Πηγή: houstondynamofc.com

Η Κολομβία είναι μια χώρα με σημαντικό πολιτισμό, μεγάλη ιστορία και υπέροχα τοπία. Τα τελευταία χρόνια, πριν από την έλευση της πανδημίας, αναδείχθηκε σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς του πλανήτη. Ένας βιωματικός τρόπος για να ανακαλύψετε τα μυστικά της Κολομβίας είναι να δοκιμάσετε τη μοναδική κολομβιανή κουζίνα.

Παρά το όνομά της η σύγχρονη Κολομβία δεν ανακαλύφθηκε από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν πήγε ποτέ σε αυτήν την πλευρά της Νότιας Αμερικής. Πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε πόδι στην περιοχή ήταν ο Olando de Ojeda, ο οποίος έφτασε στο Cabo de la Vela το 1499. Πριν από την άφιξή του, στην Κολομβία ζούσαν φυλές αυτόχθονων ιθαγενών. Μετά το 1525 άρχισαν να εγκαθίστανται οι Ισπανοί κατακτητές, οι conquistadores. Και από τον 19ο αιώνα και μετά μετανάστες από την Ασία και την Αφρική έψαξαν την τύχη τους σε αυτήν την πλούσια χώρα. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα έχει σαφείς επιρροές στην κουζίνα της Κολομβίας, η οποία συνδυάζει μαγειρικές παραδόσεις διαφορετικών λαών.

Το εθνικό πιάτο της Κολομβίας

Στην Κολομβία δεν θα βρείτε ουδέτερα και άγευστα πιάτα – όλα έχουν έντονο χαρακτήρα και είναι πλούσια σε σάλτσες και καρυκεύματα. Αυτό ισχύει για το πιο εμβληματικό πιάτο της χώρας που είναι η Bandeja Paisa. Συνήθως σερβίρεται σε τεράστιες μερίδες και είναι ένας συνδυασμός ψητού κρέατος, τηγανητής χοιρινής πέτσας και σαλαμιού chorizo που σερβίρεται με λευκό ρύζι, λουκάνικα από αίμα morcilla και μαγειρεμένα φασόλια. Κάθε μερίδα περιχύνεται με ένα τηγανητό αυγό και σερβίρεται με αβοκάντο σε φέτες και τηγανιτές μπανάνες plantain.
Δείτε πώς θα το παρασκευάσετε για να φέρετε μια γεύση Κολομβίας στο τραπέζι σας

Υλικά

Για τα φασόλια Antioqueño

  • 1 1/2 φλιτζάνι ξερά κόκκινα φασόλια που έχετε μουλιάσει για 8 ώρες
  • 1 1/2 φλιτζάνι χοιρινά ποδαράκια κομμένα σε κύβους
  • ½ πράσινη μπανάνα plantain, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 1 μεγάλο καρότο, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζάνι salsa de aliños (κολομβιανό καρύκευμα)
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 ¼ λίτρο νερό ή περισσότερο αν χρειάζεται
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι σάλτσα hogao (κολομβιανή σάλτσα κρεόλ )
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Για το λευκό ρύζι

  • 1 1/2 φλιτζάνι λευκό ρύζι
  • Αλάτι


Για τον κιμά

  • Μισό κιλό βοδινό κότσι
  • 1¼ λίτρο νερό
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Για το cocido chorizo

  • 6 chorizos
  • 1 λίτρο νερό
  • Για τα τηγανητά αυγά
  • 6 αυγά
  • 3 κ. σ. ελαιόλαδο


Για το plátano maduro

  • 3 ώριμες μπανάνες plantain
  • Φυτικό λάδι (για τηγάνισμα)


Για το σερβίρισμα

  • 6 morcillas (ισπανικό λουκάνικο με αίμα), τηγανητά ή ψητά
  • 3 αβοκάντο (½ ανά άτομο)
  • 6 πιτάκια καλαμποκάλευρου arepas
Διαβάστε ακόμα:  Χίος: Ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του νησιού μέσα στα γραφικά σοκάκια του Κάστρου...


Οδηγίες

1.Ετοιμάστε από την προηγούμενη μέρα τα φασόλια και τον κιμά και φυλάξτε τα στο ψυγείο.

Φασόλια Antioqueño

  1. Στραγγίστε τα φασόλια και βάλτε τα σε ταψί στον φούρνο με τα ψιλοκομμένα χοιρινά ποδαράκια. Προσθέστε νερό και αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια / δυνατή φωτιά.
  2. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε, χωρίς καπάκι, για 20 λεπτά.
  3. Προσθέστε τη μπανάνα plantain, το καρότο, τη salsa de aliños και το κύμινο και ανακατέψτε καλά.
  4. Σκεπάστε και μαγειρέψτε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.
  5. Προσθέστε τη σάλτσα hogao και το φρέσκο κόλιαντρο. Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε.
  6. Καλύψτε και μαγειρέψτε ξανά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
  7. Βγάλτε τα χοιρινά ποδαράκια από την κατσαρόλα και αφήστε τα στην άκρη μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να τα χειριστείτε. Πετάξτε το δέρμα και τα κόκκαλα και κόψτε το κρέας σε μικρά κομμάτια.
  8. Βγάλτε τα καρότα, λιώστε τα με 1 κουτάλια από το υγρό ψησίματος μέχρι να αποκτήσουν μια βελούδινη υφή. Ρίξτε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα.

Κιμάς

  1. Βάλτε το κρέας σε μια σαλατιέρα, προσθέστε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το κύμινο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
  2. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το κρέας παγωμένο και περιχύστε το με το νερό. Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια / δυνατή φωτιά.
  4. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και μαγειρέψτε σε μέτρια/χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
  5. Στραγγίστε το κρέας και αφήστε το να κρυώσει.
  6. Ψιλοκόψτε σε έναν πολυκόφτη μέχρι να αποκτήσει μια υφή κιμά. Μπορείτε να βρείτε ένα εξαιρετικό εργαλείο με χωρητικότητα 500 ml και ισχύ 400 W στο φυλλάδιο Vicko, που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κρέας τέλεια και γρήγορα.

Cocido chorizo

  1. Τοποθετήστε τα chorizos σε μια κατσαρόλα.
  2. Προσθέστε νερό και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  3. Platano maduro
  4. Κόψτε τις μπανάνες plantain στη μέση κατά μήκος.
  5. Ζεστάνετε μια μεγάλη ποσότητα λαδιού σε ένα τηγάνι στους 180°C.
  6. Τηγανίστε τα plantain από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρισμα

  1. Τοποθετήστε όλα τα υλικά (φασόλια, κρεατικά, μπανάνες plantain και λευκό ρύζι) σε έναν μεγάλο δίσκο ή μοιράστε τα σε μεγάλα ατομικά πιάτα
  2. Προσθέστε ½ αβοκάντο σε φέτες, 1 morcilla , 1 πιτάκι arepa και ένα αυγό μάτι σε κάθε πιάτο και σερβίρετε αμέσως.

Πηγή: tripadvisor.com.hk

Το bandeja paisa είναι ένα πιάτο που σερβίρεται σε όλα τα μαγειρεία και εστιατόρια της Κολομβίας, ακόμη και ως street food. Η παρασκευή του χρειάζεται χρόνο αλλά δεν είναι δύσκολη και αν ακολουθήσετε τη συνταγή που παραθέσαμε θα εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με ένα πιάτο που θα σας ταξιδέψει γευστικά στη Νότια Αμερική.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ