Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024
36.5 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΆρση μέτρων: Ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού. Όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά τα...

Άρση μέτρων: Ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού. Όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά τα ταξίδια

Από σήμερα 15 Ιουνίου, ξεκινά η επόμενη φάση απελευθέρωσης των μέτρων που αφορά τις αερομεταφορές, τα εποχικά καταλύματα αλλά και τα μουσεία. Δεδομένης της καλής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, λήφθηκαν κάποια επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους ταξιδιώτες, με στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

“Ανοίγουν” από σήμερα το Ελ. Βενιζέλος και το αεροδρόμιο Μακεδονία

Από τις 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

- Advertisement -

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από σήμερα 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

29 χώρες ανοίγουν τα σύνορα τους 15 Ιουνίου. Αναλυτική λίστα

Σε όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Σε ποιες κατηγορίες θα διαχωρίζονται οι ταξιδιώτες

Σε όλες τις πτήσεις θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ για ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες και αεροδρόμια που είναι εκτός της λίστας της EASA, γίνεται σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ. Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός, τότε θα μείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, σε ξενοδοχείο.

Για τις αφίξεις που αφορούν αεροδρόμια που είναι στην λίστα της EASA, αλλά και τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, προβλέπονται πέρα από τα τεστ, 1 ημέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος και καραντίνα 14 ημερών, αν βρεθεί θετικός.

Τα μέτρα ασφαλείας πριν την πτήση

Να τονιστεί ότι πριν την άφιξή τους θα πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να συμπληρώνουν μία φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους, την φόρμα PLF (Passenger load factor).

Σύμφωνα με τον ΕASA, οι αερομεταφορείς και οι διαχειριστές αεροδρομίων πρέπει να ενημερώνουν τους μελλοντικούς επιβάτες ότι αν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού δεν θα τους επιτρέπεται να ταξιδέψουν. Συμπτωματικοί επιβάτες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να μην εμφανίζονται στο αεροδρόμιο και να έχουν τη δυνατότητα ακύρωσης/αλλαγής εισιτηρίου ακόμα και 6 ώρες προ της πτήσης, με ένα έγγραφο από γιατρό.

Θα γίνονται θερμομετρήσεις σε επιβάτες που αναχωρούν αμέσως μετά την είσοδό τους στο αεροδρόμιο. Οσοι έχουν θερμοκρασία μεγαλύτερη των 38 βαθμών θα πρέπει να επαναλαμβάνεται η θερμομέτρηση. Αν επιβεβαιωθεί ο πυρετός τότε θα πρέπει να οδηγούνται σε άλλο θάλαμο, δίχως να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα.

ΕΕ: Τέλος η καραντίνα για τους Ευρωπαίους ταξιδιώτες από τις 15 Ιουνίου

Επίσης, οι επιβάτες, σύμφωνα με τις οδηγίες, θα πρέπει να προσκομίζουν μια δήλωση σχετικά με τον κορονοϊό προ του check in. Οι αερομεταφορείς πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι θα έχουν συνέπειες αν κάνουν ψευδή δήλωση και πως πιθανώς δεν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν.

Οι επιβάτες πρέπει να ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν το self check-in (σ.σ. μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων κ.λπ) και να έχουν λιγότερες χειραποσκευές τους για να περιορίζονται οι κινήσεις εντός της καμπίνας. Επίσης, οι αρμόδιοι πρέπει να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι οφείλουν να έχουν αριθμό μασκών που θα καλύψει όλο το ταξίδι τους. Σε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγούνται μάσκες στους επιβάτες.

Αεροπλάνο Ηλιοβασίλεμα

Οι κανόνες κατά τη διάρκεια της πτήσης

Κατά την διάρκεια της πτήσης, θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:

 • Οι καμπίνες των αεροσκαφών πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά
 • Να αποφεύγονται οι ουρές (στις τουαλέτες κ.λπ)
 • Να μη γίνονται πωλήσεις Duty-Free προϊόντων
 • Ο EASA επισημαίνει στις αεροπορικές ότι ενισχυμένα φίλτρα HEPA έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά

Oι αερομεταφορείς πρέπει να δίνουν σαφείς οδηγίες:

 • για την υγιεινή χεριών, κυρίως προ του φαγητού ή του αναψυκτικού/ποτού και της χρήσης τουαλέτας,
 • για τη σωστή χρήση των μασκών,
 • για το πώς πρέπει να βήχουν/φτερνίζονται (σε χαρτί ή στον αγκώνα),
 • για το πώς να αποφεύγουν την επαφή με επιφάνειες της καμπίνας του αεροσκάφους και
 • για τις περιορισμένες υπηρεσίες (σέρβις) κατά τη διάρκεια της πτήσης

Ο ΕASA σημειώνει ότι αν ένας επιβάτης εμφανίσει συμπτώματα πρέπει να διασφαλιστεί ότι φορά μάσκα και να αντικαθίσταται όταν υγραίνεται. Ο επιβάτης πρέπει να απομονώνεται (π.χ. να αφήνονται έστω δυο σειρές κενές, να τοποθετείται στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, στη θέση με παράθυρο). Οσοι ήταν κοντά (σε απόσταση δυο θέσεων) θα πρέπει να θεωρούνται στενές επαφές και να εξετάζονται κατά την είσοδο στη χώρα άφιξης.

Οι κανόνες για την άφιξη των ταξιδιωτών

Όσον αφορά τις αφίξεις στα αεροδρόμια, προβλέπονται τα εξής:

 • Θερμομετρήσεις από εκπαιδευμένο προσωπικό (όταν αποτελεί προϋπόθεση των τοπικών Αρχών)
 • Αυτοματοποιημένες διαδικασίες τελωνειακού και διασυνοριακού ελέγχου. Συστήνεται η χρήση εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και βιομετρικών τεχνολογιών (ήδη χρησιμοποιούνται από κάποιες κυβερνήσεις)
 • Επιτάχυνση των διαδικασιών και συλλογής αποσκευών ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μέσω της μείωσης συνωστισμού και των ουρών
 • Αναμένεται να λαμβάνονται δηλώσεις υγείας από τους επιβάτες και να διεξάγεται ενδελεχής ιχνηλάτηση – ανίχνευση επαφών από τις κυβερνήσεις για τη μείωση του κινδύνου εισαγόμενων αλυσίδων μετάδοσης κορονοϊού.
 • Να σημειωθεί ότι η ΙΑΤΑ θεωρεί ότι το μέτρο του κενού μεσαίου καθίσματος στις πτήσεις καθίσταται περιττό από τη χρήση μασκών.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,288LikesΚάντε Like
88,446 FollowersΑκολουθήστε
171,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ