Ελατοδάση και ξέφωτα για πινίκ μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Αισθητικά άλση και πλαγιές με μαύρα πεύκα σε βουνά στα όρια της Αττικής. Αυτοκινητάδες και πεζοπορίες ανάμεσα σε έλατα και οξιές… δίπλα μας. Κι όμως, υπάρχουν δάση κοντά μας. Ώρα να τα ανακαλύψουμε…

Τα δάση που βρίσκονται δίπλα μας

- Advertisement -

Το μοναδικό χωριό που βρίσκεται σε σπηλιά

Πάρνηθα

Δεκαέξι κορυφές και ένα πράσινο «χάος» ανάμεσά τους μας περιμένουν στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, εκεί όπου η Αττική «στολίζεται» με κουμαριές, πλατάνια, λεύκες και πιο ψηλά με πυκνά έλατα και πεύκα. Τα μονοπάτια μας οδηγούν σε δεκάδες πηγές, ενώ στο δρόμο μας συναντάμε σπηλιές και βάραθρα που κουβαλούν αρχαίους μύθους για Νύμφες και μυθικά πρόσωπα. Στα έγκατα του δρυμού αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν τα δύο δραστήρια καταφύγια της περιοχής, το Φλαμπούρι και το Μπάφι, που οργανώνουν πεζοπορίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια.

Υμηττός
Κι όμως, πάνω απ’ την Καισαιριανή, παρά τις εμπρηστικές προσπάθειες ετών, το πράσινο ζει και βασιλεύει. Ξεκινάμε τις βόλτες μας από τη Μονή Καισαριανής, ακολουθούμε τον δρόμο μέχρι το αναψυκτήριο της Καλοπούλας που ενδείνυται για άραγμα και πικνίκ και συνεχίζουμε το περπάτημα ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια, βελανιδιές και ευκαλύπτους μέχρι τον βυζαντινό Πύργο της Ανθούσσας, ακολουθώντας το μονοπάτι 10.

Το πολύχρωμο σπήλαιο της Λακωνίας

Κιθαιρώνας

Ίσως το πιο ανεξερεύνητο από τα γειτονικά βουνά, ο Κιθαιρώνας βρίσκεται μεταξύ Αττικής και Βοιωτίας και διαθέτει παρθένα φύση γύρω από τα μονοπάτια που καταλήγουν σε σημεία με φοβερή πανοραμική θέα στον κάμπο τον Πλαταιών, την Αττική και τον Κορινθιακό. Τα αναβατικά μονοπάτια όπως αυτό που οδηγεί στην κορυφή του προφήτη Ηλία πάνω από το καταφύγιο είναι ειδυλλιακά, ενώ ανάμεσα στα ελατοδάση σχηματίζονται ξέφωτα ιδανικά για πικνίκ. Εναλλακτικά, αράξτε στα ταβερνάκια των βοιωτικών χωριών για τσιμπούσι με ντόπια κρεατικά.

Πηγή: in2life.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ