Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
25.1 C
Athens
ΑρχικήTrip IdeasΟδηγός Χαλκίδα: Σαββατοκύριακο στον δημοφιλέστερο κοντινό στην Αθήνα προορισμό

Οδηγός Χαλκίδα: Σαββατοκύριακο στον δημοφιλέστερο κοντινό στην Αθήνα προορισμό

Ιδανικός προορισμός ειδικά όταν ο καιρός είναι καλός για τους κατοίκους της Αθήνας κυρίως, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια η Χαλκίδα και σε αυτό δεν συντελεί μόνο η πολύ κοντινή της απόσταση από την Αθήνα αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη με φόντο τη θάλασσα, πολλές επιλογές για τον επισκέπτη και φυσικά δεκάδες αξιόλογες προτάσεις για καφέ και φαγητό κυρίως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τα οποία άλλωστε φημίζεται, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξίσου εκλεκτές προτάσεις σε εστιατόρια, μεζεδοπωλεία και παραδοσιακές ταβέρνες.

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, Shutterstock

- Advertisement -
Χαλκίδα πανοραμική

Αν και είναι προορισμός για κάθε εποχή, κάθε ημέρα και κάθε ώρα, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη σχετικά πόλη, τι καλύτερο, όταν ο καιρός είναι καλοκαιρινός όπως τώρα, να είναι κάποιος με την παρέα του στη θάλασσα για να κάνει το μπάνιο του και μετά να απολαύσει εκλεκτές θαλασσινές γεύσεις δίπλα στο κύμα! Μάλιστα ο λόγος αυτός είναι ο πρώτος για τον οποίο θα έρθουν στην πόλη επισκέπτες ξανά και ξανά, γεγονός που έχει κάνει τη Χαλκίδα τον δημοφιλέστερο προορισμό για Σαββατοκύριακο αλλά ακόμα και για μια εκδρομή λίγων ωρών.

Χαλκίδα, παραλία

Μάλιστα όσοι γνωρίζουν και επισκέπτονται συχνά την πόλη έχουν ανακαλύψει πολλά ακόμα σημεία εκτός των κλασικών για να απολαύσουν τη βόλτα και το φαγητό τους στη θάλασσα. Κοντινοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, το πολύ 10 λεπτά από το κέντρο της Χαλκίδας όπως η Λάμψακος και η Αρτάκη με τα ουζερί και τις ψαροταβέρνες τους, έχουν μπει στη λίστα των σταθερών κυρίως επισκεπτών, ενώ η παραλία Αλυκές στη Δροσιά, πάλι περίπου 10 με 15 λεπτά από το κέντρο της Χαλκίδας, είναι εξαιρετικά δημοφιλής για μπάνιο.

Η θάλασσα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Χαλκίδας. Σε όποιο σημείο της πόλης και αν βρίσκεστε σε λίγα λεπτά μπορείτε να είστε δίπλα στη θάλασσα, αφού ακόμη και στο κέντρο της υπάρχουν παραλίες για μπάνιο! Μπορεί όμως ο κορυφαίος λόγος που φτάνει κάποιος στην πόλη να είναι η θάλασσα, η βόλτα στην παραλία, το μπάνιο το καλοκαίρι και τα εξαιρετικά ουζερί και ψαροταβέρνες αλλά η πόλη έχει δεκάδες ακόμη λόγους για να την επισκεφτεί κάποιος και ακόμη περισσότερες επιλογές για να περάσει υπέροχα είτε μείνει λίγες ώρες είτε πολλές μέρες! Δείτε εδώ αξιοθέατα της πόλης στο κέντρο της που μπορείτε να τα επισκεφτείτε μέσα σε λίγες ώρες!

Η Χαλκίδα "περικυκλώνεται" από θάλασσα
Η Χαλκίδα “περικυκλώνεται” από θάλασσα

Η βόλτα ξεκινάει από την παραλία

Μια ώρα μόλις από την Αθήνα με το αυτοκίνητο (ίσως και λιγότερο) ολοζώντανη και φιλόξενη καλοδέχεται πάντα τους επισκέπτες της για ένα διάλειμμά από την καθημερινότητα. Γνωστή παντού για τα «τρελά νερά», χτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, µε το ένα µέρος της να βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και το άλλο στην Εύβοια, τα οποία ενώνονται µε δύο γέφυρες, η βόλτα στη Χαλκίδα, θα ξεκινήσει ακριβώς από εδώ, από την πεζοδρομημένη παραλία, το πιο κεντρικό σηµείο και σήµα κατατεθέν της πόλης, ιδανικό για περατζάδα, µε υπέροχη θέα τη θάλασσα, την παλιά γέφυρα, το Κάστρο του Καράµπαµπα απέναντι, και φυσικά τα «τρελά νερά» καθώς εδώ είναι το σηµείο απ’ όπου µπορεί κάποιος να δει την ακανόνιστη πορεία τους! Και θα συνεχίσει ανάλογα τη διάθεση και την εποχή, με καφέ, μπάνιο στη θάλασσα, φαγητό, ποτό, βόλτα στο όμορφο εμπορικό της κέντρο (στο μεγαλύτερο μέρος του πεζοδρομημένο) ακόμη και μια επίσκεψη σε κάποιο από τα πολλά πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της!

Παραλία Χαλκίδας
Η "παλιά" γέφυρα της Χαλκίδας

Στην παραλία συγκεντρώνονται δεκάδες προτάσεις για καφέ, ποτό και φαγητό, άλλες καλές και άλλες καλύτερες… Η βόλτα στην παραλία ξεκινάει από την Παλιά Γέφυρα και καταλήγει στο Κρηπίδωµα εκεί που βρίσκεται το Κόκκινο Σπίτι και το Σπίτι µε τα αγάλματα. Δείτε εδώ τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό στη Χαλκίδα.

Χαλκίδα παραλία
Απόδραση στη Χαλκίδα -στο Κρηπίδωμα
Στην παραλία
Το κτήριο του δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας
Το κτήριο του δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας
Κόκκινο σπίτι, Χαλκίδα
Το Κόκκινο Σπίτι

Η Γέφυρα του Ευρίπου

Γέφυρα του Ευρίπου
Η Γέφυρα του Ευρίπου

Η Γέφυρα του Ευρίπου ή αλλιώς η παλιά γέφυρα, όπως την αποκαλούν και οι ντόπιοι  (σε σχέση φυσικά µε την κρεµαστή, την «καινούρια») είναι σήµα κατατεθέν της πόλης. Η κινητή (συρταρωτή) γέφυρα κατασκευάστηκε το 1962, βρίσκεται στην παραλία και είναι αυτή που «σηµατοδοτεί» την αρχή της πεζοδροµηµένης παραλίας. Κάθε βράδυ η γέφυρα ανοίγει «χωρίζοντας» για λίγη ώρα την πόλη στα δυο προκειµένου να περάσουν διαφόρων ειδών πλεούμενα από σκάφη αναψυχής μέχρι ψαράδικα. Εδώ είναι και το σηµείο όπου θα παρακολουθήσετε την µαγευτική συνεχή κίνηση των νερών του πορθµού.

Η "μικρή" γέφυρα της Χαλκίδας όπως φαίνεται από την παραλία

Η ένωση των δύο πλευρών της Βοιωτικής και Ευβοϊκής ακτής έχει αναφορές προϊστορικά, από τον Διόδωρο που αναφέρει ότι το 410 π.Χ. κατασκευάστηκε ξύλινη γέφυρα στο στενό του Ευρίπου. Αργότερα το 510 µ.Χ. επί Ιουστινιανού κατασκευάστηκε συρταρωτή γέφυρα ενώ επί Τουρκοκρατίας ήταν ξύλινη και ακίνητη ενώ το 1858 µετατράπηκε σε ξύλινη περιαιρετή. Το 1896 αντικαταστάθηκε µε περιστροφική σιδερένια η οποία έµεινε µέχρι το 1962 όταν και δηµιουργήθηκε η σηµερινή.

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου στη Χαλκίδα
To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου εντυπωσιάζει τους θεατές του

To φαινόµενο της παλίρροιας του Ευρίπου είναι µοναδικό στον κόσµο και θα το δείτε εδώ! Τα «τρελά νερά», ρέουν σαν ποταµού και κινούνται συνεχώς αλλάζοντας κατεύθυνση κάθε 6 ώρες προς τον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό αντίστοιχα. Ανάµεσα στην αλλαγή κατεύθυνσης κάθε φορά µεσολαβεί ένα ολιγόλεπτο διάστηµα που µένουν στάσιµα. Το 8 λεπτών αυτό διάστηµα στασιµότητας δεν υφίσταται στις 2 ισηµερίες (21 Μαρτίου και 21 Σεπτεµβρίου) όπου τότε αλλάζουν κατεύθυνση αµέσως.

Επίσης, κάποιες άλλες φορές ανάλογα τις σεληνιακές φάσεις (πανσέληνος, νέα σελήνη) τα νερά κινούνται απολύτως άτακτα χωρίς να υπάρχει κάποιο σταθερό σηµείο αναφοράς στην κίνηση τους αυτή. Το παράξενο και µοναδικό αυτό φαινόµενο και η εξήγηση τους απασχόλησε ακόµη και τους αρχαίους Έλληνες, ειδικότερα τον Αριστοτέλη και τον Ερατοσθένη. Επίσης έγινε θέµα έρευνας για πολλούς επιστήµονες από τον προηγούµενο αιώνα και µετά, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε εύλογα επεξηγηµατικά συµπεράσµατα.

Στη Χαλκίδα θα φτάσετε περνώντας την κρεμαστή γέφυρα

Ταξίδι στη Χαλκίδα - Κρεμαστή γέφυρα

Η κρεμαστή γέφυρα ή διαφορετικά όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι η «καινούρια» και ας έχει σχεδόν 27 χρόνια τώρα που έχει κατασκευαστεί, είναι το μέσο πρόσβασης για να φτάσετε οδικώς στη Χαλκίδα. Η κατασκευή της νέας γέφυρας ολοκληρώθηκε το 1993 και πρόκειται για ένα σύγχρονο τεχνολογικό και αρχιτεκτονικό έργο µε µήκος 694 µέτρα από τα οποία τα 215 αιωρούνται σε ύψος 35,5 µέτρων. Με την κατασκευή της κρεµαστής γέφυρας διευκολύνθηκε η πρόσβαση στην πόλη, µειώθηκε η κίνηση όπως και ο χρόνος του ταξιδιού.

Ωστόσο όµως, η παλιά γέφυρα στο κέντρο της πόλης είναι αυτή που τραβά ακόµα τα βλέµµατα και κερδίζει τις εντυπώσεις µε την γραφικότητα της, µε τη θέα και φυσικά µε το γεγονός ότι από κει οι επισκέπτες παρατηρούν τα φηµισµένα αεικίνητα νερά του Ευβοϊκού!

Η πόλη είναι η ιδανική αφετηρία για εκδρομές σε κάθε σημείο της Εύβοιας!

Γνωστά και λιγότερο γνωστά χωριά είναι σε κοντινή ή πιο μακρινή απόσταση από την πρωτεύουσα της Εύβοιας, οικισμοί μικροί ή μεγαλύτεροι, φύση, δραστηριότητες κάθε είδους, βουνό και θάλασσα, εκπληκτικές παραλίες, με κρυστάλλινα γαλανά νερά, παραλίες για κάθε γούστο από κοσμοπολίτικες μέχρι απομονωμένες και από βραχώδεις με βαθιά νερά μέχρι οικογενειακές για παιχνίδι σε χρυσαφένιες αμμουδιές, αξιοθέατα, μνημεία, πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά υπάρχουν σε όλη την Εύβοια και η Χαλκίδα που βρίσκεται στο κέντρο της είναι η ιδανική αφετηρία για εκδρομή σε κάθε σημείο του νομού. Εδώ διαβάστε 23 μυστικούς θησαυρούς της Εύβοιας που πρέπει να ανακαλύψετε!

Σημ. Στην πόλη τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας εν μέσω της πανδημίας του COVID -19 και η πόλη είναι ασφαλής για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Καϊκια στα νερά του Ευρίπου, Χαλκίδα
Καϊκια στα νερά του Ευρίπου

Μάθετε τα πάντα για την πόλη μέσα από το The Gold Book of Chalkida, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε online ή να το κατεβάσετε δωρεάν με ένα κλικ!

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,271LikesΚάντε Like
88,573 FollowersΑκολουθήστε
170,000SubscribersΕγγραφή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ