Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
13.7 C
Athens
HomeΠαραλίεςΑυτή είναι είναι η καθαρότερη παραλία στον κόσμο και είναι ελληνική!

Αυτή είναι είναι η καθαρότερη παραλία στον κόσμο και είναι ελληνική!

Καθαρότερη παραλία στον κόσμο ανακηρύχθηκε μια ελληνική. Σύμφωνα με το αμερικανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Florida Panhandle το οποίο αναζήτησε εκατομμύρια δημόσια διαθέσιμες κριτικές ταξιδιωτών για παραλίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η καθορότερη είναι μια ελληνική και συγκεκριμένα η παραλία Πράσσα (ή Πράσα) στην Κίμωλο.

Η έρευνα περιλαμβάνει έναν κατάλογο 50 παραλιών σε 75 χώρες που κατατάχθηκαν στις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών από ταξιδιώτες και η ελληνική αυτή παραλία ανακηρύχθηκε ανεπίσημα η καθαρότερη στον κόσμο.

- Advertisement -

Εστιάζοντας στις αγγλόφωνες κριτικές, το Florida Panhandle υπολόγισε στη συνέχεια ποιες παραλίες παγκοσμίως, σε κάθε χώρα και σε κάθε ήπειρο, είχαν το υψηλότερο ποσοστό κριτικών που ανέφεραν «καθαρά νερά».

Συνολικά, η έρευνα περιλαμβάνει ανάλυση περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων κριτικών!

Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο

Η παραλία Πράσσα στην Κίμωλο έχει τα πιο καθαρά νερά, σύμφωνα με τις κριτικές του Tripadvisor, το 43,56% αναφέρει τα καθαρά νερά της.

Τα Πράσσα είναι μικρός παράλιος οικισμός στο ανατολικό τμήμα της Κιμώλου, βορειοανατολικά από το Χωριό ή Κίμωλο, την πρωτεύουσα και κύριο οικισμό του νησιού σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα. Η παραλία τους, που οι κάτοικοι αναφέρουν ως “Άσπρη παραλία”, είναι αμμουδερή με χαρακτηριστικό άσπρο χρώμα εξ΄ αιτίας των πετρωμάτων της κιμωλίας στα οποία το νησί οφείλει το όνομά της. Η παραλία έχει μικρή έκταση, περίπου 200 μέτρα και οριοθετείται από λόφους με μπετονίτη. Πάνω της είναι τα παλιά ορυχεία περλίτη, στην άκρη της υπάρχουν αρμιρίκια και η θάλασσα της έχει γαλαζοπράσινα νερά. Απέναντι από τον οικισμό βρίσκεται η ακατοίκητη νησίδα Πρασονήσι ενώ στον κάβο του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν θαλάσσιες σπηλιές της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus).

Πράσσα Κίμωλος
Πράσσα Κίμωλος

Συνολικά, η Ελλάδα φιλοξενεί οκτώ από τις δέκα κορυφαίες παραλίες στον κόσμο με τα πιο καθαρά νερά!

Οι ελληνικές παραλίες με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο

Με μήκος 13.676 χιλιομέτρων, η ελληνική ακτογραμμή είναι η μεγαλύτερη στη λεκάνη της Μεσογείου, μια θάλασσα που φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της και τη υπέροχη μπλε απόχρωση της.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που η πλειονότητα των κορυφαίων παραλιών στον κόσμο με τα πιο καθαρά νερά βρίσκονται στην Ελλάδα, με πρώτη την παραλία Πράσσα της Κιμώλου, για την οποία, όπως αναφέρθηκε, το 43,56% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών χρησιμοποιούν τη φράση «καθαρά νερά».

Μια άλλη ελληνική παραλία που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα είναι η παραλία του Αγίου Δημητρίου (37,82% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών) στην Αλόννησο.

Άγιος Δημήτριος - Αλόννησος
Άγιος Δημήτριος – Αλόννησος


Παραλίες από άλλα μέρη του κόσμου που ξεχώρισαν οι συμμετοχές τους στη λίστα περιλαμβάνουν τα γαλαζοπράσινα νερά του κόλπου Pileh Bay στο Ko Phi Phi Lee της Ταϊλάνδης (38,32% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών) και το Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας (36,89% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών).

Pileh Bay στο Ko Phi Phi Lee της Ταϊλάνδης
Pileh Bay στο Ko Phi Phi Lee της Ταϊλάνδης

Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία διαθέτει την καλύτερη παραλία με καθαρά νερά στην Ευρώπη.

Η Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα (36,89% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών αναφέρουν τα καθαρά νερά της) και είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα
Calo Des Moro στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα

Η Cala Brandinchi στο Capo Coda Cavallo της Ιταλίας περιλαμβάνεται επίσης στις καθαρότερες παραλίες της Μεσογείου (36,14% των κριτικών), όπου τα διαφανή νερά διαβαθμίζονται όμορφα από «κίτρινο σε πράσινο και από aqua σε βαθύ μπλε».

Cala Brandinchi στο Capo Coda Cavallo της Ιταλίας
Cala Brandinchi στο Capo Coda Cavallo της Ιταλίας

Oι περισσότερες παραλίες της κατάταξης βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, αλλά τι κάνει αυτή την θάλασσα τόσο φημισμένη για την καθαρότητα των νερών της; Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων, αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η φύση του οικοσυστήματος περιλαμβάνει περιορισμένα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού (άλγη).

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,098LikesLike
88,833 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ