Από την Καισαριανή στην καρδιά της πόλης και την Πάρνηθα με την πυκνή βλάστηση, μέχρι τις πλαγιές του Παρνασσού με τα αγριολούλουδα και το καστανόδασος που κρύβεται στην καρδιά της Εύβοιας, ανακαλύπτουμε τέσσερα υπέροχα δάση για μονοήμερες ή σαββατοκύριακα, μια ανάσα από την πόρτα μας.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Ανάμεσα στις 16 κορυφές της Πάρνηθας, «φωλιάζουν» έλατα και πεύκα σε μια τεράστια έκταση που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Πιο χαμηλά, βρίσκουμε και κουμαριές, πλατάνια και λεύκες – η Πάρνηθα άλλωστε φημίζεται ως ένα από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της χώρας. Οι πηγές του δάσους είναι δεκάδες, μεταξύ των οποίων και η περίφημη «Κιθάρα», που τροφοδοτούσε από την αρχαιότητα το Αδριάνειο υδραγωγείο. Οι μύθοι συνδέουν τα σπήλαια και τα βάραθρα του βουνού με τον Πάνα και τις Νύμφες, ενώ στα (άνω των 250 χιλιομέτρων) μονοπάτια του δάσους αναλαμβάνουν να μας καθοδηγήσουν οργανωμένα τα δύο καταφύγια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το Φλαμπούρι και το Μπάφι.
Διαβάστε περισσότερα – Πάρνηθα: Η αθηναϊκή εξοχή 

Αισθητικό Άλσος Υμηττού

Το πολύπαθο δάσος της Καισαριανής, σε πείσμα των εμπρηστών, διαθέτει ακόμα πεύκα, κουκουναριές, κυπαρίσσια, βελανιδιές και ευκάλυπτους, που απλώνουν τα φύλλα τους μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας. Οι πιο βατές βόλτες ξεκινούν από το αναψυκτήριο της Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα. Από εδώ, ακολουθώντας το σηματοδοτημένο δασικό μονοπάτι, θα φτάσετε στη Μονή Καισαριανής, στο λόφο των Ταξιαρχών και στα ξέφωτα που αντικρίζουν τον Σαρωνικό. Μια διαφορετική διαδρομή με αφετηρία την Καλοπούλα είναι αυτή προς τον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, μέσα από το μονοπάτι «10». Αν χρειάζεστε καθοδήγηση, μία φορά τον μήνα εκδράμει οργανωμένα στον Υμηττό ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης.

Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Οξιές, έλατα, μαύρα πεύκα, φυλλοβόλα δάση και αγριολούλουδα όπως η πανέμορφη παρνασσική παιώνια που ανθίζει κάθε άνοιξη συνθέτουν το σκηνικό στις πλαγιές του Παρνασσού, ανάμεσα από τα πασίγνωστα χωριουδάκια της περιοχής, από τους Δελφούς και την Αράχωβα μέχρι την Αμφίκλεια και τον Επτάλοφο. Τα μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να γνωρίσετε τις ομορφιές του δάσους είναι δεκάδες – μπορείτε να τα δείτε εδώ συγκεντρωμένα. Μια βατή διαδρομή για αρχάριους είναι από την Τιθορέα ως τον Άι-Γιώργη, διάρκειας 45 λεπτών ή από την Αμφίκλεια ως την Αγ. Ιερουσαλήμ (μιάμιση ώρα). Έξω από την Τιθορέα μάλιστα, θα βρείτε και το Περιαστικό Αισθητικό Δάσος του χωριού, μια όμορφη έκταση με πλούσια βλάστηση και τέσσερα εκκλησάκια.

Αισθητικό δάσος Δίρφης 

Από το χωριό Στενή Ευβοίας, στα «πόδια» του βουνού της Δίρφης, ξεκινά ένα δίκτυο καλοσημαδοτημένων μονοπατιών δεκάδων χιλιομέτρων, που περνούν μέσα από περιοχές γεμάτες φυσικές ομορφιές. Το δάσος που στεφανώνει το χωριό χαρακτηρίστηκε αισθητικό και είναι «σπαρμένο» με καστανιές, πεύκα, έλατα και πλατάνια, ενώ δεν λείπουν τα ρυάκια και τα φαράγγια. Οι ωραιότερες διαδρομές ξεκινούν από την Άνω Στενή και φτάνουν στο καταφύγιο του Ορειβατικού συλλόγου Χαλκίδας, στα 1.120 μέτρα υψόμετρο. Θα περάσετε από το πευκόδασος που οδηγεί στην πηγή του Συκάμινου, θα προχωρήσετε προς την Ελατιά και θα θαυμάσετε τη θέα προς το αλπικό Ξηροβούνι. Την άνοιξη εδώ φυτρώνουν αγριολούλουδα όπως παιώνιες και πρίμουλα, ενώ πετούν τριγύρω φιδαετοί και γεράκια. Πίσω στο χωριό, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε στους ωραιότατους ξενώνες, θα χορτάσετε ντόπια κρεατικά στα ταβερνάκια της Στενής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ