Φτερό αεροπλάνου

Σύμφωνα με την On-Time Performance Review 2021 της Cirium, ο Δεκέμβριος ήταν ο μεγαλύτερος μήνας για αεροπορικά ταξίδια το 2021, με 2,43 εκατομμύρια πτήσεις παγκοσμίως.

Η άφιξη της παραλλαγής Omicron στα τέλη του περασμένου έτους και οι επιχειρησιακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χειμερινού καιρού, είχαν ως αποτέλεσμα 59.240 παγκόσμιες πτήσεις να ακυρωθούν από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου – ο υψηλότερος αριθμός ακυρώσεων Δεκεμβρίου σε μια δεκαετία. Περίπου 20.500 πτήσεις ακυρώθηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες την παραμονή και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Οι American Airlines, Delta, Southwest Airlines και United Airlines ακύρωσαν περισσότερες από 7.000 πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η έλλειψη προσωπικού εμπόδισε το πλήρωμα και τις επιχειρήσεις εδάφους.

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του Omicron στις 11-17 Δεκεμβρίου 2021, η Cirium ανέφερε αύξηση 1,5% στις πτήσεις παγκοσμίως που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα. Ωστόσο, η Cirium ανέφερε μείωση 8,0% στις παγκόσμιες πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν την επόμενη εβδομάδα.

Ο πιο δημοφιλής μήνας του περασμένου έτους για αεροπορικά ταξίδια ήταν ο Δεκέμβριος, σύμφωνα με το Cirium.

Ο Jeremy Bowen, Διευθύνων Σύμβουλος της Cirium, σχολίασε:

«Οι διακοπές πτήσεων επηρεάζουν διαφορετικά τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια – εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και την ευελιξία του εξοπλισμού και των πόρων που υπάρχουν για να αντιδράσουν γρήγορα. Εκείνοι που σχεδιάζουν πιο συντηρητικά θα ελαχιστοποιήσουν τις λειτουργικές τους διακοπές. Το Cirium παρακολουθεί το επίπεδο διακοπής μετρώντας τον συντελεστή ολοκλήρωσης των πτήσεων και την έγκαιρη απόδοσή τους.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η American Airlines είχε τις περισσότερες πτήσεις πέρυσι, με περίπου 1.850.050. Με 336.890 αναχωρούσες πτήσεις το 2021, το διεθνές αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον Ατλάντα ονομάστηκε το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο παγκοσμίως, ενώ το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ονομάστηκε το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο για διεθνείς πτήσεις, με 123.070 πτήσεις αναχώρησης.

Εν τω μεταξύ, το Χίθροου προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψει τις δοκιμές για πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, επικαλούμενος αναφορές ότι 60.000 άνθρωποι ακύρωσαν πτήσεις από το αεροδρόμιο τον περασμένο μήνα λόγω των επιπτώσεων του Omicron.

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη είναι επίσης πιθανό να ακυρώσουν δεκάδες χιλιάδες πτήσεις αυτόν και τον επόμενο μήνα, με τον Όμιλο Lufthansa μόνο να ακυρώνει 33.000 πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ