Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
31.5 C
Athens
ΑρχικήΤοp ΕμπειρίεςΑυτά είναι τα 20 αξιοθέατα που θα εξαφανιστούν στο μέλλον (Photos)

Αυτά είναι τα 20 αξιοθέατα που θα εξαφανιστούν στο μέλλον (Photos)

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα του κόσμου, ίσως να μην υπάρχουν σε λίγα χρόνια.

Χάρις σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η κλιματική αλλαγή και η συνεχής ανάπτυξη νέων project στις συγκεκριμένες περιοχές, κάποια από αυτά τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα αρχίζουν να συρρικνώνονται σε μέγεθος, να βυθίζονται ή να διαβρώνονται.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Αεροσυνοδός έχασε τη δουλειά της λογω ποστ στο facebook. Δείτε τι ανέβασε

Από τις μαγευτικές Άλπεις μέχρι το Ταζ Μαχάλ και τη Βενετία, δείτε παρακάτω τη λίστα με μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα που πρέπει να δείτε πριν να είναι πολύ αργά.

1. Το Σινικό Τείχος στην Κίνα, τα 2/3 του οποίου έχει υποστεί βλάβη ή καταστροφή από την υπερβολική γεωργία, τη φυσική διάβρωση και την πώληση των τούβλων που έχουν πάνω τους ιστορική χαρακτική.

2. Το Ταζ Μαχάλ, στην Άγκρα, στην Ινδία, αντιμετωπίζει χρόνια ρύπανσης και διάβρωσης, κάτι που ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του.

3. Γνωστή για τις ρομαντικές βόλτες με γόνδολα, η πόλη της Βενετίας, στην Ιταλία, βυθίζεται εδώ και χρόνια με όλο και πιο συχνές πλημμύρες τα τελευταία χρόνια.

4. Το Άνγκορ Βατ της Καμπότζης είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο, αλλά η άντληση των υπόγειων υδάτων στην κοντινή πόλη του Siem Reap προκαλεί τη βύθιση του ναού.

5. Το South Street Seaport στη Νέα Υόρκη είναι μια παραλιακή περιοχή που κάποτε αποτελούσε το κέντρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας της πόλης. Η περιοχή ανήκει στα 11 πλέον απειλούμενα ιστορικά μέρη των ΗΠΑ, χάρις σε μια σειρά αναπτυξιακών έργων στην αποβάθρα.

6. Η μισο-χτισμένη πόλη της Πέτρας είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Ιορδανίας, αλλά ο περίφημος αρχαιολογικός χώρος έχει υποχωρήσει κατά τον τελευταίο αιώνα, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως η βροχή και το συνεχές άγγιγμα των τειχών από τους τουρίστες – που είναι ο λόγος που δεν πρέπει να αγγίζετε οποιοδήποτε από τα τείχη του.

7. Η περίφημη αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, στην Ιταλία, καταρρέει σταδιακά λόγω των καταιγίδων και την ακατάλληλη αποστράγγιση του νερού. Ήδη τρία τείχη και ένα ολόκληρο κτήριο της δομής έχουν καταρρεύσει, και επίτροπος της UNESCO στην Ιταλία έχει δηλώσει ότι η περιοχή κάποια μέρα θα την κατάρρευση εντελώς.

8. Δεδομένου ότι οι Άλπεις βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο σε σχέση με άλλες οροσειρές, είναι όλο και πιο επιρρεπής στη συρρίκνωση από την κλιματική αλλαγή. Η οροσειρά χάνει περίπου το 3% των πάγων της κάθε χρόνο και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2050.

9. Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, κινδυνεύουν από την αύξηση των υπόγειων υδάτων και τη ρύπανση που απειλούν τους τάφους και τα μνημεία τους.

10. Ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Αμερικής, το Grand Canyon έχει αναφερθεί ως ένα από τα 11 πιο απειλούμενα ιστορικά μέρη στις ΗΠΑ. Απειλείται λόγω των αυξημένων αναπτυξιακών έργων όπως η εξόρυξη ουρανίου σε τουριστικά θέρετρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή σημαντικών τμημάτων του Grand Canyon.

Διαβάστε ακόμα: Το νορβηγικό Survivor γυρίστηκε στην Ελλάδα. Δείτε πού

11. Τα τείχη των τζαμιών Τιμπουκτού στο Μάλι, που χτίστηκαν μεταξύ του 14ου και 16ου αιώνα που αποτελούνται κυρίως από τη λάσπη, η οποία είναι ο λόγος για την αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια των ετών, προκαλώντας μια συνεχιζόμενη απειλή για τη σταθερότητα τους.

12. Οι περίφημοι αμπελώνες της Γαλλίας, απειλούνται από την άνοδο των θερμοκρασιών, που ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητά τους να παράγουν σταφύλια στο μέλλον.

13. Η Πόλη της Βολιβίας Potosi είναι μια από τις υψηλότερες στον κόσμο, με ύψος 4.000 μέτρων αλλά η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή έχουν θέσει την πόλη σε κίνδυνο κατάρρευσης, με ένα τμήμα της κορυφής του να έχει ήδη καταρρεύσει.

14. Οι εργάτες στη διάσημη παραλία Waikiki στη Χαβάη, προσπαθούν να αντικαθιστούν τις μεγάλες ποσότητες άμμου που εξαφανίζονται από την παραλία κάθε χρόνο. Το 1/4 της άμμου έχει ήδη φύγει και τα πληρώματα συνεχίζουν να συμπληρώνουν την άμμο με αντλίες από υπεράκτια κανάλια για να διατηρήσουν την περιοχή.

15. Τα βουνά Μιχοακάν στο Μεξικό είναι διάσημα για τη στέγαση 200 εκατομμυρίων πεταλούδων. Η παράνομη αποψίλωση των δασών, ωστόσο, καταστρέφει τα δέντρα που οι πεταλούδες χρησιμοποιούν ως προστασία, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο.

16. Το ιστορικό κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης του Λίβερπουλ ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2004. Αλλά το θρυλικό σπίτι των Beatles έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία σε κίνδυνο, χάρις στην κατασκευή αναπτυξιακών έργων 8,7 δισεκατομμυρίων στην περιοχή.

17. Οι τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου που «φωτίζουν» την Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, έχουν υποστεί βλάβη λόγω των φλας των εκατομμυρίων τουριστών που δεν υπακούν στην απαγόρευση των φλας. Η εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί επίσης να βλάψει τα έργα τέχνης, η οποία είναι ο λόγος που εγκαταστάθηκε νέο σύστημα θέρμανσης και ψύξης στην αίθουσα.

18. Η Νεκρά Θάλασσα, στα σύνορα της Ιορδανίας με το Ισραήλ, είναι γνωστή για τα πλούσια μεταλλικά νερά της, αλλά οι κάτοικοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το νερό από τον ποταμό Ιορδάνη – από όπου η Νεκρά Θάλασσα αντλεί νερό – με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εξαφανιστεί στα επόμενα 50 χρόνια.

19. Το Βασιλικό Παλάτι της Καζέρτα στην Ιταλία είναι το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου και είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δυστυχώς, η στέγη κατέρρευσε το περασμένο έτος και τα σχέδια ανακατασκευής καθυστερούν λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων.

20. Το Cincinnati Union Terminal, στο Οχάιο, ήταν κάποτε σιδηρόδρομος πριν μετατραπεί σε μουσείο. Το κτίριο αντιμετωπίζει ζημίες λόγω των υδάτων και είναι ανάγκη να υποβληθεί σε εργασίες αποκατάστασης. Το 2014 ήταν στη λίστα του National Trust με τα πλέον απειλούμενα ιστορικά μέρη των ΗΠΑ.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,295LikesΚάντε Like
88,156 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ