Αλλαγή ώρας 2021

Είθισται κάθε χρόνο τον Μάρτιο, και πιο συγκεκριμένατην τελευταία Κυριακή του εν λόγω μήνα, να γυρίζουμε τους δείκτες του ρολογιού 1 ώρα μπροστά, υποδεχόμενοι έτσι την εαρινή ώρα και διατηρώντας τρόπον τινά τη μέρα περισσότερο χρόνο. Τι θα γίνει όμως φέτος με τα ρολόγια μας;

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου κάθε χρόνο γυρίζουμε τα ρολόγια μας 1 ώρα μπροστά κάτι που θα συμβεί και φέτος. Ειδικότερα, η αλλαγή ώρας για το 2021 θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Μαρτίου. Συγκεκριμένα στις 03:00 π.μ. οι δείκτες θα πρέπει να δείξουν 04:00 π.μ. (σε κινητά και υπολογιστές η διαδικασία είναι αυτόματη).

Condé Nast Traveler: Οι καλύτεροι προορισμοί για το Μάρτιο!

Θα είναι η τελευταία αλλαγή ώρας;

Αυτό ωστόσο που απασχολεί είναι αν θα είναι και η τελευταία φορά που θα πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή ώρας καθώς το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ώρα που ψηφίστηκε στις 26 Μαρτίου 2019, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Διαβάστε ακόμα:
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μετατόπισε την Ελλάδα στο «επίπεδο 4» - Σύσταση στους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια στην χώρα μας λόγω Covid

Το Συμβούλιο της ΕΕ ωστόσο δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη τη θέση του. Υπογραμμίζεται ότι το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς κατά τους μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Από πότε ισχύει στη χώρα μας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε δοκιμαστικά για πρώτη φορά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε τα ρολόγια είχαν ρυθμιστεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, στη δεκαετία του 1970 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με έναρξη το 1975.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ