Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
29.2 C
Athens
ΑρχικήΕυρώπηΔανίαΑπίστευτο! Αυτά τα σπίτια στη Δανία έχουν στέγη από φύκια

Απίστευτο! Αυτά τα σπίτια στη Δανία έχουν στέγη από φύκια

Tο νησί Læsø, βρίσκεται κοντά στις ακτές της Δανίας και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι τα σπίτια με στέγες φτιαγμένες από φύκια. Οι στέγες έχουν πάχος ένα μέτρο και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές. Ορισμένες, μάλιστα, έχουν ηλικία που ξεπερνάει τα 300 χρόνια. Η κατασκευή των στεγών από φύκια είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν συναντάται σε άλλη περιοχή του πλανήτη.

Η πρακτική οικοδόμησης της στέγης με φύκια -στην ουσία πρόκειται για ένα είδος φυκιού που ονομάζεται eelgrass- έχει μακραίωνη ιστορία, από τότε που η βιομηχανία αλατιού άκμαζε στην περιοχή.

Το έδαφος αλλά και τα υπόγεια νερά του νησιού αποτελούνταν από 15% αλάτι. Οι κάτοικοι για να εξισορροπήσουν την κατάσταση κατέφυγαν στην κατασκευή καμινιών για την διύλιση του αλατιού από το έδαφος. Για τη λειτουργία των καμινιών απαιτούνταν σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες ξύλου. Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες δασικές εκτάσεις και τα λιγοστά δέντρα που διέθετε το νησί δεν άργησε να φτάσει η μέρα που οι κάτοικοι έκοψαν και το τελευταίο δέντρο!

- Advertisement -

Αυτό σήμαινε και το τέλος της λειτουργίας των κλιβάνων. Η έλλειψη δέντρων δεν συγκρατούσε τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα το νησί να θαφτεί στην άμμο. Τα μόνα φυτά που δεν δυσκολεύονταν να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες ήταν το συγκεκριμένο είδος φυκιού. Οπότε οι ντόπιοι άρχισαν να πειραματίζονται και να το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη στις στέγες τους.

Το eelgrass αναπτύσσεται στις θάλασσες του νησιού και αποτελείται από μακριά, πράσινα φύλλα που θυμίζουν κορδέλες πλάτους ενός μέτρου και μήκους έως και 2 μέτρων. Οι κάτοικοι τα μαζεύουν από την παραλία και μόλις στεγνώσουν, τους δίνουν το επιθυμητό σχήμα δένοντάς τα σφιχτά με χοντρά σχοινιά. Για τη δημιουργία ενός τετραγωνικού μέτρου στέγης απαιτούνται περίπου 300 κιλά φύκια.

Επειδή τα φύκια είναι εμποτισμένα με αλάτι, η οροφή δεν φθείρεται εύκολα, γεγονός που της επιτρέπει να «ζήσει» ακόμα και για εκατοντάδες χρόνια. Παρέχουν παράλληλα και την απαιτούμενη προστασία από τις καιρικές συνθήκες καθώς η σύνθεσή τους είναι τόσο συμπαγής που τις κάνει αδιάβροχες.

Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 250 σπίτια και αγροκτήματα που είχαν στέγες κατασκευασμένες από φύκια, αλλά σήμερα διασώζονται μόνο 20 από αυτά.

Πηγή: perierga.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,297LikesΚάντε Like
88,167 FollowersΑκολουθήστε
173,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ