντα τόπο πρέπει να συνδυαστείκαι µε στάσεις σε µερικά από τα πιο σηµαντικα αξιοθέατά του!

Οι Στρατώνες του Καποδίστρια

Βρίσκονται απέναντι από τη Δηµοτική Αγορά και αποτελούν διατηρητέο κτήριο µε µακρά ιστορία. Κατασκευάστηκαν τη δεκαετία 1690 επί Ενετοκρατίας και η αρχική τους λειτουργία ήταν ως νοσοκοµείο υπό τη διεύθυνση των Αδερφών του Ελέους.

ΆργοςΟ Καποδίστριας το 1829 ανέλαβε την επιδιόρθωσή τους µετά από τις σοβαρές ζηµιές που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Tip: Οι Στρατώνες είχαν πολλές χρήσεις από τη δηµιουργία τους έως τις µέρες µας και σήµερα στεγάζουν το καινούριο Βυζαντινό Μουσείο.

Βυζαντινό Μουσείο

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον πολιτιστικό χάρτη της Αργολίδας, το Βυζαντινό Μουσείο άνοιξε φέτος τις πύλες του για το κοινό, και παρουσιάζει εκθέµατα από τον 4ο αιώνα µ.Χ. έως τους νεότερους χρόνους.

ΆργοςΧωρισµένο σε 3 ενότητες, «ξεναγεί» τους επισκέπτες στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ένα µοντέρνο περιβάλλον. Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζονται τα αρχικά βήµατα της αυτοκρατορίας, η δεύτερη πραγµατεύεται τη µετάβαση στον µεσαίωνα, ενώ στην τρίτη, µε όνοµα «Η µεσοβυζαντινή Αργολίδα», συγκεντρώνονται τα περισσότερα και πιο σηµαντικά εκθέµατα.

Βρίσκεται στο συγκρότηµα των Στρατώνων του Καποδίστρια και λειτουργεί Τρίτη-Κυριακή 09:00-14:00. Είσ. €4. (www.byma.gr).

Σας παρουσιάζουμε το κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού με την πλούσια ναυτική ιστορία! (Photos)

Αίθουσα«Μέγας Αλέξανδρος»

Η αίθουσα τέχνης και πολιτισµού καλωσορίστηκε το 2015 µε ενθουσιασµό από τους πολίτες του Άργους που αναζητούσαν έναν χώρο για να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως θέατρο, συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις κ.ά.

Άργος Στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο άνω των 85 ετών επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου και η χωρητικότητά του είναι 450 ατόµων. Εδώ και δύο χρόνια αποτελεί σηµείο αναφοράς για κάθε πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής, ενώ ο χώρος προσφέρεται για τη διοργάνωση σεµιναρίων, συνεδρίων, αλλά και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Ο κρυφός όρμος του Αργοσαρωνικού με την καθηλωτική ομορφιά!Εδώ γυρίστηκε η ταινία «Μια ζωή την έχουμε»!(photo)

Κάστρο Άργους

Αν και οικοδοµήθηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους, Αργείοι, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι όρισαν ανά περιόδους την τύχη της πόλης, αφήνοντας την οχυρωµατική τους σφραγίδα.

ΆργοςΤο Κάστρο του Άργους (ή της Λάρισας, όπως λέγεται, από την κόρη του Πελασγού) προβάλλει σε ύψος 289 µέτρων, έχοντας θέα την αργολική πεδιάδα. Αποτελείται από δύο περιβόλους (εξωτερικό και εσωτερικό), ενώ οι µεσαιωνικοί πύργοι, τα τείχη µε τις οδοντωτές επάλξεις και τα ερείπια του βυζαντινού ναού στο εσωτερικό του (από την εποχή της δυναστείας των Κοµνηνών) αποτελούν νοσταλγικά αποµεινάρια τα οποία µας µεταφέρουν σε έναν άλλον χωροχρόνο, ζωντανεύοντας την αίγλη που κάποτε απέπνεε. Δικαίως εντάχθηκε, το 1992, στα «εξέχοντα διατηρητέα µνηµεία». Είσοδος ελεύθερη. Καθηµερινά 08:00-15:00. Tip: Ο Κολοκοτρώνης πρότεινε την κατάληψή του από τους Έλληνες, µε σκοπό να καθυστερήσει τη στρατιά του Δράµαλη και να προλάβει να οχυρωθεί στα Δερβενάκια!

Αρχαία Αγορά

Τη συναντούµε στα ανατολικά του λόφου της Λάρισας και εδώ έχουν ανακαλυφθεί πολλά σηµαντικά κτίσµατα της Αρχαιότητας, όπως µια παλαίστρα, ένα ωδείο και µνηµεία παγανιστικής λατρείας. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται To «Κριτήριον» (Νυµφαίο του Άργους), ένα αρχαίο µνηµείο το οποίο πήρε τη σηµερινή του µορφή από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. και λειτούργησε αρχικά ως δικαστήριο.

Αρχαίο θέατρο

ΆργοςΕίναι σκαµµένο στην πλαγιά του λόφου και αποτελεί το σπουδαιότερο από τα µνηµεία που έχουν φέρει στο φως έως σήµερα οι ανασκαφές. Χτισµένο στα τέλη του 4ου αι. (ή αρχές του 3ου), άλλαξε µορφή δύο φορές, µία από τον αυτοκράτορα Αδριανό και άλλη µία στο τέλος του 4ου αι., όταν η σκηνή µεταβλήθηκε σε λεκάνη για ναυµαχίες!

Δυστυχώς, σήµερα η σκηνή δεν έχει διατηρηθεί, αλλά οι 89 σειρές εδωλίων µαρτυρούν ότι το θέατρο χωρούσε 20.000 θεατές, ξεπερνώντας σε µέγεθος και αυτό της Επιδαύρου. Είσοδος ελεύθερη. Καθηµερινά 08:00-15:00.

Μυκήνες

Μόνο δέος µπορεί να νιώσει κανείς καθώς περνά την πύλη των Λεόντων στον διεθνούς ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών (14 χλµ. από το Άργος).

ΆργοςΕδώ βρισκόταν το κέντρο ενός από τους παλαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισµούς, του µυκηναϊκού, και σήµερα αποτελεί Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της UNESCO. Χάρη στις ανασκαφές του Σλήµαν σε συνδυασµό µε τις αφηγήσεις του µεγάλου ποιητή Όµηρου µπορούµε να εκτιµήσουµε σήµερα το µεγαλείο των «πολύχρυσων Μυκηνών». Είσ. €12. Καθηµερινά 08:00-18:00.

Καρυά

Είναι χτισµένο σε υψόµετρο 682 µέτρων και θεωρείται το πιο γραφικό χωριό της Αργολίδας. Βρίσκεται µόλις 20 χλµ. από το Άργος και αξίζει σίγουρα µια επίσκεψη για να θαυµάσει κανείς το κατάφυτο τοπίο του.

ΆργοςΑν και παλαιότερα αριθµούσε πάνω από 1.000 κατοίκους, σήµερα ο πληθυσµός του έχει συρρικνωθεί περίπου στους 300, αλλά τα τελευταία χρόνια αποκτά ένα πιο µοντέρνο «πρόσωπο» χάρη στους ανθρώπους που επιστρέφουν στα πάτρια και αναπλάθουν την εικόνα του τόπου τους, µεταµορφώνοντάς το σε ένα σύγχρονο θέρετρο.

πώς να πάτε

Οδικώς, µέσω της Ολυμπίας Οδού και στη συνέχεια µέσω της Ε.Ο. Κορίνθου-Τριπόλεως, ακολουθώντας τη σχετική σήμανση (127 χλμ., περ. 1 ώρα & 40΄).

Cover 137

Διαβάστε με 1,90 USD  όλο το περιοδικό

Follow us

110,241LikesΚάντε Like
88,068 FollowersΑκολουθήστε
168,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ