γαλάτιστα χωριό χαλκιδικής ζωγραφική

Στη Χαλκιδική ένα χωριό μεταμορφώθηκε χάρη σε 10 γυναίκες που πήραν τα πινέλα τους και ξεκίνησαν να χρωματίζουν όμορφες γωνιές.

Το τίτλο του «χωριού με τις ζωγραφισμένες βρύσες» θα μπορούσε να διεκδικήσει η Γαλάτιστα Χαλκιδικής χάρη στην δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεχνών «Οι Ανθεμούσες», που τιτλοφορείται «Η τέχνη στις πλατείες».

γαλάτιστα χωριό χαλκιδικής ζωγραφική πόρτα

Δέκα γυναίκες ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν τις βρύσες του χωριού από το καλοκαίρι, δίνοντας έμφαση σε αυτές που δεν ήταν πετρόκτιστες. Και δεν σταμάτησαν εκεί, αφού ζωγράφισαν και τοίχους κτηρίων του χωριού, με τη στήριξη πάντα του Δήμου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά και λαογραφία του τόπου. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε και η ζωγραφική διάφορων σημείων του χωριού, όπως άλλωστε έχει συμβεί και σε χωριό της Κρήτης ζωγραφίζοντας ερειπωμένα σπίτια, με τις γυναίκες που ήταν πιο καλλιτεχνική φύση να αναλαμβάνουν δράση με τα πινέλα τους.

γαλάτιστα χαλκιδικής χωριό σπίτια

Μετά τη λήξη του lockdown, 10 γυναίκες της Γαλάτιστας, του υπέροχου αυτού χωριού της Χαλκιδικής, ξεκίνησαν την εικαστική δράση σε εξωτερικούς χώρους ζωγραφίζοντας την βρύση της Αγίας Παρασκευής. Από εκεί και πέρα επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες βρύσες αλλά και σε τοίχους κτηρίων που ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Όπως ήταν φυσικό την πρωτοβουλία αυτή του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και των γυναικών-ζωγράφων αγκάλιασε και στήριξε όλο το χωριό, συνδράμοντας στην δράση με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Η προσπάθειά τους με τη ζωγραφική έδωσε άλλη πνοή στο χωριό, που πλέον διαθέτει σε κάθε γωνιά όμορφες εικόνες, όλες ζωγραφισμένες στο χέρι, ενώ το μήνυμα των γυναικών είναι πολύ σημαντικό, καθώς δηλώνει τη μεγάλη τους αγάπη στον τόπο και στον πολιτισμό.

Σκέτη μαγεία: Αυτό το κορίτσι μεταμόρφωσε ένα ολόκληρο χωριό της χώρας σε παραμύθι!

Ορεινό χωριό Παύλιανη. Σ΄ένα τοίχο ένα πουλάκι τραβάει με το ράμφος του την κουρτίνα μιας μπανιέρας, αποκαλύπτοντας έναν βρεγμένο και αμήχανο κύριο. Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2015 με λίγα χρώματα και αυτόν τον τσιμεντένιο τοίχο.

Η Μαρία Λιάγκα, Αθηναία που κάθε σαββατοκύριακο πήγαινε στο χωριό του παππού της την Παύλιανη, έκανε βόλτα μαζί με τον φίλο και «συνένοχο» Βαγγέλη Ζωγράφο. Μαζί παρατηρούσαν τοίχους ή αντικείμενα και φανταζόντουσαν σε τι θα μπορούσαν να τα μεταμορφώσουν.

Πλέον οι κάτοικοι βοηθούν τη Μαρία να βάψει ή της ζητάνε να ζωγραφίσει φράχτες, μάντρες και εξωτερικούς τοίχους σπιτιών. Έτσι στο χωριό ήρθαν να μείνουν φανταστικές κυρίες με σκυλάκια, ψιψίνες, πιάνα, παρέες μολυβιών, ενώ μαγικές πόρτες του δάσους οδηγούν σε παραμύθια και πλάσματα παρατηρούν τους περαστικούς.

Το περασμένο καλοκαίρι ζωγράφισε μια γέφυρα, μετατρέποντάς την σε πιάνο. Τα έργα της γίνονται με την ευλογία των κατοίκων που τα καλοδέχονται -όχι και με αυτή του πολιτιστικού συλλόγου, μην ξεχνάμε σε ποια χώρα είμαστε. Ο τόπος της όμως μέχρι στιγμής μόνο ωφελείται από τα γκραφίτι της, που το κάνουν μοναδικό.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ