Αράχωβα

Η Αράχωβα αποτελεί διαχρονικό προορισμό και όχι άδικα. Διόλου τυχαίο πως όποιος τη γνωρίσει γίνεται θαμώνας. Κοντά στην Αθήνα, με τον Παρνασσό στα “πόδια” της, αλλά και εξαιρετικές επιλογές σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση, η Αράχωβα δεν θα πάψει ποτέ να είναι η top choice για χειμωνιάτικη απόδραση. Ακολουθήστε τα βήματά μας για να μάθετε μία διαδρομή που μάλλον έχετε κάνει αρκετές φορές και έχει όλους τους λόγους για να την κάνετε και πολλές φορές στο μέλλον…

Η εμπορική καρδιά της Αράχωβας χτυπά στον κεντρικό δρόμο του χωριού που αποτελεί και τμήμα της Εθνικής Οδού Λιβαδειάς – Άμφισσας, χωρίς ωστόσο αυτό να την εμποδίζει να είναι η απόλυτη περαντζάδα. All day cafe- bars, night clubs, πρωτότυπα γαστρονομικά concepts, glamourous βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων, θελκτικοί χώροι ευεξίας και ομορφιάς και όπως έχετε ήδη καταλάβει… η choice list δε μπορεί να κλείσει εύκολα.

Η Αράχωβα δεν έχει, ωστόσο, μόνο πολύβουη όψη, καθώς όσο απομακρυνόμαστε από τον ολοζώντανο κεντρικό δρόμο, ανακαλύπτουμε και την άλλη πλευρά. Γραφικά σοκάκια (πολλά από τα οποία απέκτησαν πρόσφατα οδοσήµανση), πετρόχτιστα καλντερίμια, παραδοσιακά σπίτια, κρήνες για να ξεδιψάσει ο περαστικός… Εδώ θα µυρίσετε πιο έντονα τον καπνό από τις καµινάδες, το τσίπουρο από τα ρακοκάζανα και τις ευωδιές από τις λιχουδιές που ετοιµάζουν οι νοικοκυρές στα σπίτια της… Όσο κοσµοπολίτικη κι αν είναι η Αράχωβα, διατηρεί τη γνησιότητα και τη γραφικότητα ενός αυθεντικού ελληνικού χωριού!

1. Πλατεία Λάκκα

Με τραπεζάκια έξω που θυμίζουν υπαίθριο σαλόνι, δεν θεωρείται τυχαία meeting point …καθώς είναι η κεντρικότερη πλατεία κάθετα στο Μεγάλο Δρόμο που γύρω της συγκεντρώνονται κάποιες από τις καλύτερος επιλογές της Αράχωβας!

2. Ανεβείτε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου

Αξίζει να ανηφορίσετε µέχρι την κορυφή του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Γεωργίου, (προστάτης της Αράχωβας), όχι µόνο µε τη θρησκευτική έννοια αλλά και µε την ιστορική. Κατά την Τουρκοκρατία, και συγκεκριµένα κατά τη Μάχη της Αράχωβας, το 1826, η εκκλησία υπήρξε ορµητήριο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, που αντιµετώπιζε τις τουρκικές δυνάµεις του Μουσταφά µπέη. Σύµφωνα µε τον θρύλο, ένα πουρνάρι 3.000 ετών αποτέλεσε το κρησφύγετο του αγωνιστή! Στη βόρεια πλευρά του περιβόλου σώζονται µέχρι σήµερα οι πολεµίστρες που κατασκεύασε ο οπλαρχηγός για να ενισχύσει τις θέσεις του.

Διαβάστε ακόμαΛιμένι: Το γραφικό, πανέμορφο χωριό στην Μάνη σας περιμένει κάθε εποχή!

To know: Στη δυτική είσοδο του χωριού δεσπόζει το άγαλµα του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ο σπουδαίος ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης πέτυχε στην Αράχωβα µια από τις µεγαλύτερες νίκες του, όταν κατατρόπωσε το στρατό του Μουσταφάµπεη.

3. Επίσκεψη στο λαογραφικό Μουσείο 

Στολίδι για την Αράχωβα, πρόκειται για ένα κτήριο χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής αλλά και µεγάλης ιστορίας, που µας ταξιδεύει πίσω στο 1830. Υπήρξε από τα πρώτα σχολεία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα µετά το 1821, µε πρωτοβουλία των κατοίκων που έκαναν έρανο, ενώ και ο Ιωάννης Καποδίστριας έδωσε χρήµατα από τον κρατικό προϋπολογισµό! Ωστόσο, το 1910, µε δωρεά του Ανδρέα Συγγρού ιδρύθηκε νέο σχολείο. Το 2009 ανακηρύχθηκε διατηρητέο µνηµείο και αναστηλώθηκε, µε σκοπό να µετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας, για την ανάδειξη, µεταξύ άλλων, της σπουδαίας αραχωβίτικης παράδοσης στην υφαντική τέχνη!

4. Θαυμάστε τη θέα!

Για να φτάσουµε µέχρι τον Αϊ-Γιώργη και να θαυµάσουµε την πανοραµική θέα, αρκεί να δοκιµάσουµε τους… καρδιακούς µας παλµούς στην ανηφορική οδό µε τα 264 σκαλοπάτια! Πρόκειται για τον περίφηµο Εγκάρσιο, τον δρόµο που άνοιξε το 1927 µε την απειλή όπλου ο λήσταρχος Καραθανάσης, εφαρµόζοντας έναν πρωτότυπο και, όπως φάνηκε, ιδιαίτερα αποτελεσµατικό τρόπο… απαλλοτρίωσης για τη διάνοιξη του δρόµου που οδηγεί σήµερα στην κορυφή! Η θέα από ψηλά µάς ανταµείβει κάθε φορά!

5. Στάση στο Ρολόι

Σήµα κατατεθέν της Αράχωβας, το διάσηµο Ρολόι, γνωστό και ως «Η Ώρα», πέρασε από αρκετές… δοκιµασίες στην ιστορία του, µε πιο επώδυνες τον σεισµό του 1870 και την ανατίναξη από τους Γερµανούς τον Μάρτιο του 1944. Πρώην καµπαναριό του µητροπολιτικού ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται στον 18ο αι., οφείλει τη σηµερινή του µορφή, από το 1966, στον ηγούµενο της Μονής του Οσίου Λουκά, Γρηγόριο Καµβασινό. Tον βράχο στον οποίο στέκεται οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν “Τυριά”, καθώς χρησίµευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριού! Σύµφωνα µε τους παλιούς, από εδώ έκανε ο ντελάλης όλες τις σηµαντικές ανακοινώσεις προς τους κατοίκους του χωριού…

Τip: Το Ρολόι είναι επισκέψιµο και προσφέρει µοναδική θέα! Zητήστε τα κλειδιά από το ΚΕΠ (στο δηµοτικό σχολείο)!

6. Βρύσες 

Διάσηµες οι… βρύσες του χωριού, έξι στον πάνω οικισµό και έξι στον κάτω, το σύνολο 12, έχουν η καθεµιά το όνοµά της! Και µπορεί να µην είναι πλέον απαραίτητες για να… ξεδιψάσει ο περαστικός, ωστόσο αποτελούν σύµβολα της ιστορίας µε έντονες λαογραφικές αναφορές.

Διαβάστε ακόμαΟργανώστε τα πιο όμορφα Χριστούγεννα στην ονειρεμένη Ευρυτανία!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ