Παγετώνας στη Χιλή δημοφιλής σε ταξιδιώτες περιπέτειας είναι πλέον κλειστός για τους πεζοπόρους μετά από πτώση τεράστιου κομματιού πάγου. Οι τοπικοί οδηγοί λένε ότι το κλείσιμο του παγετώνα Exploradores της Παταγονίας είναι ένα «οικονομικό και συναισθηματικό πλήγμα».

- Advertisement -

Οι πεζοπόροι έχουν αποκλειστεί οριστικά από έναν δημοφιλή παγετώνα της Παταγονίας που έγινε ασταθής λόγω της τήξης των πάγων. Η απόφαση της Εθνικής Δασικής Εταιρείας της Χιλής έχει εξοργίσει τόσο τους ταξιδιώτες περιπέτειας όσο και τους τοπικούς οδηγούς.

Αυτό που οι αξιωματούχοι βλέπουν ως ζήτημα ασφάλειας – επικαλούμενος την ταχεία, αποσταθεροποιητική τήξη – έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους της αναρρίχησης πάγου σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα.
Ο παγετώνας Explorers, ή Exploradores, στο εθνικό πάρκο Laguna San Rafael ήταν ένας καταπατημένος προορισμός για πεζοπορία στον πάγο στη νότια περιοχή του Aysén για τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Αλλά μια μελέτη δύο εβδομάδων από κυβερνητικούς υδρολόγους, διαπίστωσε ότι ο παγετώνας φτάνει σε ένα επικίνδυνα ασταθές «σημείο καμπής».

«Υπάρχουν προφανείς κίνδυνοι και αβεβαιότητα σχετικά με τη συμπεριφορά του παγετώνα», ανέφερε το τμήμα δασοκομίας, που εποπτεύει τα εθνικά πάρκα της Χιλής, σε ένα email που απαγορεύει οριστικά την πεζοπορία στον πάγο στις 31 Οκτωβρίου. «Οι συνθήκες δεν είναι ασφαλείς για οικοτουριστικές δραστηριότητες στον παγετώνα Explorers», ανέφερε.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα ταξίδια περιπέτειας σε παγετώνες;

Οι ορειβάτες πάγου σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών σε γνωστές διαδρομές.

Τον περασμένο Ιούλιο, ένα κομμάτι του παγετώνα Marmolada στο βουνό Δολομίτη της Ιταλίας σε μέγεθος πολυκατοικίας κατέρρευσε σε μια δημοφιλή διαδρομή πεζοπορίας, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους. Το ίδιο καλοκαίρι, μια σειρά από πρακτορεία ακύρωσαν για πρώτη φορά αναβάσεις στο Mont Blanc, καθώς το λιώσιμο των πάγων χαλάρωσε έναν ανησυχητικό αριθμό πτώσεων.

Ωστόσο, το οριστικό κλείσιμο των Explorers προκάλεσε σοκ στους τοπικούς οδηγούς.
Η Bianca Miranda ηγείται αποστολών στον παγετώνα για πάνω από μια δεκαετία και η τοπική τουριστική της εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα το βάρος της επιστροφής χρημάτων σε γραφεία που είχαν κάνει κράτηση μέχρι τον Μάρτιο του 2024.

Το ίδιο το εθνικό πάρκο θα παραμείνει ανοιχτό και οι 20.000 ετήσιοι επισκέπτες του θα μπορούν ακόμα να δουν τον παγετώνα με βάρκα. Για τη Miranda, ωστόσο, το τέλος των εξερευνητών πεζοπορίας είναι προσωπικά οδυνηρό.

«Για εμάς το κλείσιμο δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό», λέει. «Δουλεύουμε σε αυτό το μέρος για περισσότερα από 10 χρόνια και έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μας».

Γιατί το Exploradores της Χιλής έκλεισε για πεζοπόρους;

Η μελέτη – και τελικά το κλείσιμο των εξερευνήσεων – έγινε μετά την πτώση ενός τεράστιου κομματιού πάγου από τον κύριο παγετώνα στις 6 Οκτωβρίου.

Κανένας πεζοπόρος δεν τραυματίστηκε και οδηγοί όπως η Miranda είπαν ότι το περιστατικό ήταν φυσιολογικό για ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγετωνικό τοπίο. Ωστόσο, η μελέτη της κυβέρνησης δείχνει ότι ο τεράστιος κατακερματισμός θα γίνει σύντομα πολύ πιο συνηθισμένος.

Ο παγετώνας Explorers έχει «αραιωθεί» κατά 0,5 μέτρα ετησίως, σύμφωνα με εικόνες drone που συλλέγονται από κυβερνητικούς υδρολόγους από το 2020. Ο αριθμός των λιμνοθαλασσών που βρίσκονται στην κορυφή του παγετώνα έχει επίσης διπλασιαστεί σε αυτό το διάστημα. Καθώς η συνολική επιφανειακή επαφή του παγετώνα με το νερό αυξάνεται – είτε εκεί που ο παγετώνας τελειώνει στην κοιλάδα του Chileno είτε με τις 488 επιφανειακές του λίμνες τώρα – λιώνει πιο γρήγορα.

Μαζί, λέει η έκθεση, η αραίωση και η έκρηξη των παγετώνων λιμνοθάλασσων σπεύδουν τους εξερευνητές σε ένα από τα δύο πιθανά αποτελέσματα.

Είτε μια καταστροφική ποσότητα πάγου θα μπορούσε να ξεκολλήσει από το κύριο σώμα του πάγου, είτε εκατοντάδες μικρές λιμνοθάλασσες θα προκαλέσουν τη «διάσπαση» του μπροστινού μέρους του παγετώνα. Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά προβλέπει ότι οι εξερευνητές θα ξεκινήσουν μια «ταχεία» υποχώρηση καθώς η τήξη επιταχύνεται.

Τι κρύβεται πίσω από το λιώσιμο των Exploradores;

Ούτε η έκθεση ούτε η ειδοποίηση κλεισίματος αναφέρουν ονομαστικά την κλιματική αλλαγή , αλλά η πρώτη περιγράφει πώς ο παγετώνας παρέμεινε σχετικά αμετάβλητος σε σχεδόν έναν αιώνα έως ότου άρχισε να αντιμετωπίζει ταχεία λέπτυνση τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτό είναι ένα μοτίβο που συνάδει με τους παγετώνες σε όλο τον κόσμο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών. Μια μελέτη φέτος προέβλεψε ότι τα δύο τρίτα των παγκόσμιων παγετώνων θα έχουν λειώσει μέχρι το τέλος του αιώνα, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας 4,5 ίντσες και εκτοπίζοντας πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Όταν ήμουν παιδί νόμιζα ότι οι παγετώνες ήταν μόνιμοι και τόσο τεράστιοι που τίποτα δεν μπορούσε να τους επηρεάσει», είπε. «Αλλά τώρα γίνεται πραγματικό πρόβλημα για εμάς ως οδηγούς. Φανταστείτε να εμφανιζόσασταν στο κτίριο του γραφείου σας και να έλειπε το μισό».

Ωστόσο, είπε, το οριστικό κλείσιμο των δρομολογίων δεν είναι πάντα η λύση. “Υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιπτώσεις όπου αυτό δικαιολογείται, αλλά γενικά μέρος της ορειβασίας και της αναρρίχησης είναι ότι πρέπει να πάρετε τις δικές σας αποφάσεις.”

Για τη Μιράντα, ο υπολογισμένος κίνδυνος ήταν πάντα μέρος της εξερεύνησης του Εθνικού Πάρκου Laguna San Rafael. Όπως και η Γκαντ, η πρόσβαση στο δεύτερο σπίτι της είναι στη γραμμή, καθώς αυτή και άλλοι οδηγοί προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια νέα διαδρομή εισόδου με τις αρχές.

«Εργαζόμαστε στον τουρισμό περιπέτειας , όπου υπάρχει πάντα ένας σχετικός κίνδυνος», είπε η Miranda. «Αν πρόκειται να κλείσουμε εδώ, ας σταματήσουμε να σκαρφαλώνουμε στο Έβερεστ, ας σταματήσουμε να σκαρφαλώνουμε γενικά, ας σταματήσουμε να κάνουμε αλεξίπτωτο».

Ο Will Gadd είναι ένας Καναδός οδηγός και τυχοδιώκτης – ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε στους παγωμένους καταρράκτες του Νιαγάρα – ο οποίος έχει δει τον “παγωμένο κόσμο” που αγαπά να καταρρέει γύρω του.

Δείτε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ