Πιο γνωστή για το πανεπιστήµιό της, το παλαιότερο στον κόσµο, ηΜπολόνια δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλους ιταλικούς προορισµούς, καθώς διαθέτει και εντυπωσιακά must see αλλά και ένα πολύ ζωντανό lifestyle, µε τη γαστρονοµία και τα ψαγµένα στέκια να είναι µόνο µερικά από τα δυνατά της χαρτιά!

- Advertisement -

Το σήµα-κατατεθέν της Μπολόνια, πρωτεύουσας της ιταλικής επαρχίας Emilia Romagna, είναι το σιντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana di Nettuno), παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας, της Piazza Maggiore. Αυτό, οπωσδήποτε, είναι κάπως παράξενο, καθώς αναρωτιέται κανείς τι γυρεύει ο θεός της θάλασσας σε µια κατ’ εξοχήν πόλη της πεδιάδας. Τούτο, όµως, δεν είναι το µόνο περίεργο πράγµα εδώ… Πόσοι ξέρουν ότι η Μπολόνια διαθέτει δύο (και όχι έναν, όπως η Πίζα) κεκλιµένους πύργους (!), ο ένας δίπλα στον άλλο, χτισµένους τον 12ο αιώνα από τις οικογένειες τα ονόµατα των οποίων διατηρούν, Asinelli και Garisenda; Ή ότι η πιο διάσηµη εκκλησία της, η βασιλική του San Petronio, ξεκίνησε να χτίζεται το 1390 και… δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως ακόµη; Ασφαλώς, η πόλη έχει για καµάρι της το πανεπιστήµιό της, το παλαιότερο στον κόσµο, καθώς ιδρύθηκε το 1088!

1236_shutterstock_191012087

Μπορεί σαν τουριστικός προορισµός να υπολείπεται πολύ της Ρώµης ή της Βενετίας, αλλά στην πραγµατικότητα διαθέτει και ένα εξαιρετικά πλούσιο σε µνηµεία µεσαιωνικό-αναγεννησιακό κοµµάτι και τη δυναµική σύγχρονη πλευρά της.

Στα συν, επίσης, ότι περπατιέται εύκολα, τουλάχιστον το κέντρο της, και ότι συνδυάζεται εύκολα µε ένα tour Τοσκάνης (Φλωρεντία, Πίζα, Σιένα). Ξεχωρίζει, ακόµα, για τους πύργους της -δεν την έχουν χαρακτηρίσει τυχαία «Μανχάταν του Μεσαίωνα»- και τις εξαίσιες στοές της (portici) µε τους ψηλούς κίονες. Από την άλλη, είναι η πόλη των µεγάλων επιχειρήσεων, των επιστηµών, της έντονης πνευµατικής και πολιτικής κίνησης, της «δυνατής» γαστρονοµικής σκηνής και, φυσικά, ενός πάντα ανήσυχου φοιτητόκοσµου, που την κρατά στην πρώτη γραµµή των νέων τάσεων, όπως βέβαια και του nightlife!

1236_shutterstock_264655943

Τι να δείτε

Τον πύργο Asinelli. Είναι ένας από τους 20 πανύψηλους πύργους που απέµειναν από τους 100 που υπήρχαν κάποτε και ένας από τους µόλις 3 στους οποίους επιτρέπεται να ανέβει κανείς σήµερα. Με ύψος 97 µ. ήταν πραγµατικά ένας ουρανοξύστης της εποχής του! Με τον γειτονικό του, τον πύργο Garisenda, ύψους 48 µ. σχηµατίζουν ένα… παράξενο και άκρως υποβλητικό αρχιτεκτονικό ζεύγος. Καθηµερινά 09:00-18:00, είσοδος €3.

Την κεντρική πλατεία, Piazza Maggiore, µε τη βασιλική του San Petronio, προστάτη της πόλης, τη Santa Maria della Vita (µε τα πολύ ιδιαίτερα γλυπτά της από τερακότα), το δηµαρχείο (Palazzo d’ Accursio) και το περίφηµο Palazzo di Podesta (του 13ου αι.).

Το Archiginnasio. Υπήρξε το κύριο κτήριο του πανεπιστηµίου από το 1563 έως το 1803, και σήµερα είναι Δηµοτική Βιβλιοθήκη, που διαθέτει, µεταξύ άλλων, 35.000 χειρόγραφα. Επιπλέον, ξεχωρίζει για τα ξυλόγλυπτα αγάλµατά της, δύο από τα οποία (οι «spelati») αναπαριστούν όλο το µυϊκό σύστηµα του ανθρώπου, αφού ακριβώς στον συγκεκριµένο χώρο ξεκίνησε, για πρώτη φορά παγκοσµίως, η διδασκαλία της ανατοµίας! Δευτ.-Παρ. 09:00-18:45, Σάβ. 09:00-13:45. (Piazza Galvani 1, tel. +39 051 276811)

Τη βασιλική της Madonna di San Luca. Ναός εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και διάκοσµου, βρίσκεται στα νότια της πόλης και φτάνει κανείς εδώ µέσω ενός στεγασµένου διαδρόµου (portico) µήκους 3,8 χλµ., που η οροφή του βασίζεται σε 666 αψίδες!

1236_shutterstock_268842173

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ