Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024
23.7 C
Athens
ΑρχικήΕλλάδαΚρήτηΧερσόνησος Κρήτης: Πεζοπορία στο Φαράγγι του Καρτερού - Μια μαγευτική αλλά και...

Χερσόνησος Κρήτης: Πεζοπορία στο Φαράγγι του Καρτερού – Μια μαγευτική αλλά και εύκολη διαδρομή κατάλληλη και για παιδιά

Ο Δήμος Χερσονήσου μεταξύ άλλων, έχει να προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες του. Εδώ θα επισκεφτούμε το Φαράγγι του Καρτερού, για πεζοπορία μέσα από μια μαγευτική διαδρομή που παράλληλα ενδείκνυται για όλη την οικογένεια!

- Advertisement -

Το Φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου γεωλογικού συμπλέγματος που εντάσσεται στην περιοχή του Οικολογικού Πάρκου του Γιούχτα, στις Αρχάνες. Το πάρκο περιλαμβάνει το όρος Γιούχτα και τρία φαράγγια: το Kνωσανό, το Κουναβιανό και το Αστρακανό ή αλλιώς φαράγγι του Καρτερού με συνολικό μήκος τα 22 χλμ. Ολόκληρη η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000.

Φαράγγι του Καρτερού, Χερσόνησος Κρήτης
Φαράγγι του Καρτερού, Χερσόνησος Κρήτης

Το φαράγγι του Καρτερού είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, με συνολικό μήκος διαδρομής περίπου τα 12,5 χλμ. Ξεκινά από το χωριό Κάτω Αστρακοί και διασχίζοντας την ενδοχώρα καταλήγει στον Καρτερό, μια τουριστική περιοχή με όμορφη παραλία. Στην καταπράσινη κοίτη του φαραγγιού και κατά μήκος της διαδρομής κυλάει ο ομώνυμος ποταμός Καρτερός.

Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο. Είναι μια διαδρομή που διακρίνεται για τον πλούτο των φυσικών, γεωμορφολογικών και πολιτιστικών του χαρακτηριστικών. Πρόκειται για ένα φαράγγι γεμάτο ιστορία, παραδόσεις, αρχαία και παλαιά κτίσματα. Μία διαδρομή μέσα σε ένα καταπράσινο μονοπάτι με πολλές πηγές, πλατάνια, δρυς, κυπαρίσσια, πρίνους, λυγαριές, με πολλά ενδημικά αγριολούλουδα και βότανα αλλά και πλούσια πανίδα.

Φαράγγι του Καρτερού, Χερσόνησος Κρήτης

Στο φαράγγι, ο επισκέπτης θα συναντήσει και διάφορα ξωκλήσια πάνω στους βράχους, παλιούς νερόμυλους, μικρούς καταρράκτες- γεγονός που φανερώνει ότι παλαιοτέρα εντός του φαραγγιού υπήρχε έντονη ανθρώπινη παρουσία. Στην μέση περίπου του φαραγγιού, ενδιαφέρον παρουσιάζει το τοπίο με την πλούσια βλάστηση και τους θαυμάσιους σχηματισμούς στα πετρώματα. Εδώ βρίσκεται και ο Νεραϊδόσπηλιος μέσα στον οποίο υπάρχει μία πηγή. Ο θρύλος λέει πως σ’ αυτή την σπηλιά είχαν διαλέξει να κατοικήσουν οι νεράιδες.

Κοντά στο Νεραϊδόσπηλιο, στο δρόμο, βρίσκονται και τα ερείπια εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο. Σε απόσταση 100 μέτρων βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας. Ο δρόμος οδηγεί στον ερειπωμένο οικισμό των Κάτω Αστρακών (2 χλμ. από τους Αστρακούς). Στα φαράγγια του πάρκου έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικές θέσεις, όπως η αρχαία Έλτυνα, ο μινωικός οικισμός Μυρτιάς και το μινωικό νεκροταφείο Αστράκων.

Φαράγγι του Καρτερού, Χερσόνησος Κρήτης

Η παρουσία του νερού στην περιοχή ήταν πάντοτε καταλυτική. Υπήρχαν τρεις πηγές που από την αρχαιότητα ήταν ιερές. Οι πηγές αυτές σχημάτιζαν τον ιερό ποταμό Τρίτωνα που είναι παραπόταμος του σημερινού ποταμού Καρτερού. Στα νεότερα χρόνια, τα πλούσια νερά της περιοχής συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός συστήματος νερόμυλών κατά μήκος του φαραγγιού. Σήμερα δεν λειτουργεί κανένας αλλά σώζονται τα ερείπια αρκετών.

Το φαράγγι είναι κατάλληλο είτε για πεζοπορία είτε για ποδηλασία. Το σύνολο της διαδρομής έχει διάρκεια 3:30 ωρών και η διαδρομή δεν παρουσιάζει δυσκολία. Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο μονοπάτι με τοποθέτηση γεφυρών, ξύλινα κιγκλιδώματα κατά μήκος της πορείας του και με σήμανση που καθοδηγούν τον επισκέπτη και αυτό κάνει ιδανική την διαδρομή για οικογένειες με παιδιά.

Στην έξοδο του φαραγγιού του Καρτερού στη θέση “Μέσα Καρτερός” βρίσκεται οικίσκος ενημέρωσης και υπάρχει θέση ανάπαυσης για τους επισκέπτες. Είναι βέβαιο πως η επίσκεψη στο φαράγγι του Καρτερού θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον το διασχίσει!

Φαράγγι του Καρτερού, Χερσόνησος Κρήτης

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστόποτο του Δήμου Χερσονήσου στο landofexperiences.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,186LikesΚάντε Like
89,243 FollowersΑκολουθήστε
177,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ