Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024
26.7 C
Athens

Μπαλαντίνος

 

Σίγουρα η 90 χρόνων ιστορία του Τυροκοµείου Μπαλαντίνος δεν µπορεί να ξεδιπλωθεί σε λίγες αράδες, αλλά µια και µόνο δοκιµή των εξαιρετικών προϊόντων του φτάνει για να επιβεβαιώσεις σε µια στιγµή την προσήλωση στην αδιαπραγµάτευτη ποιότητα και την αξεπέραστη νοστιµιά!

Από την Κατερίνα Ρίγκου ([email protected]) | Φωτο Ελεάννα Κουρκουλοπούλου 

- Advertisement -

Με γνώµονα το επιτυχηµένο παρελθόν, πορεύεται στο µέλλον µε πιο πρόσφατη κίνηση το ριζικά ανακαινισµένο κατάστηµα επί της κεντρικής Σκαλίδη. Η γνωστή οικογενειακή επιχείρηση «Μπαλαντίνος», τιµώντας την παράδοση, κατάφερε να µετατρέψει το όνοµά της σε πασίγνωστο εγχώριο brand και σήµερα αποτελεί συνώνυµο της γαλακτοκοµικής παράδοσης, της καινοτοµίας, της άριστης ποιότητας και της ασύγκριτης νοστιµιάς.

Και η ιστορία έχει κάπως έτσι…

Με έδρα το χωριό Θέρισο, πριν από 90 χρόνια η οικογένεια ξεκίνησε να εξειδικεύεται στη γαλακτοκοµική παράδοση φτιάχνοντας το τυροκοµείο (από το 1928) µε «πρωτεργάτη» τον Στέλιο Μπαλαντίνο, ενώ το 1951 ο Βασίλης Μπαλαντίνος ήταν εκείνος που άνοιξε το πρώτο κατάστηµα στα Χανιά, που βρισκόταν απέναντι από το σηµερινό. Αυτή ήταν η αρχή για τη φήµη που απέκτησε η πολυβραβευµένη σήµερα παραδοσιακή κρητική γραβιέρα (προϊόν ΠΟΠ), η οποία έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κρήτης! Σε εκείνο το πρώτο µαγαζί λειτουργούσε εντός και ένα µικρό τυροκοµείο που παρασκεύαζε καθηµερινά πρόβειο γιαούρτι και τυριά.

Το 1994, το κατάστηµα µεταφέρθηκε στο σηµείο που βρίσκεται σήµερα, συνεχίζοντας µε σεβασµό την παράδοση και τιµώντας τη µακρόχρονη ιστορία του. Πρόσφατα, τον Νοέµβριο του 2016, πέρασε σε µια νέα εποχή, ανακαινίζοντας ριζικά το κατάστηµα. Στον σύγχρονο όµως χώρο η παράδοση της οικογένειας εξακολουθεί να δίνει το «παρών» µε µια µικρή έκθεση µε εργαλεία, όπως το µαντεµένιο καζάνι που ο προπάππους είχε στο Θέρισο, παλιά πιεστήρια αλλά και άλλα σκεύη που χρησιµοποιούνταν στο παλιό τυροκοµείο. Όσο για την πλούσια γκάµα προϊόντων; Την πρωτοκαθεδρία έχουν η παραδοσιακή γραβιέρα Μπαλαντίνος (εκτός από την απλή, µε θυµάρι, µπούκοβο και καπνιστή), το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο και ο ξηρός ανθότυρος, το πρόβειο γιαούρτι, η µυζήθρα, η στάκα, το τυροµάλαµα (τυρί µαλάκα) και το πηχτόγαλο Χανίων (ΠΟΠ), που παρασκευάζονται µε βάση το αγνό φρέσκο γάλα, προερχόµενο από αιγοπρόβατα που ζουν ελεύθερα στα οροπέδια της Κρήτης, και διατίθενται σε σουπερµάρκετ και επιλεγµένα καταστήµατα διατροφής σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 Στον κατάστημα της Σκαλίδη, είδαµε εκτός από τα φηµισµένα οµώνυµα προϊόντα, επίσης γωνιές µε αποκλειστικά κρητικά προϊόντα, όπως ζυµαρικά, µέλι, απάκι, παξιµάδια. Παράλληλα µε την εξέλιξη του καταστήµατος, παρόµοια ήταν και η σταδιακή εξέλιξη της τυροκοµικής µονάδας που επέκτεινε τις δραστηριότητές της. Με έδρα πλέον το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Βαρύπετρο Νέας Κυδωνίας, στα χέρια του Σπύρου Μπαλαντίνου, µε στόχο να αυξήσει της παραγωγική της δύναµη, εξακολουθεί να ανταποκρίνεται άριστα στην αυξανόµενη ζήτηση, καθώς έχει κερδίσει µια από τις κορυφαίες θέσεις στις προτιµήσεις των καταναλωτών τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης. Η µονάδα, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα παραγωγής, έχει αποσπάσει πιστοποίηση ISO 22000, ενώ είναι και µια από τις ελάχιστες σε πανελλαδικό επίπεδο που διαθέτουν σύστηµα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001, συµβάλλοντας έτσι δυναµικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Ωράριο καταστήµατος: Δευτ.-Σάβ. 08:00-21:00

Info:

Bαρύπετρο Κυδωνίας (εργοστάσιο), Τ. 28210 33030, 32222, M. 6973 612491 

Σκαλίδη 25, Τ. 28210 95517 (κατάστηµα), www.balantinos.gr Τυροκοµικά «Μπαλαντίνος» 

Πηγή Best in travel Chania 2018

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε μόλις με ένα κλικ εντελώς δωρεάν τον καλύτερο οδηγό για τα Χανιά!

COVER CHANIA

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,269LikesΚάντε Like
88,480 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ