Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
30.2 C
Athens
ΑρχικήTravel NewsΑτμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες χώρες την αντιμετωπίζουν στα κλιματικά τους σχέδια;

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες χώρες την αντιμετωπίζουν στα κλιματικά τους σχέδια;

Ποιες χώρες κάνουν τα περισσότερα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κλίμα;
Οι χώρες της G20 αποτυγχάνουν να ενσωματώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στα κλιματικά τους σχέδια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη και στόχος είναι αυτό να διορθωθεί στο COP28.

Όταν σκεφτόμαστε τους κινδύνους των ορυκτών καυσίμων, τείνουμε να φανταζόμαστε τις κλιματικές συνέπειες σε μεγάλη κλίμακα από τις πυρκαγιές έως τις πλημμύρες.

- Advertisement -

Αλλά υπάρχει, φυσικά, ένας πιο ύπουλος και άμεσος τρόπος που η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου που βλάπτει – η ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση βρίσκεται στο πλέγμα της δημόσιας υγείας και της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο πάρα πολλές χώρες εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να καρπωθούν τα οφέλη για την υγεία του καθαρού αέρα και της δράσης για το κλίμα», λέει η Nina Renshaw, επικεφαλής υγείας στο Ταμείο Καθαρού Αέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι χάνουν καλύτερη ποιότητα αέρα, κάτι που θα μείωνε δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του πνεύμονα και άσθμα».

Όλες αυτές οι συνθήκες προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση , προσθέτει.
Για να τονίσει αυτή τη θέση, η Global Climate and Health Alliance (GCHA) εξέτασε ποιες χώρες περιλαμβάνουν την ποιότητα του αέρα στα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα.

Εξετάζοντας τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (NDC) 170 χωρών – τα εθνικά τους σχέδια για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής – έχει δημιουργήσει μια αποκαλυπτική κάρτα βαθμολογίας καθαρού αέρα.

Ακολουθούν μερικά από τα βασικά ευρήματα – συμπεριλαμβανομένου του γιατί οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος τα πηγαίνουν καλύτερα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν σωστά την ατμοσφαιρική ρύπανση και το κλίμα;

Η Κολομβία και το Μάλι βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης του GCHA’s Clean Air NDC, σημειώνοντας 12 από τους πιθανούς 15 βαθμούς.

Οι NDC της Κολομβίας αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας της αναπνευστικής υγείας μέσω της δράσης για την ποιότητα του αέρα. Η χώρα της Νότιας Αμερικής επιδεικνύει επίσης κοινή σκέψη δηλώνοντας ότι οι πολιτικές για την παρακολούθηση καθαρότερου αέρα θα προέλθουν από τον τομέα της υγείας.

Αναφέρεται σε πολλούς ατμοσφαιρικούς ρύπους – συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων και των οξειδίων του αζώτου – και θέτει στόχο να μειώσει τον μαύρο άνθρακα κατά 40 τοις εκατό. Η Κολομβία προσδιορίζει τους τομείς που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, δηλαδή τη γεωργία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη βιομηχανία και τις μεταφορές – με ιδιαίτερα προοδευτικά σχέδια για κοινή χρήση ποδηλάτων.

Το Μάλι έχει πολλά από αυτά τα πράγματα σωστά. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής σημειώνει τις δυσμενείς επιπτώσεις του μαύρου άνθρακα στην υγεία και ότι τα PM2,5 μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Τα NDC της αναφέρουν επίσης ένα τίμημα για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων που συνδέεται με τα φυτοφάρμακα . Και αναφέρει ότι οι βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα θα μπορούσαν να αποφύγουν 2,4 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους έως το 2030.
Όπως και άλλες χώρες με υψηλή βαθμολογία καθαρού αέρα, όπως η Ακτή Ελεφαντοστού, η Νιγηρία, το Πακιστάν και το Τόγκο, η θνησιμότητα από την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Μάλι είναι πάνω από 80 θανάτους ανά 100.000 άτομα. . Αυτό, λέει η GCHA, δείχνει την ανάγκη για αυξημένη χρηματοδότηση για να βοηθηθούν αυτά τα έθνη να εφαρμόσουν τα σχέδιά τους για τον καθαρισμό του αέρα.

Η Αλβανία και η Μολδαβία κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά την ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη
Οι περισσότερες χώρες που αντικατοπτρίζουν ζητήματα για την ποιότητα του αέρα στα κλιματικά τους σχέδια βρίσκονται στον Παγκόσμιο Νότο, σύμφωνα με την GCHA. Ωστόσο, δύο χώρες οδηγούν την ομάδα στην Ευρώπη: η Αλβανία και η Μολδαβία.

Η Αλβανία αναφέρει τον αντίκτυπο της κακής ποιότητας του αέρα στις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, ειδικά στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις.

Τα NDC της κάνουν αναφορά στους πυλώνες της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν τη δράση για το κλίμα παράλληλα με την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ενώ αναφέρονται και τα τομεακά μέτρα για τη γεωργία και τα απόβλητα.

Αλλά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – η οποία υποβάλλει τα NDC της ως ένα μπλοκ – μπορούν να βρεθούν πιο κάτω στην κατάταξη.

Αν και η ΕΕ περιλαμβάνει αρκετούς ατμοσφαιρικούς ρύπους στις δεσμεύσεις της, αποτυγχάνει να καταστήσει σαφή τη σχέση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της υγείας και της δράσης για το κλίμα. Για αυτόν τον λόγο, υπολείπεται των χωρών της G20 με υψηλότερη βαθμολογία, όπως ο Καναδάς και η Κίνα .

«Η κάρτα αποτελεσμάτων Clean Air NDC επιβεβαιώνει το ανθρώπινο κόστος της καθυστέρησης της αναπόφευκτης σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Jess Beagley, επικεφαλής πολιτικής στο GCHA.

«Ως μεγάλοι παγκόσμιοι ρυπαίνοντες, είναι σημαντικό για τις χώρες της G20 να ενσωματώσουν τις εκτιμήσεις για την ποιότητα του αέρα στα NDC τους, ωστόσο καμία κυβέρνηση της G20 δεν έχει ούτε μισή βαθμολογία – ενδεικτικό της έλλειψης αναγνώρισης των δεσμών μεταξύ κλίματος και ποιότητας του αέρα ή φιλοδοξίας να αναλάβει δράση. ”

Η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία είναι οι χαμηλότερες στο βαθμολογικό πίνακα με έναν και μηδέν βαθμούς αντίστοιχα.

Οι εκστρατείες απαιτούν δράση για καθαρό αέρα στο COP28

Καθώς το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, είναι σαφές ότι απαιτείται μεγαλύτερη δράση για τον καθαρό αέρα.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας βλέπουν το COP28 – το οποίο ορίζει μια ημέρα για την υγεία για πρώτη φορά φέτος – ως την ιδανική στιγμή για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

«Αυτό τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της COP28 έχει την ευκαιρία να θέσει σταθερά την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ατζέντα και να καταλύσει τις εθνικές δεσμεύσεις και τη διεθνή χρηματοδότηση για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα», λέει η Jeni Miller, εκτελεστική διευθύντρια της Global Climate and Health Alliance.

«Η δέσμευση του COP28 να είναι ο πρώτος «COP για την υγεία» θα αποδειχθεί κενή υπόσχεση εάν η διάσκεψη δεν επιτύχει ουσιαστική πρόοδο στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως ένα από τα πιο απτά ζητήματα στο πλέγμα κλίματος και υγείας».

Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία θέλουν να δουν τις δεσμεύσεις για την ποιότητα του αέρα να ενσωματώνονται στους βασικούς πυλώνες των διαπραγματεύσεων – συμπεριλαμβανομένης της πρώτης παγκόσμιας απογραφής και της τελικής συμφωνίας της συνόδου κορυφής.

«Η πλήρης διακοπή της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη για να ξεκλειδωθούν τα τεράστια συν-πλεονεκτήματα του καθαρού αέρα», προσθέτει ο Beagley.

Επισημαίνει επίσης ότι οι κερδοσκοπικές τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα δεν θα βοηθήσουν την υγεία των ανθρώπων.

Ομάδες για την ποιότητα του αέρα έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της COP28, Δρ Al Jaber, καλώντας τον να επικεντρωθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για το κλίμα.

Με πληροφορίες από euronews.com

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,247LikesΚάντε Like
89,428 FollowersΑκολουθήστε
176,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ