Ένα από τα πιο γνωστά κτίρια του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη, Antoni Gaudi, είναι η Casa Milà, πιο γνωστή ως La Pedrera, που στα καταλανικά σημαίνει λατομείο.

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1906 και του 1910 και ολοκληρώθηκε το 1912. Το κτίριο πήρε το όνομα του, από την εύπορη οικογένεια Μιλά, για την οποία και χτίστηκε και βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες συνοικίες της πόλης, την Eixample.

- Advertisement -

Πανέμορφη: Δείτε την υπερπολυτελή έπαυλη των Ομπάμα

Το μοναδικό σχεδιαστικά κτίριο είναι ένας συνδυασμός σιδηροκατασκευής και σκυροδέματος, ενώ το εσωτερικό του είναι επιμελημένο με προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, από τα πόμολα στις πόρτες, μέχρι τα φωτιστικά, που φέρουν τη σφραγίδα της ευφυίας του Gaudi.

Θεωρείται μέχρι και σήμερα μια πρωτοποριακή κατασκευή, ως προς τις ανέσεις στη σύγχρονη δόμηση. Παράλληλα, ο συνδυασμός της εκκεντρικότητας του κτιρίου με τα μεσοαστικά συντηρητικά έπιπλα στο εσωτερικό του, δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση ανάμεσα στην εκκεντρικότητα του μοντερνισμού και τη σοβαρότητα της εποχής του 19ου αιώνα.

Το κτίριο ήταν το τελευταίο αστικό έργο του Gaudi, πριν αφιερωθεί αποκλειστικά στην Σαγράδα Φαμίλια. Ανακαινισμένο στο πρότερο μεγαλείο του το 1996 μετά από χρόνια εγκατάλειψης, στεγάζει σήμερα ένα μουσείο αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα, το εκθεσιακό κέντρο του Καϊσα ντε Καταλούνια, ένα επιπλωμένο διαμέρισμα μουσείο, καθώς και ιδιωτικές κατοικίες που κατοικούνται από απογόνους τον αρχικών ενοίκων.

Καταπληκτικό: Η αναμόρφωση κατοικίας στη Τήνο! Δείτε το πριν και το μετά

Η Casa Mila διαθέτει τέλειο εξαερισμό, ένα υπόγειο γκαράζ και μια εντυπωσιακή στέγη, με εντυπωσιακά, σουρεαλιστικά γλυπτά.

Το κτίριο συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…

Καμαρώστε το: Ένα πολυτελές και μοντέρνο ξενοδοχείο στην Εκάλη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ