Ταξίδι στη Χαλκίδα - Κρεμαστή γέφυρα
- Advertisement -

Τη Χαλκίδα, την πόλη των «τρελών νερών», θα τη βρείτε µια ανάσα μακριά από την Αθήνα, όπου σας περιμένει – μόλις μπορέσουμε και πάλι να ταξιδέψουμε – ολοζώντανη και φιλόξενη για μια φανταστική εμπειρία ξεκούρασης και διασκέδασης µε φόντο ένα πανέμορφο σκηνικό!

Χτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, µε το ένα µέρος της να βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και το άλλο στην Εύβοια, τα οποία ενώνονται µε δύο γέφυρες, η Χαλκίδα, η πρωτεύουσα της Εύβοιας, είναι ιδανικός προορισµός για µονοήµερη εκδροµή για φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, καφέ, ποτό, βουτιές, και βόλτες  στην υπέροχη παραλία της -σήµα κατατεθέν της πόλης- αλλά και για περισσότερες µέρες καθώς είναι σίγουρο πως η διαµονή σας εδώ θα εξελιχθεί σε µια όµορφη και ξεκούραστη εµπειρία!

Απόδραση στη Χαλκίδα - αξιοθέατα
Βόλτες στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα θα ανακαλύψετε αρκετά αξιοθέατα, αλλά το πρώτο πράγµα που συνήθως κάνει ένας επισκέπτης είναι βόλτα στην παραλία! Το πιο κεντρικό σηµείο και σήµα κατατεθέν της πόλης, ιδανικό για περατζάδα, µε υπέροχη θέα τη θάλασσα, την παλιά γέφυρα, το Κάστρο του Καράµπαµπα απέναντι, και φυσικά τα «τρελά νερά» καθώς εδώ είναι το σηµείο απ’ όπου µπορείτε να δείτε την ακανόνιστη πορεία τους! Στην παραλία συγκεντρώνονται δεκάδες προτάσεις για καφέ, ποτό και φαγητό, άλλες καλές και άλλες καλύτερες… Η βόλτα σας στην παραλία θα ξεκινήσει από την Παλιά Γέφυρα και θα καταλήξει στο Κρηπίδωµα εκεί που βρίσκεται το Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι µε τα αγάλματα.

Από την Κατερίνα Ρίγκου | Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Shutterstock, Αρχείο

Αξιοθέατα στη Χαλκίδα

Η Γέφυρα του Ευρίπου

Γέφυρα του Ευρίπου
Η Γέφυρα του Ευρίπου

Η Γέφυρα του Ευρίπου ή αλλιώς η παλιά γέφυρα, όπως την αποκαλούν και οι ντόπιοι  (σε σχέση φυσικά µε την κρεµαστή, την «καινούρια»). Σήµα κατατεθέν της πόλης, η κινητή (συρταρωτή) γέφυρα κατασκευάστηκε το 1962, βρίσκεται στην παραλία και είναι αυτή που «σηµατοδοτεί» την αρχή της πεζοδροµηµένης παραλίας. Κάθε βράδυ η γέφυρα ανοίγει «χωρίζοντας» για λίγη ώρα την πόλη στα δυο προκειµένου να περάσουν τα καράβια. Εδώ είναι και το σηµείο όπου θα παρακολουθήσετε την µαγευτική συνεχή κίνηση των νερών του πορθµού.

Η ένωση των δύο πλευρών της Βοιωτικής και Ευβοϊκής ακτής έχει αναφορές προϊστορικά, από τον Διόδωρο που αναφέρει ότι το 410 π.Χ. κατασκευάστηκε ξύλινη γέφυρα στο στενό του Ευρίπου. Αργότερα το 510 µ.Χ. επί Ιουστινιανού κατασκευάστηκε συρταρωτή γέφυρα ενώ επί Τουρκοκρατίας ήταν ξύλινη και ακίνητη ενώ το 1858 µετατράπηκε σε ξύλινη περιαιρετή. Το 1896 αντικαταστάθηκε µε περιστροφική σιδερένια η οποία έµεινε µέχρι το 1962 όταν και δηµιουργήθηκε η σηµερινή.

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου στη Χαλκίδα
To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου εντυπωσιάζει τους θεατές του

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου είναι µοναδικό στον κόσµο και θα το βρείτε στη Χαλκία! Τα «τρελά νερά», όπως είναι γνωστά, ρέουν σαν ποταµού και κινούνται συνεχώς αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 6 ώρες προς τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό αντίστοιχα. Ανάµεσα στην αλλαγή κατεύθυνσης κάθε φορά µεσολαβεί ένα ολιγόλεπτο διάστηµα που µένουν στάσιµα. Το 8 λεπτών αυτό διάστηµα στασιµότητας δεν υφίσταται στις 2 ισηµερίες (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεµβρίου) όπου τότε αλλάζουν κατεύθυνση αµέσως. Επίσης, κάποιες άλλες φορές ανάλογα τις σεληνιακές φάσεις (πανσέληνος, νέα σελήνη) τα νερά κινούνται απολύτως άτακτα χωρίς να υπάρχει κάποιο σταθερό σηµείο αναφοράς στην κίνηση τους αυτή. Το παράξενο και µοναδικό αυτό φαινόµενο και η εξήγηση τους απασχόλησε ακόµη και τους Αρχαίους Έλληνες, ειδικότερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη. Επίσης έγινε θέµα έρευνας για πολλούς επιστήµονες από τον προηγούµενο αιώνα και µετά, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε εύλογα επεξηγηµατικά συµπεράσµατα.

Η κρεμαστή γέφυρα

Ταξίδι στη Χαλκίδα - Κρεμαστή γέφυρα

Η κρεμαστή γέφυρα ή διαφορετικά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι η «καινούρια» και ας έχει 26 χρόνια τώρα που έχει κατασκευαστεί. Η κατασκευή της νέας γέφυρας στη Χαλκίδα ολοκληρώθηκε το 1993 και πρόκειται για ένα σύγχρονο τεχνολογικό και αρχιτεκτονικό έργο µε µήκος 694 µέτρα από τα οποία τα 215 αιωρούνται σε ύψος 35,5 µέτρων. Με την κατασκευή της κρεµαστής γέφυρας διευκολύνθηκε η πρόσβαση στην πόλη, µειώθηκε η κίνηση όπως και ο χρόνος του ταξιδιού.

Ωστόσο όµως, η παλιά γέφυρα στο κέντρο της πόλης είναι αυτή που τραβά ακόµα τα βλέµµατα και κερδίζει τις εντυπώσεις µε την γραφικότητα της, µε τη θέα και φυσικά µε το γεγονός ότι από κει οι επισκέπτες παρατηρούν τα φηµισµένα αεικίνητα νερά του Ευβοϊκού!

Κάρυστος: Ένας επίγειος παράδεισος μια ανάσα από την Αθήνα (βίντεο)

Κάστρο Καράµπαµπα

Κάστρο Καράµπαµπα
Το Κάστρο Καράµπαµπα

Πρόκειται για ένα Οθωµανικό κάστρο του 17ου αιώνα που βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης στη συνοικία της Κανήθου (ή, όπως έχει παραµείνει να λέγεται, Καράµπαµπας) στο λόφο Φούρκα. Η θέση του κάστρου υπήρξε στρατηγική καθώς από εκεί ελέγχονταν ο πορθµός του Ευρίπου και η πόλη. Επίσης, η θέση του σύµφωνα µε ορισµένους µελετητές  ταυτίζεται µε την αρχαία πόλη Κάνηθο λόγω σποραδικών ευρηµάτων που βρέθηκαν στην επιφάνεια του εδάφους.

Το φρούριο που σώζεται σήµερα στη Χαλκίδα οικοδοµήθηκε το 1684 από τους Τούρκους µε σκοπό την προστασία της πόλης από τους Βενετούς. Το σχεδίασε ο Βενετός Gerolimo Galopo γι’ αυτό και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο ευρωπαϊκή. Η µορφή του παραπέµπει κυρίως σε βενετικά πρότυπα και η µοναδική πύλη βρίσκεται στην ΝΑ πλευρά του τείχους ενώ στον περίβολο σώζεται ο Ναός του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται στα 1895. Στο κάστρο έγιναν εργασίες αποκατάστασης την περίοδο 1985 -2000 και σήµερα στο εσωτερικό του λειτουργεί εκθεσιακός χώρος. Οι Τούρκοι κατάφεραν να το διατηρήσουν υπό την κυριότητα τους µέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας οπότε και παραδόθηκε στο Ελληνικό κράτος.

Σηµ. Στην είσοδο του Κάστρου βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη και ποιητή Γιάννη Σκαρίµπα.

Οικία Βαΐλου

Οικία Βαΐλου, Χαλκίδα
Η Οικία Βαΐλου στη Χαλκίδα

Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής απέναντι από την εκκλησία, στέκει επιβλητικό το ενετικό κτήριο του Βαΐλου. Πρόκειται για ένα σπάνιο οίκηµα ενετικής και οθωµανικής αρχιτεκτονική, που είναι και το µοναδικό κοσµικό κτήριο που σώζεται στην πόλη. Ανήκε στον τελευταίο Ενετό διοικητή της Χαλκίδας Πάολο Ερίτσο, που απεβίωσε µε φρικτό τρόπο από τους Οθωµανούς κατακτητές της πόλης το 1470.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσας

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρέθουσας στεγάζεται στο εργοστάσιο οινοπνευµατοποιίας µε την επωνυµία «Αρέθουσα Α.Ε.». Πρόκειται για βιοµηχανικό κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα που σταµάτησε να λειτουργεί οριστικά το 1980 και αποτελεί κηρυγµένο µνηµείο πολιτισµικής κληρονοµιάς και τεκµήριο της σηµαντικής βιοµηχανικής δραστηριότητας της πόλης κατά τον προηγούµενο αιώνα. Άνοιξε τις πόρτες του ως µουσειακός χώρος στο κοινό στις αρχές του 2016. Η µόνιµη έκθεση του µουσείου στη Χαλκίδα αναφέρεται στο παρελθόν της Εύβοιας και της Σκύρου από την προϊστορία µέχρι τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Η είσοσος είναι δωρεάν.

Το Κόκκινο Σπίτι

Το Κόκκινο Σπίτι, Χαλκίδα
Το Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα

Το Κόκκινο Σπίτι βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της παραλίας στο Κρηπίδωµα και πλεόν αποτελεί σήµα κατατεθέν της πόλης. Το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής οίκηµα χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Φλέγγα το 1884  και προκαλεί ακόµα και σήµερα τον θαυµασµό  για τον τρόπο µε τον οποίο ο Φλέγγας το είχε «προσαρµόσει» πάνω στο βράχο. Το 1890 αγοράστηκε από τον έµπορο Βασίλειο Μάλλιο ενώ στην διάρκεια της Κατοχής στεγάστηκε εδώ η Γερµανική διοίκηση. Ο τελευταίος κληρονόµος Νικόλαος Μάλλιος (γιος του Βασιλείου) κληροδότησε το Κόκκινο σπίτι στο Δήµο Χαλκιδέων για να χρησιµοποιηθεί για πολιτιστικούς λόγους. Σήµερα έχει ανακαινιστεί και φιλοξενεί την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

Το Σπίτι µε τα Αγάλματα

Το Σπίτι µε τα Αγάλματα
Το Σπίτι µε τα Αγάλματα

Ένα από τα λίγα εναποµείναντα κτήρια της πόλης που θυµίζουν τον αρχιτεκτονικό της πλούτο και ένα πραγµατικό στολίδι της. Βρίσκεται στο Κρηπίδωµα απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι, χτίστηκε το 1891 και έχει πάρει την ονοµασία του εξαιτίας των αγαλµάτων που κοσµούν την οροφή του (2 ανδρικά και 2 γυναικεία) και για τα υπέροχα γλυπτά µαρµάρινα νεοκλασικά φουρούσια, την επιβλητική µαρµάρινη σκάλα, την βρύση στον περίβολο φτιαγµένη από κοµµάτια επιτύµβιων οθωµανικών στηλών ενώ είναι εντυπωσιακός και ο εσωτερικός του διάκοσµος. Ήταν το πατρικό σπίτι του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα και στις αρχές του 1980 αγοράστηκε από τον Δήµο ενώ µια δεκαετία σχεδόν µετά άρχισε η αναπαλαίωση του. Σήµερα έχει παραχωρηθεί από τον Δήµο, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Το Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας
Το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Χαλκίδας είναι το τελευταίο αποµεινάρι του θρυλικού, ιστορικού κάστρου Νεγκρεπόντε και στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέµειναν και θεωρούνται µέρος της ενετικής οχύρωσης. Βρίσκεται στην οδό Σκαλκώτα, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και το 1981 το δώρισε ο Δήµος για να γίνει µουσείο. Τότε ήταν που ιδρύθηκε το Λαογραφικό Μουσείο από την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και το Δήµο Χαλκιδέων. Στις αίθουσες φιλοξενούνται περισσότερα από 1200 εκθέµατα. Η µία φιλοξενεί φορεσιές, εργόχειρα, εικόνες και τάµατα από την Εύβοια και τη Σκύρο, στη δεύτερη αναπαρίσταται µια τοπική γειτονιά µε το µεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα και κάποια εργαστήρια, ενώ στην τρίτη προβάλλονται σκηνές από την αγροτική ζωή, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιµοποιούνταν. (www.kastra.eu)

Καλοκαίρι 2020: Επιστροφή στο όνειρο με 12+2 "χρωματιστά" Ελληνικά νησιά για διακοπές

Τζαµί Εµίρ Ζαδέ

Τζαµί Εµίρ Ζαδέ
Το Τζαµί Εµίρ Ζαδέ

Κοντά στην Αγία Παρασκευή αλλά και την παραλία, στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών θα δείτε το µεγαλοπρεπές Τζαµί του Εµίρ Ζαδέ. Χτίστηκε στους πρώτους χρόνους της Οθωµανικής περιόδου, τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους που έφθασαν στην Εύβοια και χρησιµοποιούνταν ως τόπος προσευχής και συγκέντρωσης τους. Υπήρχαν 3 τζαµιά εντός του κάστρου από τα οποία έχει διασωθεί µόνο αυτό και µάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση αν και δεν υπάρχουν πια ο µιναρές και το προστώο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η θολωτή σκεπή ενώ επάνω στην είσοδο υπάρχει στα αραβικά η επιγραφή: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνοµα του Παντελεήµονος θεού».

Σηµ. Το 1937 κηρύχτηκε ιστορικά διατηρητέο µνηµείο και σήµερα στεγάζει µέρος της µεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής της Χαλκίδας και είναι ανοιχτό στο κοινό κατόπιν συνεννόησης.

Στην ίδια περιοχή και µόλις λίγα µέτρα βορειοδυτικά από το Τζαµί βρίσκεται ακόµα ένα κτίσµα της Οθωµανικής Περιόδου, η Οικία της Οδού Παίδων.

Σιδηροδροµικός Σταθµός Χαλκίδας

Σιδηροδροµικός Σταθµός Χαλκίδας
Σιδηροδροµικός Σταθµός Χαλκίδας

Λίγα µέτρα µετά την παλιά γέφυρα, στην πλευρά της Στερεάς θα συναντήσετε τον Σιδηροδροµικό Σταθµό. Αξίζει να κάνετε µια βόλτα καθώς πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κτίσµα που κατασκευάστηκε το 1905. Το ισόγειο είναι πετρόχτιστο, ο όροφος νεοκλασικός ενώ έχει κεραµοσκεπή µε ένα µεγάλο ρολόι στη µέση του πρώτου ορόφου. Είναι ίσως ο µοναδικός σιδηροδροµικός σταθµός της Ελλάδας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα!

Αγία Παρασκευή, Χαλκίδα

εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής -είναι και η Πολιούχος- στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται  για µια υπέροχη µεσαιωνική εκκλησία, ένα βυζαντινό ναό που χτίστηκε τον 5ο αιώνα και ανοικοδόµησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Είναι µια από τις παλαιότερες εν λειτουργία εκκλησίες σε ολόκληρο τον κόσµο!

Καµάρες

Καµάρες, Χαλκίδα
Οι Καμάρες της Χαλκίδας

Το ρωµαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καµάρες, θα το συναντήσετε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έργο που κατασκεύασαν οι Ρωµαίοι σε πρώτη περίοδο για την ύδρευση της πόλης και σε δεύτερη οι Ενετοί το οποίο διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καµάρες µε αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό και θα τραβήξει την προσοχή σας, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και φωταγωγείται. Σηµ. Στην περιοχή υπήρχε οικισµός από την Παλαιολιθική Εποχή, τη γεωµετρική, την Κλασική ως και τη Ρωµαϊκή.

Επίσης, στον οικισµό του Δοκού (περίπου 3,5 χλµ. από τη Χαλκίδα) σώζονται άλλες 8 ερειπωµένες καµάρες κατά µήκος του δρόµου Χαλκίδας – Δοκού οι οποίες είναι µέρος του ίδιου υδραγωγείου.

Τα Αγάλµατα

Τα αγάλματα της Χαλκίδας
Τα αγάλματα είναι τι σηµείο για ραντεβού στη Χαλκίδα!

Στο κέντρο της παραλίας στο ύψος της πλατείας του Αγίου Νικολάου δεσπόζει το µνηµείο της Εθνικής Αντίστασης (ή αλλιώς Τ’ Αγάλµατα) έργο του γλύπτη Γιώργου Μέγκουλα που έχει ταυτιστεί µε την πόλη αλλά και την ελληνική ιστορία.

Πλατεία Αγίου Νικολάου

Πλατεία Αγίου Νικολάου, Χαλκίδα
Η Πλατεία Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα

Η µεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης µεταξύ της παραλίας και της κεντρικής εµπορικής αγοράς. Μπροστά από την εκκλησία εκτείνεται µια µεγάλη πλατεία, σήµα κατατεθέν της πόλης. Είναι τόπος συνάντησης, παιχνιδιού για τα παιδιά αλλά και ολιγόλεπτης ανάπαυσης των περαστικών.

Αν επισκεφτείτε τη Χαλκίδα και έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, σας παρουσιάζουμε και τους 23 μυστικούς θησαυρούς της Εύβοιας που πρέπει να ανακαλύψετε!

Μην ξεχνάτε, επίσης, μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την Χαλκίδα μέσα από το The Gold Book of Chalkida, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε online ή να το κατεβάσετε δωρεάν!

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

- Advertisement -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ